https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Lendavi pester zaključek poletja s Festivalom Vinarium

22.08.2022 ob 17:30  

V Lendavi se je v zadnjih letih uveljavil Festival Vinarium, ki obiskovalce zapelje v pester zaključek poletja. Tudi letos se bo dogajanje, ki je sestavljeno iz kulinarično-etnoloških prireditev, katerih nosilca sta največji kulinarični festival v Sloveniji Bogračfest in 43. Lendavska trgatev, odvijalo med 26. avgustom in 3. septembrom. 


Na današnji novinarski konferenci v stolpu Vinarium so podrobneje o pomenu festivala in celotnem programu spregovorili podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz in vodja Zipline Vinarium Evgen Lazar.

Otvoritev festivala v počastitev bograču

»Letos nadaljujemo s tradicijo dogajanj v poznopoletnih terminih, dogodke smo poenotili v celoto in jih umestili v širši sklop dogajanja Festival Vinarium, dodali številna spremljevalna dogajanja in zagotovili ponudbo za širok spekter gostov,« je v uvodu predstavitve poudarila Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava. Večer pred Bogračfestom so v Lendavi namenili otvoritvi festivala, kjer bo poznopopoldansko dogajanje na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane in v parku Roža minevalo ob predstavitvi srednjeveških tradicij in citratrjev, plesu, pesniškemu gledališču in glasbi. Dvotedensko dogajanje, ki se začne 26. avgusta in traja do 3. septembra, bo v Lendavi vsebinsko pestro in kulinarično začinjeno ter kulturno obarvano.

Od Bogračfesta, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji in se tradicionalno na Glavni ulici v Lendavi odvija zadnjo avgustovsko soboto, letos 27. avgusta, do tedenskega dogajanja, za katerega bodo poskrbeli etno večeri s kulturo in kulinariko. Dogajanje bo tudi na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane, odvil se bo večer lendavskih vin pri Kroni ter dogodki v okviru praznovanja obletnice stolpa Vinarium. Za sklepni del festivala bo 3. septembra poskrbela etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev s tradicionalno povorko skozi staro mestno jedro.

Bogračfest - največja kulinarična prireditev v Sloveniji 

Osrednja prireditev festivala Vinarium, Bogračfest, ki je po besedah Martine Bukovec največja kulinarična prireditev v Sloveniji, kjer se bodo v starem mestnem jedru Lendave za naziv mojstra bograča letos ponovno pomerile številne ekipe, navdih vsem kuharjem pa bo tudi Luka Novak, zmagovalec Masterchefa 2022, ki se jim bo pri kuhi pridružil v dopoldanskih urah. Zadnja sobota v avgustu ne obeta le pristnega vzdušja ob dišečih kotlih, pač pa tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico, zabavo na mestnem odru, kulinarično ulico ter večernim koncertnim dogajanjem.

Trenutno je na tekmovanje v kuhanju bograča prijavljenih več kot 60 ekip, prijave ekip, ki se lahko potegujejo za naziv mojstra bograča, pa so še odprte (www.lendava-lendva.si, www.ztr.si). Na celodnevnem dogajanju v starem mestnem jedru bo za zabavo skrbel Duo Halicanum, zaključil pa ga bo koncert Tanje Žagar na prireditvenem prostoru pri hotelu Cubiss.

V sklopu Bogračfesta bo Mestna skupnost Lendava predstavila tudi zmagovalni Guinnessov bograč. V Lendavi, svetovni prestolnici bograča, pa bi si želeli zagotoviti, da bi bile lokalne domače dobrote ves

čas na voljo. Zato so objavili tudi razpis za izbor ponudnika »Hiše Guinnessovega bograča« s ciljem obeležiti značilnosti in znamenitosti mesta, vezane na kuhanje bograča ter prispevati k spodbujanju razvoja turizma v občini Lendava. Računajo, da bo hiša svoja vrata odprla v marcu 2023.

Letos že 43. izvedba Lendavske trgatve

Etnološka prireditev Lendavska trgatev je vsakoletni praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavnim glasbenim programom še pozno v noč.

Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava ob povorki poudarja tudi pester spremljevalni program z okusno kulinariko, ki ga pripravljajo društva in lokalni ponudniki, med katerimi je prava poslastica in paša za oči pečenje vola. 

Lendavska trgatev tako goste privablja s povorko, ki je prikaz šeg in navad, med katerimi ne manjkajo vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij. Letošnja Lendavska trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, pravljično dvorišče ter folklorni program, kjer se bodo predstavili folkloristi iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije. Popoldne bo zbrane zabaval Ansambel Spev, za večerno glasbeno zabavo pa bodo poskrbeli Peter`s Pan Band in skupina Kingston.

7. obletnica stolpa Vinarium

Razgledni stolp Vinarium Lendava, zgrajen na griču v Lendavskih goricah na turistični cesti Lendavske gorice, vstopa v sedmo leto delovanja. Od samih začetkov pa vse do sedaj se je na ogledni stolp Vinarium povzpelo malo manj kot 600.000 obiskovalcev, pretežno iz Slovenije in okoliških dežel, kamor seže tudi pogled z najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji. V kratkem času je stolp poleg turistične atrakcije postal metafora prelepih razgledov ter zgodba o lendavskem uspehu.

