https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: PGD Orehovci v znamenju visokega jubileja

Orehovci, 31.07.2022 ob 11:30  

V soboto, 30. julija, je PGD Orehovci pripravilo veliko vrtno veselico ob 140. obletnici njihovega delovanja.

Prostovoljno gasilsko društvo Orehovci je ob svoji 140. obletnici delovanja društva pripravilo veliko vrtno veselico z bogatim srečelovom in spremljevalnim programom. Slavnostni govornik na jubileju pa je bil Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

PGD Orehovci je bilo ustanovljeno leta 5. avgusta 1892 na pobudo kmeta in tedaj politično vplivnega domačina Franca Vračko iz Orehovec.

Društvo se uvršča med najstarejše v občini Gornja Radgona. Deluje na območjih vasi Orehovci, Orehovski Vrh in Ptujska Cesta.

Dogajanje se je začelo že ob 16. uri, ko so se začeli zbirati gasilci.

Sledila je svečana parada s več kot 100 gasilci z Godbo na pihala Gornja Radgona na čelu.

Ob 17. uri je sledila svečana prireditev, katero je povezoval Stane Kocutar, z Radia Maribor. Na svečani prireditvi so najprej sledili slavnostni govori.

Podpredsednik PGD Orehovci Marjan Ščančar se v uvodu zahvali vsem, ki so sodelovali pri ustvarjanju njihovih spominov. Pri tem pa doda, da je ob tem jubileju PGD Orehovci izdalo bilten, v katerem je z vso skrbnostjo zapisana kronika društva ter dogodki življenjskega pomena. Bilten je v prvi vrsti posvečen začetnikom razvoja gasilstva v njihovem kraju in vsem, ki pomoč drugim ni tuja. Še posebej pa vsem gasilcem, ki vedno opazijo soseda v stiski in se združijo za dobrobit gasilstva in razvoj kraja.  

Peter Cvetkovič, predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona se zahvali za vabilo na praznovanje in izreče iskrene čestitke za omenjen jubilej in pa doda, da je gasilstvo častitljivo poslanstvo, ki je delovalo v vseh oblikah družbe. "Gasilci se kot humanitarna oblika organizacija povezujejo in nudijo zavetje vsem tistim, ki potrebujejo pomoč v stiski". 

Irena Dresler, članica občinskega sveta, ki je zastopala radgonskega župana Stanka Rojka pa je v imenu njega prebrala besede, ki jim je župan namenil: "Spoštovani gasilci in gasilke v imenu Občine Gornja Radona vam izrekam iskrene čestitke ob 140. letnici društva. Razdajanje za dobrobit lokalnega okolja je nekaj, kar je enakovredno olimpijski medalji. Zahvala gasilcem in gasilkam, ki so pred davnimi 140. leti zmogli najti pot za veliko dobrega in za nudenje pomoči, ko je bilo najbolj hudo." 

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek pa je bil slavnostni govornik na praznovanju jubileja. V govoru je izrazil iskrene čestitke ob 140. obletnici PGD v Orehovcih. Pove, da ima gasilstvo na Slovenskem dolgo tradicijo in društvo Orehovci spada med starejša društva. Veliko generacij je ustvarjalo to, kar danes vidimo. Nato pa poudari, da ima PGD Orehovci lep gasilski dom, ustrezno tehniko, opremo, vozilo, predvsem pa tisto, kar je danes najbolj pomembno ustrezen kader, ki je tudi ustrezno usposobljen. Poudari, da se na Gasilski zvezi Slovenije močno trudijo, da bi njihov operativni gasilec res lahko kakovostno in varno delal. Saj večji del Slovenije pokrivajo prostovoljni gasilci, se pravi, da je tukaj potrebno veliko znanja ter izkušenj, da lahko obvladajo zahtevne intervencije kot tudi množične intervencije, kot je bila pred kratkim na Krasu. Gasilska zveza Slovenije pa je tista, ki povezuje in se trudi, da se ohranja to zdravo operativno jedro, o katerem govorimo, saj imajo okrog 50 tisoč operativnih gasilcev.  

Za vmesni kulturni program so poskrbeli s pesmimi pevci Ljutomerskega okteta. 

Na slovesnosti so bili prisotni tudi: Franc Domanjko, častni poveljnik PGD Orehovci, Andrej Vöröš, namestnik gasilskega regijskega predsednika, Stanko Bratuša, poveljnik Gasilske zveze  Gornja Radgona, Poveljnik Občinske gasilske zveze Gornja Radgona Rajko Lipič, Predsednik uprave pomurskega sejma Janez Erjavec, Ivan Zemljič predsednik KS Črešnjevci – Zbigovci in Delegacija pobratenega gasilskega društva Černič pri Dravogradu. 

Sledila je podelitev priznanj in zahvalnic. Teh je bilo podeljeno na novo 17.

Obenem je bil prebran seznam 55 odličij.

Med njimi so bila tudi podeljena odličja sponzorjem, brez katere ne bi mogli pripraviti celotne slovesnosti.

Po končani slovesnosti pa je sledila velika vrtna veselica pod velikim šotorom z Ansamblom Petra Finka in bogatim srečelovom. 

Manjkala pa ni niti dobra hrana in hladna pijača.

Ansambel Petra Finka pa je obiskovalce do zgodnjih jutranjih ur navduševal s svojimi hiti, kot so: Morska pravljica, Nocoj še zadnjič bom prišel, Nikdar me ne boš poljubil, Zapeljiva soseda, Naj bo srečen z njo in mnogimi drugimi pesmimi, ki so vabile na plesišče in tako poskrbeli za odlično zabavo.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2022 ob 11:40 gost

      Bravo --čestitke gasilcem ob ljubileju !!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      31.07.2022 ob 13:57 Picekkk gost

      Kje pa je prostovoljni komandant Ütroša???

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.