https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključili z mladinsko izmenjavo Romska pot

19.04.2022 ob 15:00  

Mladinski center RISKO je med 04. 04. in 12. 04. 2022 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom "ROMANO DROM", ki je bila v celoti financirana s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.


Na mladinski izmenjavi so udeleženci spoznavali tematiko o romski kulturi, boju proti diskriminaciji do ranljivih ciljnih skupin in sovražni govor. Spregovorili so o številnih t.i. tabu temah in pripravili kreativne delavnice v sodelovanju z lokalnim okoljem. Tekom mladinske izmenjave so udeleženci pripravili delavnice, kjer so spoznali romsko zastavo, himno, jezik, zgodovino, kulinariko in glasbo. Obiskali so romsko naselje Pušča in Kamenci, kjer so imeli priložnost druženja z mladimi in jih obenem seznaniti s programom Erasmus+. Mladi so prav tako obeležili Svetovni dan Romov, kjer so v sodelovanju z Domom starejših Rakičan pripravili kreativno delavnico in krajši plesni program. Udeležili so se tudi proslave, ki je potekala v Gledališču Park in se družili s predsednikom Republike Slovenije. 

Mladi iz 5 držav (Slovenija, Litva, Romunija, Italija in Slovaška) so se v sklopu projekta mladinske izmenjave z naslovom ROMANO DROM (Romska pot) osredotočili na vzroke za socialno izključenost. Mladi so osvetlili problematiko socialne izključenosti, diskriminacije in sovražnega govora ter posledično slabše integracije romske populacije. Hkrati so s  projektom predstavili primere dobrih praks preprečevanja socialne izključenosti v sodelujočih državah ter udeležencem približali romsko kulturo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.