https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaključek operacije SOŽITJE

30.05.2022 ob 8:28  

Kljub temu, da se izvaja operacija SOŽITJE še do 30.9.2022 je in Lokalna energetska agencijo za Pomurje že uspešno zaključila svoj del aktivnosti.


Gre za operacijo pri kateri še sodelujejo Občina Kuzma, kot vodilni partner ter partnerja Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan in PRO-ING, Programski inženiring, Robert Kološa s.p. v skupni vrednosti celotne operacije 184.024,60 €, pri tem pa je 80% sredstev sofinancirano s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna za kohezijsko politiko

LEA Pomurje je namreč  v prvi fazi operacije pripravila Analitično poročilo stanja energetske revščine na območju naselij LAS Goričko in s tem izhodišče za delo v drugi fazi, ko so se začele aktivnosti na terenu. Šlo je za izvedbo 50 energetskih pregledov v gospodinjstvih v smeri preprečevanja energetske revščine in razdelitev 50 kom paketov materiala za gospodinjstva v smeri preprečevanja energetske revščine. Začetek dela je bil na inventarizaciji pristopov, poti in kanalov za identifikacijo primernih gospodinjstev, katerim smo opravili energetske preglede. Prav tako se je opravila nabava materiala, kot so varčni perlator, termostatski ventil, varčna tuš ročka, izolativna folija za radiatorjem, varčne LED žarnice E-14 LED, GU10 LED, E-27 LED, FC LED T8, ki je bila uporabljena za sestavo urgentnih paketov za preprečevanje in odpravo energetske revščine.

Namen obiskov starejših in ogroženih na njihovih domovih in svetovanja o boljši energetski izrabi je bila ključna v tej fazi in usmerjena v preprečevanje in odpravo energetske revščine. Primarna ciljna skupina so bili starejši prebivalci območja LAS Goričko, ki živijo v hišah starejše gradnje in rabijo svetovanje s področja energetike z namenom izboljšanja ekonomskega položaja. Svetovalci so izvajali obiske na domovih in pomagali predvsem tistim, ki izhajajo iz socialno ogroženega okolja.

Na podlagi predanega materiala in opravljenega energetskega pregleda je bilo pripravljeno poročilo, ki je bilo predstavljeno vsakemu gospodinjstvu (učinki, smernice, možnosti), končni cilj privarčevane CO2 emisije, kar pomeni v gospodinjstvu privarčevani denar.

Nabor gospodinjstev je bil opravljen iz naslednjih območij: naselje Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Sveti Jurij, Šalovci in Tišina, Bakovci, Krog in Rakičan. Prav tako je bil poudarek na ranljivih skupinah, ki toliko hitreje lahko zapadejo med energetsko revščino: starejši, brezposelni in Romi.

Na podlagi agregiranih podatkov analitičnega poročila, izkušenj iz terena, zaključkov izvedenih dialogov s ključnimi akterji, je bil pripravljen tudi koncept preprečevanja in odprave energetske revščine z naborom in predvidenim vključevanjem vseh akterjev z območja LAS Goričko. Koncept je bil posredovan in predstavljen odločevalcem na območju, da ga bodo lahko upoštevali in integrirali predlagane ukrep v svoje politike v prihodnosti.

Ukrepi za odpravo in preprečevanje energetske revščine:

- Ohraniti in še okrepiti dialog ter sodelovanje na vseh ravneh (ključni akterji: občine, LAS Goričko, energetska agencija,…)

- Izvedba brezplačnih energetskih pregledov (gospodinjstva na terenu)

- Izvedba brezplačnih energetskih dni (lokalni nivo - občine, vaške skupnosti)

- Organizacija in izvedba prestavitev aktualnih razpisov za sofinanciranje investicij v sisteme za izkoriščanje obnovljivih virov in učinkovitejše rabe energije (občine, vaške skupnosti)

- Izvedba brezplačnih energetskih dni na osnovnih šolah

- Energetsko svetovanje (potencialno) ogroženim gospodinjstvom na terenu

- Organizacija in izvedba prestavitev aktualnih ugodnih kreditov za sofinanciranje investicij v sisteme za izkoriščanje obnovljivih virov in učinkovitejše rabe energije (občine, vaške skupnosti).

- Priprava in razdeljevanje manjših paketov ali samo določenega materiala - nizkocenovni ukrepi (varčne žarnice, tesnila za okna,…)

- Sofinanciranje energentov pri gospodinjstvih, ki jih je problem energetske revščine konkretno ogrozil 

- Nujno je pravočasno predhodno strateško načrtovati izvedbo priprave predloga posodobitve Lokalnih energetskih konceptov občin in umeščanje ukrepov v te strateške dokumente

- Sofinanciranje zapadlih stroškov energentov v gospodinjstvih, ki jih je problem energetske revščine konkretno ogrozil (grožnja z odklopi plina, električne energije)

- Organizacija pomoči pri prijavah na razpise in ugodne kredite za sofinanciranje investicij v sisteme za izkoriščanje obnovljivih virov in učinkovitejše rabe energije (občine, vaške skupnosti)

- Nujno je pravočasno in že predhodno strateško načrtovati izvedbo priprave predloga posodobitve SECAP in umeščanje ukrepov v ta strateške dokumente

- Aktivacija različnih organizacij civilne družbe, ki delujejo na področju in medsebojno obveščanje (okoljske in socialne nevladne organizacije)

- Spremljanje in sodelovanje pri nacionalnih aktivnostih, ki se nanašajo na energetsko opismenjevanje – »feed back« s terena

- Uvajanje novih pristopov in orodij v procesih energetskega opismenjevanja (aplikacije, orodja,…)

- Širitev dela pisarn ENSVET tudi na podeželje – iskanje lokacij in organizacija svetovalnih dni / ur (lokalno!)

- Ključna smernica ukrepanje - najprej povečanje energetske učinkovitosti, šele nato izkoriščanje drugih virov energije.

Vsi vključeni se zavedamo, da je realizacija pripravljenih ukrepov, postopkovno in vsebinsko izjemno obsežna in kompleksna aktivnost, ki terja tudi ustrezno kadrovsko in strokovno podporo in celovito predhodno strateško načrtovanje, vendar tudi projekti / operacije kot je Sožitje prinašajo kamenček v mozaik in tako prispevajo k boljšemu stanju na področju odprave in preprečevanja energetske revščine preko energetskega opismenjevanja.

 

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.