https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nasilja v družinah vedno več, Center za socialno delo se odzove nemudoma

Murska Sobota, 15.09.2022 ob 6:00  

Sandra Babič, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Pomurje, je po pretresljivem dogodku, ki se je zgodil v Peskovcih, spregovorila o družinskem nasilju, ki narašča.

"Zaradi varstva osebnih podatkov otrok o konkretnem primeru ne moremo govoriti, bi pa želela pojasniti kako v takšnih in podobnih situacijah ravnajo Centri za socialno delo," pove direktorica CSD Pomurja Sandra Babič in obenem izpostavi, da sta otroka na varnem.

Vključenost otroka

Babič pojasni, da gre za izredno težko situacijo in v prvi vrsti je naloga centra za socialno delo takrat taka, da išče otroku in njegovim potrebam najbolj ustrezno obliko pomoči. "Ko smo prvič v stiku z otrokom, ki je doživel takšno travmatično izkušnjo, je pomembno, da mu sporočimo, da mu bomo pomagali po naših najboljših močeh.

Otrok mora vedeti, kej bomo naredili, da bomo sodelovali z njim in osebami, ki so njemu pomembne, da bo ves čas vključen v proces iskanja ustrezne pomoči in da bomo v prvi vrsti sledili njegovim potrebam in koristim," pove.

Zelo pomembno je, kako pristopimo k otroku, ki je doživel tako travmatično izkušnjo. Pomembno je, da smo tudi sami mirni, empatični, ves čas se moramo zavedati, da otrok, ki doživi tako travmatično izkušnjo ob ustrezni podpori primerne odrasle podpore zmore to soočenje," pojasni Babič.

Center za socialno delo se odzove nemudoma

Kadar je CSD obveščen o takem dogodku, se odzove takoj, nemudoma, ne glede na to, ali je to izven delovnega časa. "Nemudoma gremo na teren in v prvi vrsti je potrebno poskrbeti za otrokove osnovne potrebe, da preverimo ali je morda otrok lačen, žejen ali ima ustrezna oblačila. Nato je potrebno z iskanjem ustrezne namestitve. V prvi vrsti se trudimo ustrezno namestitev poiskati najprej v okviru socialne mreže otroka. Preveriti je potrebno, ali je morda v sorodstvu kaka oseba, ki ji otrok zaupa in je z njo navezan, in je tudi sama pripravljena pristopiti in pomagati otroku. Zgodi se, da morda otrok nima sorodnikov, ki bi bili sposobni ali želeli prevzeti začasno skrb za otroka, v takem primeru iščemo druge oblike, kot je recimo namestitev v krizni center za otroke in mladostnike. Tekom stanja te namestitve je otrok sproti seznanjen, kdo pride, pri kom bo, na kakšen način bo otrok morda šel k sorodnikom, da ima ves čas občutek, da ima kontrolo nad situacijo v kateri se je znašel," pojasni Babič. Center otroku priskrbi zdravniško pomoč, če le to potrebuje. Otrok mora dobiti občutek, da je slišan. Babič izpostavi, kako pomembna je psihosocialna oblika pomoči in to ne samo otroku, ampak je potrebno pomoč ponuditi osebam, ki prevzamejo skrb za otroka.

Ničelna toleranca do kakršnekoli oblike nasilja

Na CSD se trudijo in skušajo take dogodke preprečevati s preventivnimi dejavnostmi in akcijami, ki jih izvajajo v Pomurju. Sodelujejo zlasti s Policijsko upravo Murska Sobota, pri tem pa opozarjajo na ničelno toleranco do kakršne koli oblike nasilja.

Kakršno koli obliko nasilja je potrebno prijaviti na CSD ali policijo, izpostavi Babičeva. Žrtve nasilja se lahko obrnejo na katero koli izmed enot Centra za socialno delo Pomurje. Bodisi je to Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer ali Lendava.

Vedno več nasilja 

"Kar se tiče nasilja v družini, kjer so žrtve lahko tako odrasli kot tudi otroci, iz leta v leto narašča," pove Babič. Na Centru za socialno delo Pomurje ugotavljajo, da je epidemija globoko posegla tudi na področje nasilja v družini. "V Pomurju je bilo leta 2019, 92 takih primerov nasilja v družini, leto kasneje je bilo specifično, saj je v obdobju epidemije bil drastičen porast teh primerov. Prišli smo do številke 115," še pove.

