https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projektni partnerji DREAM ROAD uresničujejo zadane cilje

15.02.2022 ob 11:00  

DREAM ROAD je mednarodni projekt, ki ga v sklopu programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme na čelu 15-članskega partnerskega konzorcija vodi pomurski javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije, delež sofinanciranja znaša 1.433.843,75 evra. Partnerji projekta, ki prihajajo iz 10 držav Podonavja: Slovenije, Madžarske, Češke, Romunije, Bolgarije, Avstrije, Slovaške, Srbije, Moldavij in Ukrajine, so tako javne kot zasebne organizacije, občine, predstavniki romske skupnosti in drugi. Vsem je skupno to, da si prizadevajo za pozitivne spremembe v romskih skupnostih, ki predstavljajo manjšine v partnerskih državah. Projekt je namenjen boljši zastopanosti Romov in drugačnemu načinu življenja ter soočanju z izzivi. Eden izmed ciljev je tudi boljša javna podoba Romov in izpostavljenost njihovih uspehov.


Po ocenah strokovnjakov živi v Evropski uniji 6 milijonov Romov, ki se soočajo s podobnimi izzivi, predvsem na področju zaposlovanja, stanovanj in zdravja ter pri uveljavljanju svojih temeljnih pravic v celotnem Podonavju. Milijoni Evropejcev – Romov, se vsakodnevno soočajo z marginalizacijo. Projekt DREAM ROAD spodbuja vse deležnike, vključno z Romi, v skupna prizadevanja za večjo vključenost, krepitev zmogljivosti vseh, da sodelujejo kot enakopravni partnerji. To je za dosego zastavljenih ciljev projekta bistvenega pomena, saj je zaradi velikosti partnerstva in teritorialnega obsega domet projekta ogromen. V okviru projekta partnerji zagotavljajo orodja, usposabljanja, prostor in podporo javnim organom, lokalnim skupnostim in Romom.

Nevladna organizacija Space of Youth iz Ukrajine je bila ustanovljena leta 2014. Gre za prostovoljno, neprofitno združenje posameznikov, ki spodbuja razvoj civilne družbe. Delujejo na področju aktivacije, varovanja pravic in interesov mladih, ustvarjanja novih priložnosti, samouresničevanja mladih in izkazovanje njihovih sposobnosti v vseh panogah, propagande in širjenje naprednih idej in nazorov med mladino ter zadovoljevanja in varstva interesov svojih članov.

V začetku leta, 3. in 4. januarja so v okviru projekta DREAM ROAD izvedli »brain storming«, kjer so skupaj z romskimi predstavniki razpravljali o učnih pristopih s poudarkom na neformalnem izobraževanju. Na podlagi informacij, ki so jih zbrali bo ekipa iz Space of Youth razvila tematske vsebine za »učni laboratorij« (Learning lab), namenjene krepitvi digitalne, informacijske in funkcionalne pismenosti Romov.

Projektni partner CSPS SAS je bil ustanovljen leta 2015 z združitvijo treh inštitutov SAS: Institute for Forecasting (Bratislava, od 1989), Institute of Social Sciences (Košice, od 1975) in Institute of Experimental Psychology (Bratislava, od 1955). Gre za slovaško organizacijo znano po svoji multidisciplinarnosti, saj pokriva področje psihologije, ekonomije, zgodovine in okoljske sociologije. V organizaciji izvajajo raziskave, pridobivajo, obdelujejo in širijo znanstvene informacije. Osredotočajo se na interdisciplinarne temeljne in uporabne raziskave, kjer se njihovi znanstveniki ukvarjajo z romsko manjšino. ter si prizadevajo za uporabo teh znanstvenih spoznanj v praksi.

V ponedeljek, 20. decembra 2021, so skupaj s sodelujočim partnerjem, nevladno organizacijo ETP Slovakia – Center za Trajnostni razvoj ter pridruženim partnerjem, Občino Košice odprli »učni laboratorij« v Centru skupnosti v romskem okrožju Luník IX (Košice, Slovaška), ki bo krepil digitalno, informacijsko in funkcionalno pismenost med marginaliziranimi Romi.

Amalipe je največja romska organizacija v Bolgariji, ki ima osrednjo vlogo pri izvajanju terenskega dela izobraževalne integracije Romov na celotnem državnem ozemlju. Je tudi članica Evropske romske platforme. Sodelujejo s 280 šolami s katerimi preprečujejo zgodnje izpise iz šole Romskih otrok. Imajo močno mrežo skupnosti, med katerimi je tudi Mreža prostovoljcev romske skupnosti z več kot 600 člani.

Organizacija Amalipe je v okviru projekta DREAM ROAD pripravila resnično mobilen in atraktiven »učni laboratorij«, ki se nahaja v prenovljenem šolskem avtobusu. Dijaki šole so ob podpori učitelja Vladimirja Ivanova popolnoma prenovili in opremili šolski avtobus s prenosnimi računalniki, televizijo, multimedijo, zvočno opremo ter celo popolnoma opremljeno zdravniško ordinacijo. Vsa ta oprema je bila nabavljena v okviru projekta DREAM ROAD.

Vse te dobre prakse uvedbe »učnih laboratorijev«, projektnih partnerjev projekta DREAM ROAD, predstavljajo inovativne pristope za omogočanje digitalne, informacijske in funkcionalne pismenosti ranljivih skupin. Hkrati pa prikazujejo, kako pomembno je sodelovanje romskih skupnosti, javnih organov in lokalnih skupnosti.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.