https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Umrl je misijonar Vladimir Kos, rojen v Murski Soboti

18.07.2022 ob 18:00  

V 99. letu starosti je umrl duhovnik jezuit, misijonar, pesnik, prevajalec in esejist prof. dr. Vladimir Kos. Umrl je na Japonskem, kjer je bil dobrih 60 let misijonar. Leta 2014 je prejel nagrado Prešernovega sklada za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi, poroča spletni portal družina.si.

Profesor Kos se je rodil 2. junija leta 1924 v Murski Soboti, kjer je preživel zgodnjo mladost. Večino svojega otroštva je preživel v Mariboru. Tam je obiskoval osnovno šolo in klasično gimnazijo. Junija 1942 so ga italijanski okupatorji odvedli v internacijo v taborišče Gonars, od koder se je vrnil šele v maju 1943. Po maturi je vstopil v bogoslovje.

Ker je Japonska po drugi svetovni vojni potrebovala prostovoljce, se je odločil tudi sam oditi tja. Svoje misijonsko delo v deželi vzhajajočega sonca je začel leta 1956. Vrsto let je predaval na univerzi, misijonska razsežnost njegovega življenja pa je delo z zapuščenimi otroki v tokijskem predmestju.

V Slovenijo se je prvič po vojni vrnil leta 1995. V tujem okolju je ohranil tesno povezanost s slovensko kulturo in tudi v okolju Daljnega vzhoda ustvarjal kot slovenski pesnik.

Širša slovenska javnost je Vladimirja Kosa bolje spoznala šele po osamosvojitvi, predvsem kot pesnika – prvi dve pesniški zbirki (Marija z nami je odšla na tuje in Deževni dnevi) sta izšli v taborišču Peggez na Koroškem, leta 1955 so mu pesniško zbirko Križev pot prosečih izdali v Argentini. V Sloveniji je prva Kosova pesniška zbirka izšla šele leta 1997, različne slovenske založbe, med njimi tudi založba Družina, izdale še okoli dvajset Kosovih pesniških zbirk, stroka pa ga je kot »največjega pesnika emigracije« uvrstila v novi leksikon Slovenska književnost.

Leta 2014 je prejel nagrado Prešernovega sklada za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi, so še zapisali.

Foto: katoliska-cerkev.si

    Fotogalerija