https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Puconcih prikazali žetev po indašnjo

Puconci, 17.07.2022 ob 13:00  

Kulturno turistično društvo Puconci je danes 17. julija, v Puconcih na Tajnikovi njivi, pripravilo "Žetev po indašnjo." Na njej so predstavili, kako je eno najbolj prepoznavnih poletnih opravil potekalo nekoč. Požeto žito bodo predelali v moko, katero bodo septembra uporabili na tradicionalni dödolijadi.

“Nekoč je življenje prebivalcev prelepega Goričkega spremljalo predvsem poljedelstvo. Eno izmed najbolj prepoznavnih poletnih opravil je seveda bila žetev. V preteklosti so žito najprej ročno s kosami pokosili, nato pa so ga naložili na voz in ga odpeljali do kmetije.

Tradicionalna oblika žetve je zahtevala veliko število poljedelskih delavcev zato je žetev bila tudi družabni dogodek. Žal pa zaradi razvoja kmetijske mehanizacije tradicionalni prikaz žetve izginja.

 

Člani različnih turističnih društev v Prekmurju se vsaj delno trudijo v obliki tradicionalnih prireditev ohraniti nekaj teh navad. Ravno zaradi tega so se odločili, da v Puconcih izvedejo prikaz prave žetve po indašnjo. Člani KTD PUCONCI so se v sodelovanju s pridelovalci žita v domači vasi dogovorili, da obiskovalcem pokažejo, kako so se včasih pripravljali na žetev in kako so želi žita, iz katerega je potem v mlinu zadišalo pa pravi prekmurski moki. Poskrbeli so tudi za lepo vreme. Moko, ki jo bodo na koncu pridelali, pa bodo uporabili na tradicionalni Dödolijadi v mesecu septembru. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2022 ob 14:27 vojko gost

      pri takšnih cenah goriv mo drugo leto vsi tak želi.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.07.2022 ob 14:35 Lenka gost

        Kaj pa subvencije in vrnjene trošarine na gorivo, tako da se tudi osebni avti kmetov vozijo na ta račun

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2022 ob 16:41 gost

      Ja, to še eni znamo delati, mladim je pa potrebno pokazati kako se je to delalo nekda. Nič nam je nej bilo težko delati, pa splačalo se je tudi, ker drugače smo nej preživeli, nej bilo trgovine kak zdaj. Gnjes den je pa vse žametno, pa se nič ne splača, te smo bar znali kar smo geli, pa bilo stokrat bole okusno. Čestitke TD. Puconci, pohvalno!🙋

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2022 ob 17:50 gost

      Fejst ste delali ja,do 10ih,tepa v senco do 18ih,pa ka nej bilo gjes napravleno,se je nasledni din napravilo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2022 ob 18:22 gost

      Lepo , vendar bi se vse tole moralo delati , prikazovati bolj v izvirnih oblačilih !! Pa tudi malo starejši bi morali vse tole prikazovati !!!!!!! Ge pa te Zrinski Milan bil !!??

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2022 ob 7:31 gost

      Šteri se pa tu repenči pa pametuje kak smo delali, ja fejst smo delali, to vi eni ka ne veste ka je delo, žametno razmite, pa nikoli nete, zato kar vam je vse na pladnju prinešeno pred nos! Pa malo premišlavli rajši kak boš zdaj preživo nej ka kda što nemre pa nema te na socialno po pomoč, zato pa pravim, lahko vam je gnjesden z polno r...o srati.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.