https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju žetev zaključena, odkupne cene zadovoljive

22.07.2022 ob 6:00  

V Pomurju je žetev končana. Odkupovanje pšenice poteka po cenah, ki so po mnenju predsednika sveta območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota Danila Meolica zadovoljive ter primerljive sosednjim državam in drugim članicam EU. Za pšenico najvišje kakovosti so kmetje prejeli 370 do 390 evrov, za najslabšo krmno pšenico okoli 300 evrov, poroča STA.

Meolic je ob tem pozdravil odločitev vlade o odkupu pšenice za blagovne rezerve. "Pšenica je najpomembnejša poljščina. Pozitivno je, da bo država povečala blagovne rezerve, sploh v teh negotovih časih, saj je pred nami prehranska in energetska kriza," je pojasnil.

Ker bo država odkupila 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano, to pomeni, da bi lahko odkupila tudi pšenico nekoliko nižje kakovosti, razreda B, ki je primerna tudi za prehrano ljudi, pravi Meolic. Sicer pa pridelovalcem svetuje, "naj prodajo najboljšemu ponudniku".

Letošnja letina pšenice je bila povprečna, tako glede kakovosti kot količine. Čeprav so bile odkupne cene sprva neznane, so se do konca žetve vendarle oblikovale, kot pravi Meolic, "zadovoljive in primerljive cene".

Za pšenico najvišje kakovosti razreda A premium, z več kot 15 odstotki beljakovin, t. i. izboljševalko, so slovenski odkupovalci plačali od 370 do 390 evrov, za razred A od 350 do 355 evrov, za B1 od 330 do 340, razred B so odkupovali po 320 evrov, krmna pšenica razreda C pa je dosegla ceno okoli 300 evrov.

Splošna kmetijska zadruga Ljutomer Križevci, ki je pred kratkim povečala svoje skladiščne zmožnosti, je letos prevzela 5000 ton pšenice. Dobro polovico so od kmetov odkupili, nekaj manj kot polovica pridelovalcev pa se je odločila, da bodo pridelek skladiščili pri zadrugi in se bodo o prodaji odločili pozneje.

Kot je povedal direktor zadruge Slavko Petovar, se še niso odločili, ali se bodo prijavili na razpis zavoda za blagovne rezerve za razširjen odkup pšenice. Naročilo se nanaša na nakup do 14.000 ton pšenice in do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije, zavod pa bo sklenil pogodbo s ponudnikom, ki bo ob izpolnjevanju pogojev predložil ekonomsko najugodnejšo ponudbo.

"Glede na nižje cene iz tujine, po katerih bo najverjetneje zavod odkupoval pšenico, mi temu ne moremo konkurirati, se bomo pa pri prodaji vedli kot skrben gospodar in pšenice ne bomo prodali v škodo kmetov ali zadruge," je napovedal Petovar.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.07.2022 ob 7:04 gost

      🕊👠💃🕺😅😂🤣

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.07.2022 ob 7:27 gost

      Naj prodajo najboljšemu ponudniku tako država !!!!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.07.2022 ob 7:46 gost

        Kmetje glejte za sebe , kdo da več država se tako ali tako obnaša po mačehovsko .Država vas bi po hitrem postopku pahnila v bankrot .

        17 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.07.2022 ob 11:24 gost

        Odpovejte se subvencijam za vse pridelke in potem se dogovarjajte za odkupne cene. Ne da najprej poberete subvencije potem pa še višate odkupne cene v nebo. Potem pa se vozijo z najnovejšimi džipi BMW in gromozanskimi traktorji, kjer je guma višja od povprečnega človeka.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.07.2022 ob 8:00 gost

      Država podcenjuje vaše pridne roke !! Koliko truda in napora morate vložiti v pridelek ,da le tega dobite . Ni vam prinešeno na pladnju !!!! Brez dela ni jela pravi stari pregovor !!!

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.07.2022 ob 8:25 gost

      Zrejlo je žito je žuta slama ,žalostna dekla kaj nimaš ljuboga . Ej sejdi ta ,sejdi lastavica tij , nasloni se ljuba na mo pleča tij ,,,,,,,,,

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.07.2022 ob 8:49 gost

      Prodajte boljšo kvaliteto pšenice , mi bomo pa kupili slabšo kvaliteto in cenejšo .Volk sit koza cela ....Pokvarjenci ..........

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.07.2022 ob 9:01 gost

      8:24 Ti če ne bi imel hrane ,vode bi se razvijal ,bi preživel !!! Razširi obzorja , tega ti pa prekleto manjka .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.07.2022 ob 9:18 gost

      Slobodane politika ni zate ,,,,,, in ne za tvoje nesposobne ministre kot je na primer Irena .Ta pa tolče prazno slamo .

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.07.2022 ob 9:30 gost

      Politika odtujena od realnosti nasploh !!!????