Leta 2021 je bil rahel upad, saj je bilo žrtev nasilja 94, letos do današnjega dne je bilo obravnavanih 60 primerov nasilja v družini.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2022 ob 7:28 gost

      En nasilnež iz meh teh je tudi Debeli !!!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.09.2022 ob 23:51 eva gost

        I get paid more than £145 to £395 per HOUR for working online. I heard about this job 3 months ago and after joining this I have earned easily £23k from this without having online working skills . Simply give it a shot on the accompanying site… Here’s what I do………… 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐮𝐳𝐳𝐉𝐨𝐢𝐧.𝐂𝐨𝐦

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.09.2022 ob 7:53 gost

      Ta ustanova nikoli ne ukrepa pravočasno drugače rečeno sploh ne ukrepa. To so ustanove kere so same sebi namen in tistim keri so tam zaposleni da imajo velike plače za nič dela. Isto tako varuh za človekove pravice, inšpekcije, skratka to so samo lepe besede brez pomena. Ko rabi človek pomoč bi jo prej dobil v Indiji koromandiji kot pa pri teh kao zavodih za zaščito človeka.,,,,, drek pa taki zavodi,,,,

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.09.2022 ob 7:56 gost

      Zavodi keri samo pobirajo denar davkoplačevalcev. Pomoči pa nikoli in nigdar nobene. Vedno te pošiljajo od vrat do vrat z izgovorom,,,, mi nismo za ta vaš problem,,,,,,

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.09.2022 ob 9:38 gost

      Kakšno funkcijo v naši državi ima varuh človekovih pravic??? Kdaj oni nastopijo in kako pomagajo,ker mi ni jasno?!?!?!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.09.2022 ob 9:41 SueMaclean gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.09.2022 ob 9:54 Janez gost

      Nasilja je vedno več. Ja seveda, in to se bo stopnjevalo ker se z nasilneži dela " v rokavicah " . Človek ki zagreši takšen zločin je morilec in ne osumljenec in za takim človekom bi se morala enostavno izbrisati vsaka sled, pa bi videli če bi se to še dogajalo.......

      20 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.09.2022 ob 11:54 dix gost

      Center za socijalno je eno veliko sranje sami idioti delajo in kradejo navadnim smrtnikom vse jim vzamejo in nič ne dajo češ da jim ne pripada marš u pijzdu maternu banda ena idiotska.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.09.2022 ob 12:12 gost

      Center za socialo , je center z določenim namenom za določene naloge pomoči ljudem !! Odziva pa se tako , kako sposobni so ljudje v njem ,ki zasedajo določebe položaje ki so njim zaupani !!! Eni so s srcem , drugi pa brez srca in takšen je potem tudi rezultat njihovega dela , ki pa je dobro plačan in nikomur odgovoren !!!!!!!!!

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.09.2022 ob 15:16 JessicaGreen gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.09.2022 ob 15:50 gost

      Na CSD delajo ja samo ko je več prepozno. Oni so sami sebi problem nej ka do še oni komi pomagali če sami sebi nemrejo ka so nesposobni

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.09.2022 ob 15:53 ODSTOPI BABIČEVA ! gost

      Zakaj se sploh oglašaš, direktorica, kje pa ste bili do sedaj ? A ne bi ti odstopila ? Dejstvo je, da svojega preventivnega dela NE OPRAVLJATE saj noben ne pričakuje, da boste vse take tragedije preprečili, ampak za vraga pojdite enkrat na teren tam se zadeve dogajajo ne pa pri vas v pisarni. Ravnokar sem pisal ministru, da odredi nadzor koliko in kdaj so vaši delavci na terenu med ljudmi, zanimiv bo ta podatek. Ko pa se tragedija zgodi POTEM ZAČNETE VI NASTOPATI Z SVOJO BIROKRACIJO, REPRESIJO IN UBOGIM OTROKOM POVZROČATE ŠE VEČJE BOLEČINE IN TRAVME, Se spomnite vašega NEHUMANEGA ukrepanja, pred nekaj leti, pri ubogih KOROŠKIH DEČKIH. KDO VAM DAJE PRAVICO DA SE OBNAŠATE KOT DA SO OTROCI VAŠA LAST - SRAMOTA. Bojim se usode teh dveh otrok iz Peskovec 8 let in 4 leta za katera bi naj poskrbeli CSD M. Sobota v imenu socialistično - komunistične Slovenije in ju odpeljali V NEZNANO in tako otrokom povzročili še večje bolečine. Si upaš javno povedati kje sta končala ta dva otroka IN TO PROTI SVOJI VOLJI Z PRISILO. Veste 8 letni otrok že marsikaj razume. Sam se bom udeležil pogreba umorjene v Peskovcih, ker se hočem prepričati ali bo tudi to preprečil CSD da bi se otroka dostojno poslovila od svoje matere. SRAM NAJ VAS BO.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      15.09.2022 ob 16:40 gost. gost

      Ti ob 15,53 si pa res b udalo, tebe naj bo sram, ka pisariš takše bedarije. Se vidi, ka nemaš pojma o čem sploh pišeš. Pa še pravopis ti nagaja, tak, ka ----.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      15.09.2022 ob 18:51 gost

      Ti si pa pismeni idiot.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.09.2022 ob 8:53 miško gost

      Po moje Babičeva kot generalni direktor ni sposobna voditi teh štirih Pomurskih centrov za socialno delo, Pri zaposlenih vlada splošno nezadovoljstvo ,kar se potem lahko odraža tudi pri delu s strankami kar pa ni dobro.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.