https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Zbiranje podpisov podpore za kandidate se je začelo

05.09.2022 ob 10:40  

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo volilnih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Od danes dalje pa lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

Kandidata za člana občinskega sveta oziroma listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Ministrstvo za notranje zadeve bo tako danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti. Občinske volilne komisije pa morajo javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa še oddali svoj podpis, je 20. oktober. Ob 19. uri tega dne pa se bo iztekel tudi čas za vložitev kandidature oziroma liste kandidatov za člane občinskega sveta ter kandidature za župane. Hkrati se bo iztekel rok, ko je treba pri posebnih občinskih volilnih komisijah vložiti kandidature za volitve članov občinskih svetov, predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti.

Z 20. oktobrom se začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša, so zapisali na STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2022 ob 10:58 resnica gost

      Bočine ukiniti,ker je to metanje denarja skozi okno.Ljubljana bi morala biti občina in parlament vse skupaj in vse bi moral voditi en župan in dva sodelavca.Mikro slovenčki imajo nekih 5000 idiotov ki vodijo mikro Slovenijo saj pa tega nikjer ni na svetu budale politične Slovenske.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2022 ob 13:41 gost

      Me ne boste videli !!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2022 ob 13:50 gost

      Za občinskoga svetnika nucaš najmenje 30 podpisov, za župana pa najmenje 15. Burleska!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2022 ob 14:07 gost

      Naj se volijo sami saj se iz ljudi še samo norčujejo tako na občinskih kot na državnih volitvah

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2022 ob 16:50 SharoRedd gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.