https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Svet krščanskih cerkva in Islamska skupnosti izrazila zaskrbljenost

25.08.2022 ob 6:05  

Svet krščanskih cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo Katoliška cerkev, Evangeličanska cerkev, Srbska pravoslavna cerkev in Evangeljska binkoštna Cerkev, skupaj z lslamsko skupnostjo v Republiki Sloveniji, izražajo zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe.

Ob tem so pripravili izjavo Sveta krščanskih cerkva in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji o postopkih uveljavljanja odločitve Ustavnega sodišča o ureditvi zakonske zveze in skupni posvojitvi otrok. Njihov zapis, naslovljen na vlado, objavljamo v celoti. 

»Svet krščanskih Cerkva in lslamska skupnost v Republiki Sloveniji z obžalovanjem sprejemamo zadnji odločbi Ustavnega sodišča RS, ki omogočata sklenitev zakonske zveze med osebama istega spola in posvojitev otrok v istospolne skupnosti. S tema odločitvama se spreminja opredelitev temeljnih konceptov naše družbe, kot so družina, zakon, očetovstvo, materinstvo. Po našem mnenju je s tem ogrožen 53. člen Ustave RS, ki določa: Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Poudarjamo, da smo proti diskriminaciji kogarkoli. Vsak človek, ne glede na spolno usmerjenost, je namreč ustvarjen kot človeško bitje in ima v sebi neodtujljivo dostojanstvo. Zato je prav, da država ustrezno zaščiti in uredi status istospolno usmerjenih oseb. Le-to pa v skladu z našim prepričanjem ne sme spodnesti oziroma razvrednotiti tradicionalno pojmovanje družine in zakona, ki sta za obstoj določene družbe temeljnega pomena. Na prvih straneh Svetega pisma, kot tudi v Koranu, beremo, da je Bog ustvaril človeka kot moškega in žensko in jima naročil, naj bosta rodovitna in naj skrbita za svoje potomstvo. Zato je za nas zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske. Novo življenje se rojeva iz odnosa med moškim in žensko in tudi otrok potrebuje oba vidika, očetovstvo in materinstvo, za zdrav celostni razvoj. Posvojitev otrok v istospolne skupnosti bi lahko povzročila krizo identitete pri otroku, saj si bo najverjetneje želel vedeti, kdo je njegov oče in kdo njegova mati. Obstajajo določene naravne zakonitosti, ki jih ni mogoče take preprosto spregledati v postopkih posvojitve so najbolj ranljivi prav otroci, zato mora država zagotoviti, da prejmejo kar najbolj optimalno okolje za njihov celosten razvoj.Vsak otrok ima pravico do očeta in mame, čeprav je ta pravica v posameznih primerih okrnjena (npr. smrt staršev, ločitev). Vendar pa država ne sme na sistemski način spregledati te temeljne pravice otrok in jo prilagajati željam odraslih.«

V pismu so podpisani škof mag. Leon Novak; msgr. dr. Peter Štumpf; pastor primarij Daniel Grabar, dr. med.; duhovnik Aleksandar Obradović, arhijerejski namestnik za Slovenijo in mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić. 

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija