https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Žalostna podoba mlina v Ižakovcih

Ižakovci, 10.10.2022 ob 14:15  

V Ižakovcih ob reki Muri so ostali brez svojega prepoznavnega kulturnega in turističnega simbola. Njegova obnova po oceni pristojnih bi znašala slabih 600 tisoč evrov. Sedaj čakajo na razpis ministrstva za gospodarstvo, da se bodo lahko nanj prijavili, saj sami ne bodo zmogli tako velike naložbe.

Ižakovci ob Muri so ostali brez svojega prepoznavnega kulturnega in turističnega simbola. Dotrajan plavajoči mlin na Muri se je zrušil, pristojnim pa ga žal, kljub trudu ni uspelo dvigniti iz vode. Občina Beltinci in Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci skušajo sedaj rešiti, kar se še rešiti da. Verjetno bodo uredili nov mlin. A čakajo razpis ministrstva za gospodarstvo, saj sami naložbe nikakor ne bodo zmogli. 

Naj spomnimo, da se je pred dnevi zaradi obilnega dežja začel mlin potapljati, z reševalno akcijo so ga poskušali rešiti, vendar se žal ni izšlo najbolje in je zgrmel v reko Muro. Poskušali ga bodo nekako zaščititi, privezati, nato sledi postopek dvigovanja in reševanje vsakega elementa mlina postopoma.

"Celotna obnova mlina z mlinskim kolesom ter novega broda bi po oceni pristojnih znašala okoli 580 tisoč evrov. Pristojni so se zato prijavili na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pa je bil žal razveljavljen. Razpis naj bi bil ponovno razpisan konec tega leta, nakar se bodo ponovno prijavili, saj si želijo ohranili kulturno in turistično identiteto tega območja," je poročala RTV Slovenija.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija