https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Romska pot mlade vodi v Rakičan

02.03.2022 ob 11:00  

Mladinski center RISKO bo med 04. 04. in 12. 04. 2022 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom "ROMANO DROM", ki je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.


Vabimo vse mlade stare med 13 in 30 let, da nas obiščejo na naših aktivnostih. Predvsem vas vabimo na mednarodno kulinarično tržnico, ki bo potekala v torek 05. 04. 2022 ob 21:00 v dvorcu Rakičan.

Na mladinski izmenjavi bodo udeleženci spoznavali tematiko o romski kulturi, boju proti diskriminaciji do ranljivih ciljnih skupin in sovražni govor. Spregovorili bomo o številnih t.i. tabu temah in pripravili kreativne delavnice v sodelovanju z lokalnim okoljem.

Sobivanje ljudi z različnimi vrednotami in prepričanji tudi dandanes ni enostavno. Skrbeti je potrebno, da ne prevlada prisila razmišljanja o homogenih skupinah, ki so pogosto marginalizirane, saj drugače ne moremo vzpostaviti medkulturnega dialoga in ne moremo sobivati. Družba, ki je zelo različna bi morala spoštovati etnične, kulturne, jezikovne, verske razlike med člani družbe. Romska manjšina je največja manjšina v Evropi, tudi najhitreje rastoča, vendar ima kljub ozaveščanju izrazito slabši oz. nižji socialni položaj. Zapostavljenost in socialna izključenost romske manjšine je pogosto posledica različnih dejavnikov, kot so materialno, socialno in ekonomsko pomanjkanje. Socialno ekonomski status pa vpliva tudi na zdravje. Romske vasi oz. zaselki so večinoma odrinjeni na obrobje mest in vasi. Zato tudi ni interakcije romske manjšine z večinskim prebivalstvom. Nepoznavanje romske kulture ter tudi obratno privede do nerazumevanja in predpostavljanja, kar pogosto vodi v ustvarjanje predsodkov, sovražnega govora, diskriminacije in nesprejemanja.

Mladi iz 6 držav (Slovenija, Litva, Španija, Romunija, Italija in Slovaška) se bodo v sklopu projekta mladinske izmenjave z naslovom ROMANO DROM (Romska pot) osredotočili na vzroke za socialno izključenost. Mladi bodo osvetlili problematiko socialne izključenosti, diskriminacije in sovražnega govora ter posledično slabše integracije romske populacije. Hkrati želijo s projektom predstaviti primere dobrih praks preprečevanja socialne izključenosti v sodelujočih državah ter udeležencem približati romsko kulturo.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.