https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V vročini ne pozabite na domače in prostoživeče živali

31.07.2022 ob 6:05  

Te dni nas bo zajel vročinski val in visoke temperature prinašajo nevarnosti in nevšečnosti tudi živalim, tako domačim kot tudi prostoživečim. Pred nami so ponovno suhi in vroči dnevi. Razmere, ki jih živali zelo težko prenašajo. Živali imajo na sebi kožuh, zato jim vročina povzroča težave, tudi trpljenje.


1. ŽIVALI OMOGOČITE DOSTOP DO SENCE
Živali, ki so privezane ali zaprte na soncu, so obsojene, da trpijo na vročini. Sonce se čez dan premika in če je žival zjutraj v senci, ni nujno, da je tudi čez dan. Tudi ljudje se umaknejo v senco, ko jim je vroče, zato poskrbimo tudi za živali.

2. SVEŽA PITNA VODA MORA BITI STALNO NA VOLJO
Živali si VODO lahko razlijejo, zato jo večkrat preverimo in vsaj enkrat dnevno zamenjamo. Nastavimo jo tudi drugim živalim, posebej pticam. HRANO poleti prilagodite: količinsko in kalorično zmanjšajte obrok, hranite z briketirano hrano, ki se ne pokvari. Ptic (npr. rac ob jezerih) ne hranite – sploh ne s predelano hrano (kruh). Pozimi nastavimo semena, čez poletje pa je dovolj hrane, da si jo poiščejo same.

3. SPREHODE IN DRUGE FIZIČNE DEJAVNOSTI OMEJITE NA JUTRANJE IN VEČERNE URE
Da je asfalt prevroč lahko enostavno preverite tako, da položite roko ali boso nogo na asfalt in počakate 30 sekund. Če ne zdržite, je asfalt prevroč! Če se kuža rad kopa, mu omogočite hlajenje v vodi.

4. NIKOLI NE PUŠČAJTE ŽIVALI V ZAPRTEM, PARKIRANEM AVTOMOBILU
Četudi je avto parkiran v senci, še vedno lahko doseže visoke temperature! Ko se avto segreje, deluje kot pečica. Niti za 10 min ne smete pustiti živali v avtu, saj lahko pride do toplotnega udara! Če vidite žival v avtu, ki ima znake vročinskega udara, takoj pokličite policijo na 113!

5. ŽIVALI SLABO PRENAŠAJO VROČINO, ZATO SO POGOSTO ŽRTVE TOPLOTNIH UDAROV
Toplotni udar prepoznamo po: sopenju, slinjenju, hitrem dihanju, krčih in nezavesti. V tem primeru žival takoj premaknemo v senco, v zračen prostor in jo po telesu postopoma ohladimo z vodo. Nato pokličemo veterinarsko pomoč.

NAREDIMO POLETNE DNI PRIJETNE TUDI ZA ŽIVALI
Člani Društva za zaščito živali Pomurja pogosto vidijo, ali jih obvestijo mimoidoči, da skrbniki sedijo v senci, medtem ko je njihov pes na soncu - privezan ali v boksu. To so zelo žalostni prizori. Tudi vaš pes si želi družbe, biti z vami, v senci, so sporočili z Društva.

Žival je vaša odgovornost. Če ste si jo pripeljali k hiši, ste dolžni zanjo poskrbeti. Živali so živa bitja, ki čutijo, se veselijo in nam dajo dosti ljubezni, če smo jo le pripravljeni sprejeti. Ne povzročajmo jim trpljenja. 

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2022 ob 9:02 gost

      Žival je najboljši človekov prijatelj !!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.