https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poziv k zatiranju močno alergene ambrozije

30.07.2022 ob 6:05  

V Občini Lendava pozivajo k zatiranju močno alergene ambrozije.

Tretjina prebivalstva ima probleme z alergijami, ki jih povzroča cvetni prah.  Ena od najbolj alergenih rastlin je ambrozija.

Merilna postaja Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano za območje Lendave poroča, da je trenutno v zraku največ cvetnega prahu koprive, ki pa je nizko alergena. Na podlagi meritev pa se zaznavajo že prva zrna cvetnega prahu ambrozije, ki je na našem območju zelo razširjena, zato Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin priporoča odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, ki jo naj izvajajo osebe, ki niso alergiki.

Ambrozija cveti v mesecu avgustu in septembru. Najučinkovitejše preprečevanje njenega alergenskega vpliva je, da se jo pokosi še pred časom cvetenja.

Leta 2010 je na podlagi 73. člena Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 62/07 – uradno prečiščeno besedilo in 36/10) Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo ODREDBO o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia,ki v 4. členu pravi: »Imetnik zemljišča, na katerem raste škodljiva rastlina, z namenom preprečevanja širjenja in za zatiranje škodljive rastline mora izvesti naslednje ukrepe:
- odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več;
- opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra.«

Javno podjetje EKO-PARK d.o.o. Lendava izvaja košnje v skladu s programom vzdrževanja javnih površin za leto 2022. Vzdrževanje oziroma košnja javnih površin v Krajevnih skupnostih se po programu izvaja 1-krat mesečno oziroma v vaških jedrih  na tri tedne, bankine in obcestne površine 3-krat letno, medtem ko brežine avtocestnih nadvozov 1 do 2 krat letno.

V Občini Lendava tako pozivajo tudi lastnike zasebnih površin, da sproti spremljajo stanje na svojih zemljiščih (neobdelana polja, zapuščeni vinogradi, travniki…), saj so zanje dolžni poskrbeti in  v skladu z zakonskimi določili morebitno ambrozijo še pred cvetenjem na primeren način odstraniti. S pravočasnim zatiranjem ambrozije bodo lahko skupaj omejili nadaljnje širjenje te invazivne rastline.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.07.2022 ob 7:07 gost

      Ni samo v Lendavski občini,Občine Odranci,Črenšovci,Velika polana,poglejte kaj raste po poljih in nihče nič ukrepa.Če to pustimo,da gre svojo pot,potem smo drugo leto zmagali z Ambrozijo.Kaj le delajo nadzorne službe.Pojdite prosim na teren stanje z Ambrozijo je alarmantno.Če ima kmet čas za posaditi rastline naj potem ima tudi čas za odstranjevanje Ambrozije.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.07.2022 ob 8:02 gost

      Ti kak zgleda imaš zlati čas..... Ko španciraš po poljih se kar zraven spravi. Pa PIPAJ koliko ti je volja.....

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.07.2022 ob 8:38 Košnja gost

      Eki Park se bo oglašal o košnji. Poglejte čez Lendavo kako slabo kosijo, to je sramota. Prestolnica nepokošene trave ne pa bograča. Sramotno

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2022 ob 9:00 gost

        V Beltincih najhuje, zaradi take nesramnosti sem na zdravilih . Letos ne popuščamo, vsakemu posebej klicem inšpekcijo.

        16 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2022 ob 11:44 587777 gost

        + smrdi že koliko let in nesposobna občina prav tako nič ne ukrepa. pol pa se hočejo iti turizma pa ne vem kaj. gnoji

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.07.2022 ob 10:04 2021 gost

      Prav je, da vsi lastniki, tudi občina in država očistijo ambrozijo na svojem zemljišču,.....se pa sprašujem kdo bo čistil iztrebke od psov, ki prav tako serjejo na tuja zemljišča in povzročajo še večjo alergijo, kot ambrozija.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.07.2022 ob 11:08 gost

      Nič ti nede od iztrebkov od psov. Blokaši obcutljivi

      2 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2022 ob 11:41 2022 gost

        slovenac....Ti samo pokupi govno od svoj pasa, stavi ga u džep, pa ga nosi kuči, tako če biti čistija okolina.....Sretno!

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.07.2022 ob 11:43 oprač gost

      ma naj eko park sam zatira, da jim j ... mater, letos čisto nič ne delajo, sram jih naj bo, naj se vodstvo zaduši s tem.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.07.2022 ob 11:49 gost

      Jebe se mi za ambrozijo, ta rastlina je rasla že od veke vekov in bo rasla tudi naprej, samo zdaj vas moti vsaki prdec in vsaki vetrič je za vas že nevihta in katastrofa, umetni piceki, to ste postali, niti komar vas ne sme pičiti , že se piše o invaziji komarjev, odjebite više.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2022 ob 12:12 gost

        Ta ambrozija je tako kot ti ,nikakor se je ne moreš rešit kot tebe ne ti prdonja stari bosanski!!!! 11:49

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.07.2022 ob 12:35 gost

      Če ti maš probleme z ambrozijo jih reši , samo ne prdi tu po netu, koga briga nekša ambrozija, razen vas par umetnih picekov, ki ste alergični na vse živo.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.07.2022 ob 12:40 gost

      Hi,hi,hi,podedoval sem dva hektarja zemlje pa razmišljam kaj bi posadil, mogoče kdo ve , kakšen hektarski donos te ma ta ambrozija, tak samo vprašam?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.07.2022 ob 19:36 Feliks gost

      In tukaj je še eno opravilo za one s sončne uprave na doživljenjski socialni podpori. Lahko bi, kaj prispevali v obče dobro mar ne. Delovni ljudje vas vzdržujejo vi pa lahko poskrbite za boljše počutje vaših mecenov.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.