https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi spoznali romsko kulturo in dobre prakse v Prekmurju

05.11.2021 ob 10:00  

V Dvorcu Rakičan je med 15. in 23. oktobrom 2021 potekala mladinska izmenjava z naslovom Ciganska duša, ki se je je udeležilo 36 mladih iz Slovenije, Litve, Madžarske, Italije in Romunije.


Med mladinsko izmenjavo so ugotavljali, da je romska manjšina danes še vedno kljub vsemu napredku in ozaveščenosti o strpnosti ena od zapostavljenih, pogosto marginaliziranih manjšin. Pripadniki romske skupnosti še vedno pogosto trpijo zaradi materialne, socialne in ekonomske prikrajšanosti.  Ker neromi ne poznajo romske kulture, običajev in življenja, jih pogosto še vedno stereotipizirajo kot tatove, cigane in necivilizirane ljudi. Živimo v 21. stoletju, vendar se še vedno srečujemo s predsodki in sovražnim govorom med Romi in drugimi manjšinami. Skozi projekt Gipsy soul (Ciganska duša) so mladi udeleženci odkrivali pravo dušo romske kulture, spoznavali njihov način življenja, spoznavali dobre prakse vsake sodelujoče države, se pogovarjali o sovražnem govoru in stereotipih.

Tekom izmenjave so mladi skozi različne delavnice, predstavitve, medkulturne večere, notranje in zunanje aktivnosti spoznali romsko kulturo sodelujočih držav. Osvetlili so problematiko stereotipov, sovražnega govora in posledično diskriminacije in slabše vključenosti romske populacije v večinsko populacijo. Obenem so predstavili primere dobrih praks za preprečevanje sovražnega govora in soočanja s stereotipi in predsodki v sodelujočih državah ter približevanje romske kulture neromom. Obiskali so Radio Romic (edini romski radio v Sloveniji), Evropski muzej romske kulture in zgodovine, romske ženske iz celotnega Prekmurja so predstavile svojo kulinariko, še posebej pa so bili, predvsem tuji udeleženci, navdušeni nad obiskom romskega naselja Pušča in romskega zaselka Vanča vas-Borejci. Predstavitev teh romskih naselij je bil primer dobre prakse, saj je romska manjšina predvsem na Pušči ena najbolj razvitih ne samo v Sloveniji ampak tudi v Evropi na splošno. Udeleženci so bili presenečeni nad pozitivnimi informacijami o Romih pri nas (glede šolanja, zaposlitve, socializacije z neromi…). Med aktivnostmi na izmenjavi so jih obiskali tudi novinarji RTV Slovenija, natančneje iz romske oddaje So vakeres? (Kaj govoriš?).

Mladi so mladinsko izmenjavo vsekakor zapustili z dobrimi vtisi. Upajmo, da so primere dobre prakse iz Slovenije, predvsem iz naše regije, ponesli v svoje države.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.