Stolp, ki je vse dni v letu na voljo za oglede in doživetja, zaokrožuje tudi razpršeni Hotel Vinarium, ki ponuja tudi prenočevanja v vinskih kleteh. Praznovanje obletnice stolpa bodo proslavili z dobro glasbo, kulinariko, 4. dirko Pomurskega MTB pokala ter z Zipwine doživetji in dnevi odprtih vrat vinskih kleti.

Turizem v Lendavi se vrača v stare tirnice

Podžupan v funkciji župana Občine Lendava Ivan Koncut pozdravlja in se veseli turistov, ki se po pokoronskem obdobju ponovno vračajo v Lendavo. S kakovostno ponudbo, programom in dogajanji, ki jih ponuja dvotedensko festivalsko obdobje, želijo privabiti turiste iz Slovenije in tujine. Pestra turistično-kulinarična ponudba mesta, za katero skrbi Zavod za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava, ponuja številne presežke. S ponovnim odprtjem zasebnega hotela Thermal Resort Lendava pa lahko obiskovalcem ponudijo še dodatne turistične kapacitete.

Za vse, ki mesta Lendave še ne poznajo, pa bo odlična priložnost, da jo pobližje spoznajo tudi na sejemskih predstavitvah. Predstavili se bodo na Agri v Gornji Radgoni, Celjskem sejmu, na Praškem gradu ter na božičnih in novoletnih sejmih na Madžarskem. Pomemben dejavnik turizma postaja tudi vino, saj vinarji lendavskih goric dosegajo vidna priznanja na svetovnih ocenjevanjih vin. 

Na koncu pa še vabilo podžupana v funkciji župana Občine Lendava, Ivana Koncuta na Festival Vinarium, ki obosrednjih prireditvah vabi tudi na bogat spremljevalni program z etno večeri, koncerti, večerom lendavskega vina, praznovanje 7. obletnice stolpa Vinarium ter na 4. dirko Pomurskega MTB pokala.

Podroben program festivala je dostopen na spletni strani:  https://www.lendava-lendva.si/dogodki/festivalvinarium

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2022 ob 18:06 obnovljivi vir gost

      Mastercheff 22 ,tu nima kaj iskat ker on nima pojma o teh stvareh !! On je samo za ogriske in prigriske, kar pa tukaj pri nas NE pride v poštev ! Mij pošteno plačamo in pošteno jemo !! Mij ne mažemo krožnikov !!!!!!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.08.2022 ob 18:32 gost

      Kaj je s temi reklamami od strani samsung .že zadost je ostalih pomurec !!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2022 ob 18:41 gost

      Spet bo vsa golazen bogata iz cele Slovenije na bogračijadi. Kajti na tem malem prekmurskem hribčku so pokupili vse lesene majhne vikendi se zdaj so pa jih spremenili v prave vile. Kere ne spadajo nikakor v ta prostor. Ampak bogatune iz vse Slovenije imajo denar in se vse da podkupiti da dobijo prave papirje.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2022 ob 8:05 kilonja gost

        Kos o si pa domačini delali vile je pa bilo v redu...čutiti je antislovensko sovražnost v tebi . Madžarska lahko reši tvoje travme je blizu, saj veš.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2022 ob 19:13 gost

      To da se ta eden hribček v Lendavi prehitro spreminja v okoljsko neprimerno skropocalo je res. Zanima me kaj dela okoljska inšpekcija in župan občine Lendava da se vse tako na veliko zida cele bloke na lendavske hribčku. Seveda župan Lendave je iz desne struje ti so pa itak vsi podkupljeni.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.08.2022 ob 7:49 gost

      DESNA struja je zakon.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.08.2022 ob 8:13 kilonja gost

      Horde šiptarjev in bosancev vas pa ne mot8ijo, Slovenci so problem, je ta Lendava ena specifika, država znotraj države kjer je Slovenec najmanj vreden in to v svoji državi.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.08.2022 ob 8:44 vokit gost

      upam, da jim vreme vse pokvari. upam, upam, držim pesti, bom molil, izvajla uroke, samo naj ne gre tak kot hočejo.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.08.2022 ob 8:53 gost

      8:44 Upam ,da se boš šel zdravit k psiatru ,ker si polno nevoščljivosti sovraštva z eno besedo ZLOBEN ČLOVEEK

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2022 ob 10:04 vokit gost

        ime mi je vokit in 8:44, torej se pojdi ti zdravit, še prej pa se naučit brati. organizatorji si zaslužijo sranja, ker so sami krivi za vse, ker delajo samo sranja. eno sranje se ne konča, žeje drugo, tretje, četrto tam.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.08.2022 ob 9:01 gost

      Takšne kekce kot jih navajaš so v Sloveniji kot so Kučan ,Turk itd dokler bodo imeli še ti roko nad državo bo tako .V tema dvema vidim največji problem pa me popravi ,če se motim ! 8:54

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.08.2022 ob 19:39 vokit2 gost

      10:21, najprej se nauči pravilno pisati.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.08.2022 ob 15:55 SOBOČANEC gost

      KELKO SE JIH JE ŽE PRIJAVILO NIDRI NE PIJŠE

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.