https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kmalu nov prispevek ob registraciji vozila, hitreje do sončnih elektrarn

20.09.2022 ob 14:00  

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal vrsto ukrepov, s katerim namerava vlada povečati delež energije, ki jo pridobimo iz obnovljivih virov. Prednost bo imela sončna energija, hitrejšemu umeščanju v prostor pa se obeta tudi vetrnicam. Z letom 2024 pa načrtujejo tudi nov prispevek za alternativna goriva, ki ga bomo plačevali ob registraciji vozila.

Fosilna goriva za pridobivanje energije bo potrebno nadomestiti z obnovljivimi. “Slovenija pri tem dosedaj ni bila najbolj uspešna,” pove minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Ciljev o povečanju deleža obnovljivih virov energije (OVE) v preteklih dveh letih nismo dosegli. “S temi ukrepi želimo to razliko hitreje nadoknaditi, hkrati pa državi omogočiti cenejši in zanesljivejši vir energije in osamosvojitev od fosilnih virov,” pojasni minister.

Pripravili so pet ukrepov

Prvi ukrep je dolgoročni načrt za spodbujanje OVE, ki ga bo vlada obravnavala že ta teden. Drugi je zakon o umeščanju naprav OVE v prostor, z današnjim dnem se začenja javna obravnava. S tem zakonom bodo postopki umeščanja v prostor za sončne elektrarne in vetrnice poenostavljeni in hitrejši.

Degradirana območja kot možne lokacije sončnih elektrarn

Minister je izpostavil več možnih lokacij za namestitev večjih sončnih elektrarn, kot so protihrupne ograje ob avtocestah, brežine umetnih jezer, ob zaprtih rudnikih, zaprta odlagališča odpadkov in druga degradirana območja. Pospešiti želijo tudi tako imenovano agrovoltaiko, torej postavitev sončnih elektrarn na kmetijskih zemljiščih, a tako, da se ta ohranijo. Postaviti jih je mogoče na primer na poljih med enimi in drugimi posevki ali pa na pašnikih, kjer se živina nato pase v njihovi senci.

Tretji ukrep so točke, kjer je možna priključitev večje sončne elektrarne na omrežje. Lokacije so po vsej državi, skupaj bi lahko prinesle 1030 MW moči. Na ministrstvu pričakujejo, da bodo investitorji na teh lokacijah zainteresirani za postavitev sončnih elektrarn. 

Četrti vladni ukrep je objava pojasnil za prebivalce, ki želijo sončne panele postaviti na svoji strehi. Kot pravijo na ministrstvu, želijo tako rešiti težavo marsikoga, ki ne ve, na katero institucijo ali podjetje se mora obrniti, ko postavlja sončno elektrarno.

Sedaj ob registraciji vozila nov prispevek

Peti ukrep pa je nov zakon o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva, ki ga je vlada že dala v javno obravnavo. “S tem želimo nasloviti prihajajoče nove tehnologije, to so vodik, sintetični metan, utekočinjeni naftni plin, elektriko,” pove Kumer. “Želimo razogljičiti promet kot največjega onesnaževalca v deležu bruto končne porabe energije.”

Z zakonom bi poiskali finančne vire, s katerimi bi nato ob cestah postavili ustrezno infrastrukturo, predvsem polnilnice za zgoraj omenjena goriva. Predviden je tudi prispevek, ki naj bi ga od leta 2024 plačevali ob vsakokratni registraciji vozila. Odvisen bo od prostornine motorja, teže in drugih dejavnikov, plačevali ga bodo tudi lastniki električnih vozil. Kot je poudaril Kumer, je zakon zdaj v obravnavi, viri za prispevek pa so lahko tudi proračun, kohezijska sredstva in podnebni sklad. 

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2022 ob 14:20 gost

      Vse je samo nateg

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2022 ob 14:46 kilonja gost

      Ma gonite se s temi sončnimi elektrarnami nekam . Sicer opa svinjarija levakov ki želijo avtomobile dodatno obdavčiti, tako oni delajo za ljudi, bravo. Aja saj, kolesarjev ne bodo obdavčili, ti so njihovi. Vsa čast bebavcem ki ste izvolili to vlado.

