https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Analizirali so aktualni položaj romske skupnosti v različnih državah

30.04.2022 ob 7:00  

Razvojni center Murska Sobota je skupaj z Univerzo v Manchestru in Liverpoolu, Zvezo Preporod, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec in Ljudsko univerzo Lendava, v RIS Dvorcu Rakičan izvedel 1. mednarodno romsko konferenco.

Namen konference je bil analizirati aktualni položaj romske skupnosti v različnih državah, osvetliti priložnosti in ovire na področju političnega udejstvovanja romske skupnosti, predstaviti primere dobrih praks ter spregovoriti o izobraževanju in politično-družbeni aktivaciji romske skupnosti.

Na dogodku so spregovorili tako predstavniki romske skupnosti kot tudi strokovnjaki iz sedmih različnih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Velike Britanije, Slovaške, Srbije in Severne Makedonije. Predstavili so položaj Romov v nacionalni in transnacionalni perspektivi, primere dobrih praksi v različnih državah ter različne možnosti za opolnomočenje romske skupnosti. K učinkovitejšemu razvoju romske skupnosti se namreč lahko prispeva tudi s prenosom primerov dobrih praks iz drugih okolji, saj slednje s posameznimi prilagoditvami lahko vključimo v domače okolje ter tako prispevamo k izboljšanju položaja romske skupnosti. 

Poslanec Evropskega parlamenta dr. Milan Brglez je v svojem govoru predstavil romsko problematiko v evropskem kontekstu.

Sodelujoči na konferenci so bili enotni, da je ključnega pomena, da se vprašanja položaja romske skupnosti ne ignorira ter da lahko le skupaj, in sicer z aktivno participacijo, sodelujejo pri nadaljnjem razvoju romske skupnosti.

V grajski dvorani Dvorca Rakičan je bila sočasno na ogled tudi fotografska razstava Sandija Horvata z naslovom Ona je. Razstavljenih je bilo deset portretov romskih žensk s sporočilom, da ima vsaka Rominja pravico biti izobražena, zaposlena, uspešna in svobodna.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.