https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podrobneje predstavili letošnjo 17. Fronto sodobnega plesa

Grajsko dvorišče, 31.08.2022 ob 14:20  

Na grajskem dvorišču v Murski Soboti je v sredo, 31. avgusta 2022, potekala novinarska konferenca pred začetkom 17. festivala Fronta - mednarodnega festivala sodobnega plesa, ki bo trajal do sobote. 


Pred začetkom 17. festivala Fronta so pripravili novinarsko konferenco. Na njej sta sodelovala Matjaž Farič, umetniški vodja festivala in dramaturginja Staša Prah. Festival se je letos pomaknil na začetek septembra tudi zaradi pestrega kulturnega dogajanja v Murski Soboti čez poletje. Na festivalu Fronta bodo letos gostili znane plesalce in plesne skupine.Tokrat se bodo od četrtka 1. septembra, pa do sobote, 3. septembra, zvrstilo deset dogodkov in še nočni program. 

Matjaž Farič, umetniški vodja in direktor Zavoda Flota, nevladne organizacije, ki organizira festival, pove, da ga veseli, da omenjen festival obstaja že 17 let, ker je pri ustanovitvi festivala šlo z neko utopično idejo. Šlo je za upor proti ustaljenim praksam in njihov namen je bil, kako na inovativne načine z malo večjo organizacijsko gibljivostjo omogočijo večjo dostopnost do vrhunske umetnosti tudi tam, kjer ni primerne infrastrukture in se mogoče tudi zdi, da občinstva to ne zanima. Nato doda, da so se v teh 17 letih, odkar festival obstaja, spremenila predvsem pričakovanja obiskovalcev. Saj je soboško občinstvo kar dodobra seznanjeno s sodobno plesno produkcijo zadnjega obdobja in je postalo tudi kar izbirčno, kar je obenem tudi zaveza da morajo delati dobro.

Festival se bo začel z uvodom, ki ga bo predstavila klovnesa Lingaling, ki se bo predstavila s prvencem: „Krotilka stolov-klovnovska groteska“. Letos bi lahko program razdelili segmente. En segment je vrhunska mednarodna produkcija. Tukaj poudari, predstavo „ Made of Space, avtorja Guy Nader in Maria Campos. Druga predstava, ki spada tudi v ta omenjen segment pa je delo „Stand-Alones“, avstrijske skupine Liquid Loft, gre za predstavo, ki bo potekla v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Naslednji segment so slovenske mednarodne plesne produkcije, ki so v bistvu mednarodne plesne produkcije, saj nobena od predstava ni v izvedbi samo slovenskih avtorjev. Ampak je v vsaki udeležen kakšen soavtor, avtor, izvajalec iz tujine. Tukaj omeni predstavo "Modro črnilo-hibrid", ki združuje navidezno resničnost z živo uprizoritvijo, kjer se bo predstavila avtorica Enya Belak. Slovenska produkcija bo predstavljena tudi s predstavo "Kje je zlato jajce?" mehiške plesalke Alicie Ocadiz, ki ustvarja tudi v Sloveniji. Med slovensko produkcijo spada tudi „Fusion Reactor“, v katerem Žigan Krajnčan nastopa s večjo skupino glasbenikov in plesalcev.

Letos so prvič organizirali tudi glasbeni del programa skupaj z lokalnim festivalom „Nindri indi“. S katerim so organizirali nočni program, ki bo zajemal gostovanje znanih slovenskih didžejev in glasbene skupine Moveknowledgement. Festival bo ponudil tudi izbor nagrajenih plesnih miniatur mladih plesalcev iz Slovenije, Romunije, Ukrajine in Poljske „OPUS 1“. Gostili pa bodo tudi kritiško delavnico, pod vodstvom Zale Bobovšek, ki se ga bodo udeležili trije mladi slovenski plesni in gledališki kritiki in se skozi svoje kritiške zapise odzivali na videno na odrih festivala. Na koncu pa umetniški vodja festivala izpostavi tudi sponzorje, ki jim nesebično pomagajo, kljub temu da festival ne nudi obratno masovne medijske izpostavljenosti.

Dramaturginja Staša Prah  pa na koncu poudari, da ji je v čast priti na Fronto, saj ljudje odhajajo s predstav navdušeni, hvaležni in da je zanjo to nekaj najlepšega. Saj je odziv občinstva na koncu zanjo kot ustvarjalko vedno najpomembnejši. Ob tem omeni, da Festival sam nudi neko platformo, kjer se lahko prvo preizkusiš kot mlad ustvarjalec in se nato vrneš in napolniš program z večjimi avtorskimi predstavami. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.