https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno zaključena mladinska izmenjava o duševnem zdravju

16.05.2022 ob 10:00  

Med 21. in 30. aprilom 2022 je v Dvorcu Rakičan potekala mladinska izmenjava, ki se je je udeležilo 36 mladih iz Slovenije,, Madžarske, Litve, Latvije, Poljske in Hrvaške. Projekt in mladinsko izmenjavo z naslovom Mind full or Mindful? je pripravil Zavod SOFIZ.


Tekom desetdnevnih aktivnosti na mladinski izmenjavi so se dodobra poučili o duševnem zdravju, stresu in izgorelosti med mladimi. Skozi delavnice so se seznanili z različnimi tehnikami spoprijemanja s stresom. Posvetili so se tudi čuječnosti. Čuječnost namreč stabilizira počutje in dokazano zmanjšuje stres, tesnobo in depresivnost.  

Naučili so se, kako iz čim manj sestavin in karseda hitro pripraviti zdrave prigrizke. Iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Murska Sobota so jim pripravili teoretično in praktično delavnico, kjer so se pogovarjali tudi o vplivu epidemije koronavirusa na duševno zdravje mladih, prikazali različne vrste meditacij in razvili svoj načrt, kako bodo skrbeli zase. Prav tako so razpravljali o pomenu zdrave prehrane in telesne aktivnosti na duševno zdravje. Med obiskom Konjeniškega centra Dvorca Rakičan so podrobneje spoznali pozitivne učinke jahanja in terapije s konji. Obiskali so tudi romsko naselje Pušča, kjer so izvedli različne delavnice (izdelava domačega mila, pletenje zapestnic, športne igre z romskimi otroki, joga) in spoznali romsko kulturo. Pod vodstvom učitelja meditacije in joge so se sprostili v grajskem parku in se naučili osnovnih vaj in poz dveh najbolj razširjenih tehnik sproščanja.

Mladi so z mladinske izmenjave odšli z novimi znanji in izkušnjami, ki jih bodo delili v svojem okolju s svojimi vrstniki in organizacijami. Vsekakor je udeležba na mladinski izmenjavi za vsakega mladega dobra popotnica za nadaljnje življenje.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.