https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Navodila za uveljavljanje primera višje sile zaradi suše v letu 2022

20.08.2022 ob 10:37  

V letu 2022 je v kmetijski pridelavi občutna škoda zaradi suše, ki jo bo mogoče šteti za višjo silo v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike.


Vsa kmetijska gospodarstva (v nadaljevanju: KMG), ki zaradi posledic suše ne morejo izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe kmetijske politike, ki so jih prijavila na zbirni vlogi za leto 2022 oziroma v vlogi na javni razpis, morajo sporočiti višjo silo, medtem ko dodatna dokazila za sušo niso potrebna, razen predpisane evidence o delovnih opravilih za ukrepa kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (v nadaljevanju: KOPOP) in ekološko kmetovanje (v nadaljevanju: EK) ter v primeru drugih nepovršinskih ukrepov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007–2013 ali Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, izvedenih na podlagi objavljenih javnih razpisov (v nadaljevanju: nepovršinski ukrepi programa razvoja podeželja). V nadaljevanju navodil je obrazloženo, kdaj in kako uveljavljati primer višje sile zaradi suše, so sporočili iz Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. 

Več o navodilih, kdaj in kako uveljavljati primer višje sile zaradi suše najdete tukaj.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2022 ob 16:27 gost

      Že tri dni dež ide pa itak motate o nikšnoj suši saj nej tak strašno zdaj de pa že trbelo popisovati ka je preveč mokro

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2022 ob 15:25 gost

        Takim kot si ti je zastonj obrazlagati o kmetijstvu. Pa tudi če bi deževalo dva tedna bi ti ostali suhi možgani........ Posadi si eno rastlino v lonček ,pa opazuj.... Mogoče se ti pa tam zgoraj kaj RAZBISTRI.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2022 ob 16:42 gost

      Pa ne ide dež vse povsod alo !!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2022 ob 17:21 Gajdar gost

      Zaradi takšnih ljudi kot je zgornji komentator ne moremo v Sloveniji naprej. Ko je kmetijska kultura prizadeta ji tudi obilno deževje v zadnji fazi rasti več ne pomaga. Ko gledaš rjava stebla in rjave liste koruze, bi moral vedeti, da so vitalni deli rastline, ki sodelujejo v asimilacijskem postopku (preko klorofilnih zrnc - zelena barva- se proizvaja hrana za rastlino) uničeni, plod ni razvit, tehnološka kakovost parametrov zrnja (Kakovostni parameter/Razred, Vsebnost beljakovin %, Število padanja (s), Hektolitrska masa (kg), Sedimentacijska vrednost (ml)) bistveno pade, obilno deževje pa lahko povzroči na tistem bornem pridelku, ki ostane še plesen, ki je strupena snov za živino. Prosil bi tiste komentatorje, ki ne obvladate stroke strokovne članke ne komentirate. Najprej v šolo pa potem komentirati!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.08.2022 ob 9:21 gost

      Ti ob 9:6 komentar od Gajderja je zelo poučen .Mislim ,da si tvojega komentarja res ni zaslužil !!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.