https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V murskosoboški knjižnici pripravili mednarodni posvet

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 12.10.2022 ob 15:00  

V sredo, 12. oktobra 2022, je v večnamenski dvorani Pokrajinske in študijske  knjižnice Murska Sobota potekal mednarodni posvet na tematiko „Spodbujanje bralne pismenosti in knjižnične storitve za pripadnike romske skupnosti.“

Mednarodni posvet na tematiko „Spodbujanje bralne pismenosti in knjižnične storitve za pripadnike romske skupnosti,“ je povezoval Sandi Horvat. Projekt sta ob pomoči Ministrstva za kulturo oranizirala Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota in Ljudska univerza Lendava Népi EgyetemLendva.

Direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, mag. Klaudija Šek Škafar pove, da Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota izvaja že vrsto let knjižnično javno službo s posebnim posluhom za potrebe pripadnikov romske skupnosti. Kot edina splošna knjižnica v Sloveniji imajo tudi Romski oddelek. Ob tem pa se postajališča bibliobusa nahajajo tudi v romskih naseljih, izvajajo se pravljične ure v vrtcu v romskem naselju in v njihovih prostorih je gostovala tudi Knjižnica igrač. Ob vsem tem pa prirejajo literarne večere z romskimi avtorji, kmalu pa bodo luč sveta zagledali tudi Romski akademski večeri.

Nadalje pove, da so lani spoznali, da so zaradi prehojene poti dovolj zreli in pogumni, da se lahko lotijo projekta „Kompetenčne vsebine, knjižnična dejavnost in storitve za pripadnike romske skupnosti v splošnih knjižnicah". Partnerja projekta sta Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ in Ljudska univerza Lendava Népi EgyetemLendva. Cilj letošnjih dejavnosti je, da se na osnovi analize obstoječega stanja ter dobrih praks v regiji in širše pripravijo priporočila in smernice za delo s pripadniki romske skupnosti v splošnih knjižnicah. Del projekta je tudi današnji mednarodni posvet „Spodbujanje bralne pismenosti in knjižnične storitve za pripadnike romske skupnosti.“ Želijo si, da bi z leti kompetenčna vsebina prerasla v kompetenčni center.  Kompetenčni centri namreč skrbijo za poglobljeno poznavanje, razvoj in optimizacijo delovanja določenega področja ali storitve v mreži splošnih knjižnic na nacionalni ravni. Pri tem pa vpeljujejo nove skupne strokovne in razvojne rešitve z ustrezno usposobljenim kadrom in specializirano zbirko knjižničnega gradiva ter izobražujejo knjižnično osebje.

Na Mednarodnem posvetu je v uvodu spregovoril o „Bralni pismenosti odraslih Romov na Hrvaškem“, Mario Zamuda iz POU Čakovec.

Nato je na Mednarodnem posvetu spregovorila o „Bralni pismenosti odraslih Romov na Hrvaškem“ tudi Željka Štampar Zamuda, ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica.

Dr. Milovan Milović iz Centra za obrazovanje Braća Stamenković iz Beograda je nato predstavil „Bralno pismenost in povezanost bralnih navad s knjižnično dejavnostjo v Srbiji.“ Dragan Ignac iz OŠ Orehovica je nato spregovoril o temi „Razvijanje bralnih navad pri romskih osnovnošolcih.“ Rahela Hojnik Kelenc iz Ljudske univerze Lendava pa je uvodni del Mednarodnega posveta zaključila s temo „Kulturni kapital v luči razvijanja bralnih spretnosti in navad pri Romih.“ 

V drugem delu Mednarodnega posveta sta nato spregovorili Irena Muc in Vera Jaćimović iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto na temo: “Utrip drugačnosti: dejavnosti Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto za uporabnike Romske skupnosti .“ Andreja Pleničar iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje pa je predstavila „Primer dobre prakse: Delo Knjižnice Pavla Golie Trebnje z Romi v naselju Vejar.“ Marta Strahinić in Katja Pinter Željko iz Ljudske knjižnice Metlika pa sta nato predstavili tematiko „Romi, povabljeni v knjižnico.“ Mednarodni posvet pa je s tematiko „Za Rome in z Romi v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota,“ zaključil Boštjan Zver iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija