https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kakovost vin na ocenjevanju Vino Slovenija vsako leto boljša

Gornja Radgona, 23.07.2022 ob 6:05  

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so opravili še tri mednarodna ocenjevanja v sklopu 60. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma Agra. Strokovne komisije so ocenjevale vino in bio vino ter medene pijače. Predsednik ocenjevanja vin Boštjan Zidar je bil nad kakovostjo vin navdušen.

Strokovna komisija je v treh dneh ocenila 626 vzorcev iz petih držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Makedonije. Ocenjevala je 27 bio vin in 167 vinarjev. Predsednik ocenjevanja vin Boštjan Zidar je poudaril, da je števičnost vzorcev dokaz, da vinogradniki in vinarji ocenjevanje cenijo in mu zaupajo, nagrade, ki jih prejmejo na ocenjevanju Vino Slovenije Gornja Radgona, pa so pomembne pri promociji.

Izpostavil je, da niso imeli enostavne naloge, saj so morali člani komisij v zelo kratkem času, ki so ga imeli na voljo za ocenitev vsakega vzorca, "oceniti celoten trud vinarja, ki si je mogoče tudi več let trudil pridelati žlahtno kapljico".

Vsa vina so bila po mnenju komisije izredno kakovostna, o čemer pričajo tudi podeljena priznanja. V obeh ocenjevanjih so skupno podelili 10 šampionov (enega več kot lani) in 18 velikih zlatih medalj, 177 zlatih in 382 srebrnih medalj. Brez odličja je ostalo le 39 vzorcev. Med šampioni je tudi pomursko vino, naziv je prejela zlata radgonska penina Selection letnik 2016, Radgonske gorice.

Razglasili so tudi sedem prvakov vinsko-turističnih cest. Nagrado Stanka Čurina prejme vinar za vino, ki je na rednem ocenjevanju doseglo najvišjo oceno. Letos je bil to Sauvignon suhi jagodni izbor 2001 Vinske kleti Prus iz Metlike.

Priznanja najboljšim bodo podelili na sejmu Agra v torek, 23. avgusta, na dan vinogradnikov in vinarjev, ko bodo tudi razglasili vinarja leta.

Hkrati z 48. odprtim državnim ocenjevanjem Vino Slovenija Gornja Radgona in 12. odprtim državnim ocenjevanjem bio vin so v Gornji Radgoni opravili tudi 3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač.

Sodelovalo je deset slovenskih čebelarjev in podjetij z 12 vzorci. Razlog za manj vzorcev so slabi pogoji pridelave medu v zadnjih letih, kar posledično vodi v manjšo pridelavo medenih pijač. Medicam, aromatiziranim medicam, penečim medicam, medenim likerjem in medenim likerjem z dodatki so podelili 11 zlatih in eno srebrno medaljo, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.