https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrstvo zmanjšalo sredstva ZIS Pomurje

12.10.2022 ob 6:05  

Ministrstvo za izobraževanje je predlagalo zmanjšanje sredstev za nekatere znanstvene zavode, ki jih je prejšnja vlada ustanavljala tik pred koncem svojega mandata. Tako so pripravili predlog zmanjšanja sredstev za novomeški raziskovalni zavod Rudolfovo, prav tako pa tudi za Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) Pomurje, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila na zadnji dan mandata s polnimi pooblastili.

Po tem, ko so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlagali zmanjšanje sredstev za novomeški javni raziskovalni zavod Rudolfovo, so za tem predlagali tudi zmanjšanje sredstev za Znanstveno in inovacijsko središče Pomurje.

Ob ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Znanstveno in inovacijsko središče (ZIS) Pomurje je pretekla vlada pomurskemu znanstvenemu središču namenila skupaj 1,6 milijona evrov za to in prihodnje leto. Kot izhaja iz predloga sklepa, objavljenega na vladni spletni strani, je ministrstvo Igorja Papiča predlagalo zmanjšanje sredstev, kar je vlada kasneje tudi potrdila na redni seji. Namesto 800 tisoč evrov letno bo ZIS Pomurje letos dobil do 150.000 evrov, prihodnje leto pa do 300.000 evrov. "Do spremembe prihaja zaradi počasnejše dinamike rasti in oblikovanja javnega raziskovalnega zavoda," so utemeljili v predlogu sklepa.

Janševa vlada je ZIS Pomurje ustanovila 12. maja, le dan, preden je začela opravljati tekoče posle. Novi javni raziskovalni zavod je bil uresničitev enega od načrtov nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Mitje Slavinca, potem ko je državni zbor podprl preoblikovanje Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), ki jo vodi Slavinec, v subjekt javnega prava.

ZIS Pomurje vodi Klaudija Sedar, ki je vodenje središča prevzela kot vršilka dolžnosti direktorja. Ob ustanovitvi ZIS Pomurje pa so sprejeli tudi varovalko, ki onemogoča vladi, da bi imela besedo pri imenovanju direktorja in sprejemanju statuta zavoda.

Kot je razvidno iz sklepov vlade je ta v upravni odbor javnega raziskovalnega zavoda ZIS Pomurje imenovala za štiri leta člana, ki ju imenuje ustanovitelj, to sta Urša Opara Krašovec in Timi Gomboc. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija