https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gradijo na razvoju virtualnih zbirk kot doprinos k ohranjanju kulturne dediščine

28.09.2022 ob 6:05  

Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan je partner v mednarodnem projektu Adrion Cultural Heritage Collections Network – ADRINETBOOK, ki se izvaja in je sofinanciran v okviru Jadransko-jonskega programa (ADRION). Projekt, ki se izvaja od 2. marca 2020, gradi na razvoju virtualnih zbirk kot pomembnemu doprinosu k ohranjanju kulturne dediščine na trajnosten in sodoben način. Projektni partnerji v okviru projekta oblikujemo celostno in edinstveno Adrion zbirko, navezujoč se na evropske digitalne zbirke digitalne knjižnice Europeana.


V projektu pod vodstvom vodilnega partnerja Občine Macerata iz Italije sodelujejo naslednji partnerji: Centralni inštitut za enoten katalog italijanskih knjižnic (IT), Občina Gjirokastra (AL), Muzej sodobne umetnosti Zagreb (HR), Agencija za ruralni razvoj zadarske županije (HR), Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (RS), Občina Thassos (EL) in Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan (SI).

Osrednji namen projekta je izboljšanje in ohranjanje specifičnih kulturnih dobrin, zlasti knjižnega in slikovnega gradiva ter literarnih dokumentov, s čimer bo digitalizirana dediščina dostopna širši javnosti znotraj programskega območja Italije, Slovenije, Hrvaške, Albanije, Grčije in Srbije. Omenjeno v sklopu projekta partnerji dosegajo z oblikovanjem mreže med deležniki kulturnega in turističnega sektorja, strokovnimi usposabljanji in digitalizacijo izbranih zbirk.  

RIS Dvorec Rakičan je v projektu odgovoren za sklop aktivnosti, ki so namenjene predvsem povezovanju med različnimi deležniki in oblikovanju zanimive mreže akterjev, ki skupaj skrbijo za valorizacijo in ohranjanje kulturne dediščine. RIS Dvorec Rakičan je tako s pomočjo zunanjih strokovnjakov in projektnih partnerjev oblikoval in realiziral usposabljanje s področja povezovanja deležnikov in s področja predstavljanja in promocije zbirk kulturne dediščine. Usposabljanje poteka preko spletne učilnice, dosegljive na naslednji povezavi: https://classroom.google.com/c/MzY2MzEyMTA4NjAx?cjc=yrcsymn. Usposabljanje je namenjeno vsem, ki na takšen ali drugačen način delujejo na področju varovanja in valorizacije kulturne dediščine.

Prav tako je RIS Dvorec Rakičan pripravil in oblikoval seznam zbirk kulturne dediščine, ki so na voljo javnosti. Gre za bazo podatkov o dostopnosti, razpoložljivosti in namembnosti različnih dediščinskih zbirk. Poudarek pa je predvsem na knjižničnem gradivu. V seznam in bazo zbirk so vključene tudi zbirke pomurskih ustanov, ki skrbijo za varovanje in predstavljanje kulturne dediščine. Celoten seznam je dosegljiv na spletni strani RIS Dvorca Rakičan.

Projekt ADRINETBOOK namenja velik poudarek oblikovanju zanimive turistične ponudbe, temelječe na zbirkah kulturne dediščine. V okviru projekta partnerji oblikujejo zanimivo turistično pot, ki bo povezala vse vključene države in turistom omogočila edinstveno doživetje. Pomurska pot kulturne dediščine bo povezovala pomurske gradove in dvorce in s tem njihovo zanimivo zgodovinsko ozadje in bogato zapuščino kulturne dediščine.

V okviru projekta, ki se bo zaključil 1. marca 2023, bo RIS Dvorec Rakičan med drugim digitaliziral knjižnično gradivo, ki bo združeno z evropsko bazo kulturne dediščine Europeana. Pri tem sodeluje s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.09.2022 ob 7:01 Pearlrmstrong gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟗𝟐.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.