      21 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2022 ob 15:25 gost

      Hi, hi, hi, grohotom se smijem, vrhunska neumnost, no , saj pa pitaj boga kje bodo ob tem času ti loleki.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.09.2022 ob 15:43 lopata231 gost

      novi prispevek? kakšen prispevek? v isti sapi bodo pa jokali kak ljudje nimajo za kruh....

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.09.2022 ob 15:52 krucifiks gost

      Gnide mi bomo dodatno plačevali ,traktorji pa do še vedno oproščeni plačila..........Dizel je dizel.....

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.09.2022 ob 15:53 Karel K. gost

      Muro je potrebno zabüjrate in zgraditi vsaj dve elektrarni na njej. Če jih imajo avstrijci lahko 40 na zgornjem toku jih lahko tudi mi imamo. Te fanatike kateri temu nasprotujejo pa je potrebno prisiliti, da bodo živeli ob petrolejkah in si bodo svetili s skalami kot so to delali njihovi pradedi, da bodo morali živeti brez elektrike in naj potem gojijo in jedo tulpike katere bodo pridelali ob svojih bivakih. Tulpike ob Muri za katere se bporijo ti fanatiki nam nič ne koristijo.

      27 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2022 ob 16:47 kilonja gost

        Vidiš tu nastane problem, imeli bi elektriko, ne elektrarn na Muri, imeli bi plin, samo ne frakinga, imeli bi nafto samo ne bi kopali radi ...vse bi imeli, na račun drugih.

        19 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2022 ob 17:27 Karel K. gost

        Titoizem je krvosestvo, titoisti so pijavke, kateri se prisesajo na svojo žrtev, da lahko preživijo. Ko eno izsesajo in pogine potem se prisesajo na drugo in tako naprej, dokler žrtev ne zmanjka. potem pa se z samo njim lasnimi spretnostmi in lažmi pretransformirajo, kot so se leta 1990 in spet nadaljujejo s svojo preživetveno religijo.

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.09.2022 ob 15:57 Karel K. gost

      Pa to zares ne gre skupaj, kot so že nekateri zgoraj povedali, ko so ljudje v težavah zaradi preživetja, ta idiotska vlada pa hoče ljudem na pleča naprtiti še nove dajatve. V Sloveniji tako kot v Titovi Jugoslaviji se nobeden samoprispevek do sedaj ni porabil za namene za katere je bil mišljen in tudi ta takoimenovani prispevek bo zlorabljen in bo odtekel v privatne žepe in za namene plačevanja privilegijev poliitčni eliti in njej podrejeni privilegirani eliti

      22 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2022 ob 17:16 123 gost

        Popolna razumljivo da si bodo napolnili svoje žepe in žepe svojh nedotakljivih elit.Zato pa so na oblasti.Za delavce na minimalcih in penzionoste z najnižjimi penzijami pa jim čisto vseeno. Kje so delavski sindikati in kje vodstvo upokojencev? Aja pozabil sem.Ti so med privilegiranimi elitami.

        13 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.09.2022 ob 16:23 Karel K. gost

      Pa iz teh buč Golobove ekipe lahko še pride trditev, da bodo avte opredelili kot razkošje kot luxus. Avto je danes dnevna življenjska potreba v razvitem svetu in vsepovsod. Zares v teh 30 letih nismo imeli neke umsko uravnovešene in koristne vladne ekipe, vendar kako se ta Golobova vladna ekipa obnaša in odloča je katastrofa.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.09.2022 ob 16:44 kilonja gost

      Kupite si električni avto za 40.000 € ( domet 300 km ), potem si naredite domačo polnilnico 1000 €, , potem sončne kolektorje za 15.000 €, toplotno črpalko za 10.000 €...potem imaš praktično že vse " zastonj ", elektriko, ogrevanje, vožnjo, samo rabiš kake 65-70 tisoč €, aja, pa hišo za 150.000 € kje boš vse postavljeno lahko koristil...torej 230.000 € tako za bolj skromne sorte ljudi, denimo za tiste z minimalnimi plačami...Golob koji kurec ti snifaš ?