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.07.2022 ob 10:04 gost

      Izjava Meolica je zavajajoča, saj so se stroški pridelave močno povečali in samo z A klaso pšenice si na nuli. Nadaljuje se tradicija te familije da so vedno gledali samo za svojo korist in ne korist vseh kmetov!!! A se napoveduje spet kak razpis?!?!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.07.2022 ob 10:07 Gost gost

      Izjava Meolica je zavajajoča. Stroški pridelave pšenice so se želi povečali in samo z A klaso sina nuli. Je spet kak rapis na vidiku, da se hvali ministrico. Ja jabolko ni padlo daleč od drevesa!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.07.2022 ob 11:06 Karel K. gost

      Kako je to mogoče, da je v pomurju žetev končana moji sosedje pa še danes žanjejo in imajo na petah skoraj cel pridelek. Žlostna sta ta moja soseda, saj se počutita zapostavljena in ničvredna. Glavno je to, da sta pospravila subvencije. Tudi tu bi bilo potrebno narediti malo reda, saj bi tisti kateri dobi subvencijo moral tudi kaj pridelati, ne pa samo orati, sejati, pridelek pa ni pomemben. Seveda pa je res, da so se umetna gnojila cenovno letos dvignila za 100 odstotkov, zato ta cena pšenice ne more biti zadovoljiva in morda celo ne prokrije niti stroškov pridelave. Ker pa so kmetje sejali malo umetnega, je hektarski donos spet manjši in spet je rentabilnost proizvodnje na psu. Irenka je ministrica samo zaradi tega, ker je vse svoje življenje bila poslušna uradnica na Upravni enoti v Murski Soboti. Politična Poslušnost se v Sloveniji nagrajuje. Če se pa ta uradnica kaj razume v kmetijsko stroko potem pa bodo lahko tudi pope postali ministri za vsa področja, pa še bog jim bo pomagal. Dražjo pšenico bodo plačali tisti kateri bodo hoteli jesti kruh.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.07.2022 ob 18:12 gost

        Oj Oj Oj Karček, poslušna Irinka te sedaj moti. Kaj pa janšistični ministri sve povprek isto tulijo. Edino za subvencije si dobro napisal.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.07.2022 ob 16:25 gost

        SUBVENCIJO DOBI RESDA KMET. KORIST PA IMAMO VSI KI KUPIMO V TRGOVINI. ČE NE BO SUBVENCIJE BOMO VSI DRAŽJE KUPOVALI... ZA VSE TISTE KI GOVORITE NA PAMET

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.07.2022 ob 11:14 Gajdar gost

      Država ima zastareli in pomanjkljivi sistem intervencij v kmetijstvo. Ker država intervenira na kmetijskem trgu s subvencijami mora tudi imeti neko vlogo pri odkupu kmetijskih pridelkov, seveda po pošteni tržnim ceni. Kar nekaj držav je omejilo zaradi razmer po svetu in suše iz svojih držav. Slovenija tega ni storila čeprav ima le 70% pokritost trga z lasnimi žiti. Izjave Meolica, da naj kmet proda pšenico najboljšemu ponudniku tudi v tujino, ni poštena saj Meolic vsako leto lepo pokasira slovenske državne subvencije in bi torej moral imeti do države neko obveznost. Sicer pa država ima Kmetijski inštitut, ki bi moral izračunati realno ceno za pšenico glede na vhodne in izhodne stroške in že v začetku žetve postaviti tržno ceno za odkup pšenice za državne rezerve. Če gre za interventni odkup za blagovne rezerve države, potem je tiso o razpisih za najnižjo ceno malo mimo. Prepričan sem, da sedanja kmetijska ministrica svoje resorja ne obvlada, veliko boljši bi bil agrarni ekonomist Emil Erjavec profesor z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, močno pa se mi dozdeva, da je bila sedanja kmetijska ministrica imenovana, ker bo le kimala, sedanja vlada je verjetno želela kmetiski resor dati na stranski tir, vendar ga tako vojna v Ukrajini, kakor tudi velike suše po svetu in težave z vodo postavljajo v ospredje. Ne kulturna ministrica (RTV itd.), zvezda vlade bi moral biti kmetijski minister in minister odgovoren za energijo.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.07.2022 ob 18:09 gost

      Da enemu kmeteku plačajo 3 krat en pridelek mora biti zadovoljen.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.07.2022 ob 19:29 gost

      18:12 Srbin od Karela komentar je odličen .......

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.07.2022 ob 16:23 LAJČI gost

      SUBVENCIJO DOBI RESDA KMET. KORIST PA IMAMO VSI KI KUPIMO V TRGOVINI. ČE NE BO SUBVENCIJE BOMO VSI DRAŽJE KUPOVALI... ZA VSE TISTE KI GOVORITE NA PAMET

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.