https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Odločanje o dežurnem zobozdravniku ponovno prestavili

Murska Sobota, 29.09.2022 ob 6:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se v torek, 27. septembra 2022, sestal na na 28. redni seji, kjer je bilo ponovno odločanje o dežurnem zobozdravniku prestavljeno.

Na tokratni seji je še pred potrditvijo dnevnega reda, ki je vključeval tudi obravnavo „Predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota - II. ponovljena obravnava,“ spregovoril ponovno mestni svetnik Bojan Petrijan. Pove: „ da so se v SDS dobra tri leta trudili, da bi v Zdravstvenem domu Murska Sobota ustoličili 24- urno dežurno službo. Ta priložnost se je ponudila z ustanovitvijo Odloka. In z amandmajem jim je vsem nam to 24- urno službo na neki način uspelo zagotoviti. Kot kaže do danes do izvajanja Odloka, ni prišlo, in kot vse kaže, je bil odlok tudi zadržan“. Obenem je ugotovil kršitve statuta in poslovnika in pojasnil, da bi župan moral navesti razloge za zadržanje izvajanje Odloka in predlagati mestnemu svetu, da o njem ponovno odloča ter predlagal umik točke s polemičnim določilom. Z umikom je tudi uspel. Mestni svetniki so predlog za umik točke potrdili z dvanajstimi glasovi za in štirimi proti.  

Naj spomnimo na aprilski seji mestnega sveta, so določilo o dežurni, 24-urni zobozdravstveni službi, vključili v Odlok k ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska sobota, kjer je bilo sprva izvajanje "neprekinjene nujne zobozdravstvene dejavnosti z zagotavljanjem dežurne zobozdravstvene službe" pogojeno z zagotovitvijo sredstev. Bojan Petrijan iz svetniške skupine Slovenske demokratske stranke je že na aprilski mestni seji predstavil in predlagal kasneje sprejeti amandma o črtanju pogojevanja storitve z zagotovitvijo sredstev. Mestni svetniki so ta pogoj po predlogu svetniške skupine SDS črtali. 

Predstavniki občin ustanoviteljic in javnega zavoda so se v sredini junija sestali in strinjali, da nezakonito določbo spremenijo, in sicer na način, da bo določba o dežurni zobozdravstveni službi zapisana v 8. členu tako: „ Zavod lahko opravlja dežurno zobozdravstveno službo tudi izven obsega, ki se zagotavlja iz sredstev zdravstvenega zavarovanja po splošnem dogovoru na področju zdravstva za pogodbeno leto, če potrebna sredstva za izvajanje te službe zagotovijo občine ustanoviteljice ali druge občine. Obseg, organizacijo in financiranje te dodatne dežurne zobozdravstvene službe se dogovori s posebno pogodbo med javnim zavodom in občinami.“ Navedena določba bi omogočala, da se občine posebej s pogodbo dogovorijo, kakšen obseg in organizacijo dodatne dežurne službe bodo podprle in na kakšen način bo to tudi financirano, torej prevzamejo obveznosti, ki bodo ustrezale zagotovljenim sredstvom proračuna vsake občine. Za to storitev bi se tako lahko odločile tudi občine, ki niso občine ustanoviteljice, če bi želele to storitev omogočiti svojim občanom. "Zdravstveni dom Murska Sobota pa bo pripravil ponovne izračune za dodatno 4-urno dežurno zobozdravstveno službo in jih kot predlog za sklenitev dogovora posredoval občinam oziroma ponovno Svetu pomurske razvojne regije v obravnavo in odločitev. " 

