https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih je potekala osrednja slovesnost ob prekmurskem prazniku

17.08.2022 ob 9:00  

V torek, 16. avgusta, dan pred državnim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je v Črenšovcih potekala osrednja regijska slovesnost:" Slovenec sem!" Slovenka sem! Slovenci smo!", na kateri je, kot slavnostni govornik nagovoril zbrane predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Občinska prireditev se je začela pred občinsko stavbo v Črenšovcih, kjer je že deseto leto zapored ob tem za Prekmurce zelo pomembnem prazniku predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pred občinsko stavbo pri spomeniku Jožefa Klekla starejšega položil venec. Na kratko sta na slovesnosti spregovorila tudi županja občine Črenšovci Vera Markoja ter poslanec Jožef Horvat. Ob tej priložnosti pa je županja letošnjim zlatemu maturantu Vidu Kramarju podelila posebno priznanje. Izveden je bil tudi krajši kulturni program, kjer so nastopili pevci okteta Belmura in odranska godba.

Prireditev se je nato nadaljevala v Športnem parku Črenšovci, kjer je najprej potekal "Predstavitveni program garde Slovenske vojske".

V omenjenem parku pa je nato potekala osrednja regijska slovesnost:" Slovenec sem!" Slovenka sem! Slovenci smo!", kjer je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor slavnostni govornik in častni pokrovitelj prireditev v počastitev državnega praznika. Zbrane je uvodoma nagovorila županja občine Črenšovci Vera Markoja.

Predsednik Pahor pa je nato v svojem govoru povedal, da izkorišča nocojšnjo slovesnost na predvečer praznika za poziv vsem, da skrbno premišljajo svoja ravnanja, tako, da bodo pripomogli k splošnemu občutku zaupanja v moč te naše skupnosti. Povezana, strpna in solidarna skupnost, v kateri je dovolj prostora za vse razlike in različnosti, pomeni vedno, v zapletenih razmerah odločilno priložnost za naš narodni obstanek in razvoj.

"Tudi to smo izkusili na lastni koži z ustanovitvijo lastne države in njeno obrambo. Moramo pa razumeti tudi pomen skupnosti, ki gre onkraj otipljivih in formalnih vzvodov naše moči, navznoter in navzven. Gre za vprašanje povezanosti naše skupnosti, ki je bistven izraz naše narodne in državljanske vitalnosti. Razdrobljena, globoko sprta in celo razklana skupnost v morebitnih usodnih razmerah pomeni resno nevarnost za naš narodni in državljanski obstoj in napredek. Ne nazadnje smo to izkusili na lastni koži sredi prejšnjega stoletja v času 2. svetovne vojne in neposredno po njej. Ne morem in ne znam dovolj poudariti, kako je to sicer vedno pomembno, v takih časih pa še zlasti. Slovenci smo majhen narod, Slovenija je relativno majhna država. Vendar smo nacija in imamo suvereno državo, to najpomembnejše orodje naše varnosti in blaginje. Na mnoge stvari v sedanjem dogajanju nimamo odločilnega vpliva. Za eno stvar pa smo odgovorni popolnoma sami; za skrb za skupnost, narodno in državljansko," doda predsednik Pahor.


Temu pa je nato sledil bogat kulturni program.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.