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.09.2022 ob 17:26 gost

      Res je avto potreba ker se vozijo v službo 200 metrov od doma. Fabrika zraven hiše pa z avtomobilom v službo,trgovina 100 metrov od stanovanja pa z avtomobilom delat v trgovino, natakarica poleg gostilne doma 50 metrov stran pa z avtomobilom delat, šola 100 metrov od doma pa z avtomobilom delat, vrtec 100 metrov od doma pa z avtomobilom delat pa še in še.

      10 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2022 ob 20:22 kilonja gost

        Kdo je ta srečnež ki gre lahko v službo peš ? Če bi meni bilo to dano...kakšne zgodbe si ti izmišljaš človek Božji, pa ti veš da se tisoče ljudi dnevno vozi po več kot 100 kilometrov po Sloveniji? Iz Prekmurja v Ljubljano..iz Kopra v Ljubljano itd...kje ti živiš, v letu 1979?

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.09.2022 ob 17:28 gost

      Zelo dobro napisano. Javni prevoz pa prazen. Seveda morajo svoje avtomobile kere imajo na lizing pokazati.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2022 ob 20:27 gost

        Denimo iz Maribora do Ljubljane traja pot z vlakom 105 minut, do Maribora recimor potrebuje človek iz okolice 20 minut z avtom ki ga more nekje pustiti ( na modri coni verjetno ) ko prideš na železnico še čakati na avtobus ki se 5- krat, 10 krat ustavi na poti do Službe in potem še pešačiti 10 minut do službe...in potem še domov v istem vrstnem redu..to je cirka 2.5 uri v eno smer in toliko nazaj, torej 5 ur na dan z javnim prevozom ali drugače z avtom 2.5 uri na dan...kaj boš ti izbral mojster ?...da ne omenjam če greš iz Murske..sicer pa imamo že kar nekaj let spletno stran kjer si ljudje polnijo avtomobile s potniki in si delijo stroške ;) . Zelo zelena zadeva, verjetno za to Golobičiću še ni slišal ?

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.09.2022 ob 17:49 Karel K. gost

      Zaradi teh povzpetniških idiotov, kateri to počnejo, se avto ne more okarakterizirati kot razkošje ampak je še vedno potreba za njih 90 odstotkov kateri se vozijo daleč na delo, kateri ga rabijo za prevoz bolnikov, za obisk zdravnika in podobno. Javni prevoz je v Sloveniji upokojen, saj avtobusi več ne vozijo po vaseh, posebej na goričko. Za to, da ljudje spremenijo svoje navade pa je potrebno vzgajati mlade od malih nog. Še vedno se mladi vzgajajo na temelju titoisitčnega umetno razkošnega življenja katero temelji na piavstvu, na plečih drugih kateri ustvarjajo, da se potem prikazuje titoisitčno vodstvo države kot uspešno, saj se lahko vsak vozi z avtom. To je titoistični primitivizem in umetno razkožje pod katerim se skriva beda.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.09.2022 ob 18:54 FranciscaThornton gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟗𝟐.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.09.2022 ob 20:30 gost

      Tak je Karči,samo njin povej ka njin ide,tak je, tak je.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.09.2022 ob 20:37 Dirty Sanchez gost

      Nabijem na qrac vas in vaš davek.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.09.2022 ob 21:41 MattieCook gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝗪𝘄𝘄.𝗛𝗼𝗺𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗖𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.09.2022 ob 12:18 gost

      Ker nimam 50000€ za električni avto, me bo nova kretenska vlada pod vodstvom najbolj našopirjenega goloba v državi, vsekala za dodatek pri registraciji, ker pač mam dizla. Svoboda je v Butalah, plešimo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.09.2022 ob 15:28 963 gost

      Pomilovanja ste vredni na tem portalu. sami sebe hvalite in se med seboj spodbujate, ker ste tu sami eni in isti, Janšisti. Pa kaj niste opazili, da že prepričane prepričujete, revčeki eni.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.09.2022 ob 7:34 gost

      Pehod na zeleno, seveda, zadnji cas, zato bo revoz v bodoce proizvajal samo se bicikle

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.09.2022 ob 8:33 gost

      Neverjetno tudi 123 je napisal nekaj pametnega. Super.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.