https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehodili za spomin

Rakičan, 23.09.2022 ob 6:05  

V sredo, 21. septembra 2022, je Spominčica-Alzheimer Slovenija  ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, organizirala „Sprehod za spomin“, s katerim želijo opozoriti na problem demence in prispevati k reševanju tega problema.

 

V ta namen so se Dijaki 3.c letnika Srednje zdravstvene šole Murska Sobota s prof. Sabino Šebjan Jaklin in Danijelo Zelko-Škalič skupaj s stanovalci in zaposlenimi Doma starejših Rakičan priključili akciji „Sprehod za spomin.“

Zbrali so se pred Domom starejših Rakičan in se skupaj sprehodili po bližnji okolici, sprehod pa zaključili pred Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota, kjer se so se okrepčali s čajem za spomin, kavo in sladkimi dobrotami. Ob druženju pa si izmenjali mnenja, izkušnje in se seznanili z boleznijo demence.

Demenca je huda degenerativna bolezen, ki je za zdaj še neozdravljiva in zelo prizadene tudi sorodnike. Gre za kronično nevrodegenerativno, napredujočo in neozdravljivo bolezen možganov, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje ter sposobnosti govornega izražanja in presoje.

„Demenca ni del normalnega staranja in lahko prizadene vsakogar. Pomembno je prepoznavanje prvih znakov demence, obisk pri družinskem zdravniku, ki ob sumu na demenco pošlje osebo k nevrologu ali psihiatru. Prav tako je pomembno hitro diagnosticiranje in čimprejšnje ustrezno zdravljenje ter preprečevanje slabšanja stanja. Demence ni možno pozdraviti, vendar jo je z zdravili, ki so na voljo, mogoče upočasniti. Zdravila, ki so trenutno na voljo, najbolj pomagajo v zgodnjem obdobju bolezni, zato je zelo pomembna zgodnja diagnoza. Zaradi napredovanja bolezni postanejo osebe z demenco vedno bolj odvisne od drugih in potrebujejo 24-urno pomoč, saj sami zase ne morejo več skrbeti. Demenca predstavlja enega največjih zdravstvenih, socialnih in finančnih problemov današnje družbe“, so zapisali pri  Spominčica – Alzheimer Slovenija - Slovenskem združenju za pomoč pri demenci.

FOTO: Srednja zdravstvena šola MS

    Fotogalerija