Odlok, ki ga mora sprejeti v enaki obliki in vsebini vseh 12 pomurskih občin s soboške upravne enote, ki so soustanoviteljice zdravstvenega doma, ni bil uveljavljen. V Zdravstvenem domu in mestni upravi, kjer so že ob sprejemanju na to opozarjali, so pridobili mnenje računskega sodišča in zdravstvenega ministrstva. Računsko sodišče Republike Slovenije glede na vse navedeno meni, da bi morala občina ustanoviteljica v aktu, v katerem bo določila, da Zdravstveni dom opravlja storitev neprekinjene nujne zobozdravstvene dejavnosti, opredeliti tudi obseg in pogoje opravljanja te storitve ter določiti način financiranja razširjene dejavnosti. Zgolj zapis v Odlok namreč ne zagotavlja državnega financiranja, saj je podlaga za financiranje zdravstvenih storitev opredeljena v splošnem dogovoru za pogodbeno leto, na podlagi katerega izvajalci sklepajo pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ravno tako se storitev ne sme opravljati na drugačen način, kot to velja za dežurstvo, ki se opravlja kot javna služba in se financira iz sredstev zdravstvene zavarovalnice. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2022 ob 7:06 BarbaraHutto gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟗𝟐.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2022 ob 7:12 soiul hiunter gost

      ma sramota je to..tako tezko je dat enga zobarja v soboto od 7 do 14 in nedeljo isto..samo pac druigi.....mestni svet lopato pa se zakopat

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2022 ob 12:29 123 gost

        Bedak saj dežurstvo je, tu se zavzemajo za 24 urno dežurstvo, vsaka čast takim ki ne preberejo ali pa ne razumejo kar so prebrali, tipično desničarsko

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2022 ob 14:05 gost

        Se vidi da zadevo komentirajo osebe, ki ne poznajo vsebine. Zaj.b.l je nadomestni šerif, ki se ni držal pisanih pravil kot je Poslovnik mestnega sveta in Petrijan ni naredil nič narobe!!! Mestni svet je že sprejel ta odlok in bi moral podžupan to zadevo podpisat v 8 dneh ali pa obrazložiti svetnikom, da ga ni podpisal z tem in tem razlogom. A tega ni naredil! Se sprašujem kaj dela 5 pravnikov na mestni upravi?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2022 ob 10:19 Tine gost

      Ti tele komentiraš v prazno, sploh veš da Jevšek ni župan in kdo je namesto njega

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2022 ob 12:25 Tine gost

        Budalo keri si dal minus se malo pozanimaj, nadomešča ga Hoblaj, in tu se vidi nerazgledanost janšistov

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2022 ob 16:17 Loriaz gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐜𝐚𝐬𝐡𝟗𝟐.𝐛𝐥𝐨𝐠𝐬𝐩𝐨𝐭.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2022 ob 16:54 gost

      No, pa poglejmo kaj to v praksi pomeni. Mlad zdravnik specializant dobi osnovno plačo povprečno 1300 EUR neto mesečno,kar bi pomenilo da bi sedaj dobil 1625 EUR. Specialist po zaključku specializacije dobi povprečno 1700 EUR, tudi to je še mlad zdravnik (običajno 32-34 let), torej bi ga dvignili na 2125 EUR. Najizkušenejši specialisti na vrhuncu svoje kariere dobijo v 57. plačnem razredu 2400 EUR neto. A se lahko strinjamo, da mamo (že v osnovi) uravnilovko, zdaj pa samo še bolj nabijemo vse plače skupaj? Brez dviga plač vsem ne bo šlo. Mimogrede, plače pri privatnikih so v grobem dvakratnik plač v javnem sektorju, zato ljudje tudi odhajajo. Verjetno si težko predstavljate kaj pomeni odhod že dveh strokovnjakov iz terciarnega oddelka z visoko specialnimi znanji v privat prakso. Na koncu kirurg, ki je prej transplantiral jetra, privat štepa operacije trebušnih kil za bistveno boljše plačilo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2022 ob 17:25 Nejči iz zaprtoga odelka gost

      Prokleti Janša fašist komunistični, da mu jebem vse po spisku, on in njegovi domobranci so to vse skuhali. Nesnage domobranske komunistične, drekači gnoji, dreki, poscanci domobranci in prokleti glupi narod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.09.2022 ob 18:38 7777777777777777 gost

      Zobozdravstvo v ZD MS , še ko delajo nas- paciente imajo za norce, mislijo, da če so oni v belem, da se lahko iz nas norčujejo, kaj jim bo 24-urno dežurstvo, če še v rednem delovnem času.....brez besed

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.