https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Častna huda mačka v roke Roberta Englunda in Jacka Sholderja

Ljutomer, 18.07.2022 ob 17:00  

V soboto, 16. julija, so s podelitvijo nagrad na glavnem trgu v Ljutomeru sklenili 18. izdajo Festivala fantastičnega filma in vina Grossmann. Najboljši film je postal Žalost. Častna huda mačka za izjemne prispevke pa sta prejela častna gosta, ameriški igralec Robert Englund in ameriški režiser Jack Sholder. Vinski šampion hudi maček pa je letos pripadel Souvignonu 2021, Vina Herga.

Letošnji Grossmann je ponudil 69 filmov, od teh se jih je 5 potegovalo za nagrado Hudi maček, 6 za Hrupnega mačka, 12 za Slakovega hudega mačka in 16 za nagrado Méliès dargent.

Hudi maček za najboljši celovečerni film

Hudega mačka za najboljši celovečerni film je prejela tajvanska Žalost Roba Jabbaza. “Žalost izpolnjuje vse pogoje za vrhunski žanrski film. Je neizprosen. Je domiseln. Nudi močne like in odlično igro. Ima imenitne posebne učinke. Je relevanten za svet, v katerem živimo. Je dobro režiran in lepo posnet,” je komentirala žirija.

Posebno omembo pa si je prislužil finski film Valjenje Hanne Bergholm, ki odlično spaja žanrski in art film v svoji nežni, a včasih tudi brutalni dramatizaciji učinkov disfunkcionalne družine na psiho deklice. Nagrado občinstva je prejel ameriški film Sledite ji Sylvie Caminer.

Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec

Hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec je prejelo avstralsko Podzemlje d.d. – vzpon in padec alternativnega rocka Shauna Katza. “Dokumentarec Podzemlje d.d. – vzpon in padec alternativnega rocka predstavi svojo tematiko na najboljši možen način, z doživetimi pričevanji protagonistov – mnogih najbolj znanih imen ameriške punkovske in postpunkovske alternative, ki brez dlake na jeziku kritično in samokritično secirajo sebe in sceno, njene vzpone in padce pod pritiskom monetarnih siren profitarske glasbene industrije po eksploziji Nirvane, s končnim sporočilom: glasbo je treba ustvarjati zaradi nje same in v zvestobi samim sebi,” je zapisala žirija.

Posebna omemba je šla filmu Zveri iz Soče Jake Čurliča, ki odlično predstavi ta izjemni in širše pomemben alter kulturni festival, je zapisala žirija.

Najboljši evropski fantastični kratki film

Melies d’argent, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film, je prejel francoski film Odrta Joachima Herisseja. “Siamski dvojčici sta v svoji osami obsojeni na prisilno skupnost. Ko se ena od njiju odloči za samostojnost, bo to pomenilo več kot samo odrezano okončino … V tej srhljivi, čudovito realizirani stop-motion animaciji je zločin edina pot do protagonistkine samoizpolnitve. Glasen krik po svobodi je obenem tragična gesta samouničenja,” je utemeljila žirija.

Slakov hudi maček

Slakov hudi maček je šel v roje tajvanskemu kratkemu filmu Za vedno ločeni Alana Chung-An Ouja. “Morda se zdi, da smo priča protagonistkinemu žalovanju ob smrti bližnje sorodnice, a ton filma se kaj kmalu spremeni. Priča smo bliskoviti preobrazbi iz obupa v ljubosumje in sovraštvo, ki se bo stopnjevalo do silovitega izbruha maščevalne jeze,” je zapisala žirija.

Posebno omembo si je prislužil španski film Au pair Davida Pereza Sanuda. “Če živiš v odročnem kotičku španskega podeželja, moraš za razvedrilo poskrbeti sam. To je srž kratkega filma, ki napetost stopnjuje s poigravanjem z gledalčevimi pričakovanji, ob čemer se močno naslanja na španske žanrske trope,” je komentirala žirija.

Zmagovalec Male delavnice groze

Letos so v Mali delavnici groze nastali trije filmi, zmagalo je Prikrito zlo Tomaža Frasa in Davida Dibelčarja.

Častni hudi maček za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji je pripadel ameriškemu igralcu Robertu Englundu. “Verjetno na vsem svetu ni človeka, ki ne bi vedel, kdo je Robert Englund. Z vlogo Freddyja Kruegerja je ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma in postal globalni popkulturni fenomen. V svoji bogati karieri je igral v več kot 80 filmih in številnih TV serijah, trenutno ga lahko spremljate v zadnji sezoni The Stranger Things,” so zapisali organizatorji festivala.

Drugega častnega hudega mačka je prejel režiser Jack Sholder. Ta med velikani žanrskega filma zavzema prav posebno mesto, saj ga po lastnih besedah grozljivke niso zanimale. A kljub temu in morda prav zato, ker je hotel preseči žanrske konvencije, je ljubiteljem grozljivk in fantastike priskrbel kopico mojstrovin, med katerimi najbolj izstopajo kultni klasiki Sami v temi, Maščevanje v Ulici brestov in Skrivač.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2022 ob 19:00 Tone gost

      Vse super, ampak ta maskarada ne sodi v center ljutomera.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2022 ob 20:07 gost

      Poanta tega festivala je---bolj si blesav več si vreden ! Bossman je bil kreten in kreten je ostal in žal obstal !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2022 ob 20:41 gost

      aj mene joj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.