https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Janez Cigler Kralj: »Predsednik republike mora biti moralna avtoriteta«

19.10.2022 ob 17:00  

Pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami bomo predstavili kandidate za predsednika Republike Slovenije.

Tokrat smo se pogovarjali s kandidatom za predsednika republike Janezom Ciglerjem Kraljem, univerzitetnim diplomiranim politologom.

Zakaj naj volivci obkrožijo ravno vašo številko na glasovnici? V čem se razlikujete od drugih kandidatov?

Volivke in volivce prosim za podporo in jih vabim, naj obkrožijo številko 3, če so jim blizu zdravorazumske vrednote, po katerih je slovenski človek živel stoletja. Če se strinjajo z mano, da mora biti delo spet cenjeno. Da nihče, ki dela, ne sme biti reven. Da je družina osrednja in glavna celica naše družbe. Da se nikomur ni treba sramovati, če ima rad svojo domovino in to tudi na glas pove. Od večine drugih kandidatov se razlikujem po tem, da jasno in glasno povem, kaj zagovarjam in se ne skrivam za splošnimi odgovori, zato, da bi bil všeč čim več ljudem. Prepričan sem namreč, da je nekdo lahko prav tak predsednik, kot je človek. In ljudje, ki nas izbirajo, morajo to vedeti in nas čim bolj spoznati.

Kakšna bo vaša moralna avtoriteta, kdaj se boste oglašali in kdaj ne?

Predsednik republike mora biti moralna avtoriteta že zato, ker je najvišji predstavnik, ki je neposredno izvoljen - z glasom in voljo ljudi. Sicer pa si vsak svojo moralno avtoriteto gradi s svojim dosedanjim življenjem in delom, pa tudi ravnanjem v času, ko je predsednik. Oglašal se bom takrat, ko bom precenil, da lahko prispevam k večji slogi, povezovanju, pa tudi takrat, ko se mi bo zdelo, da se v družbi dogajajo stvari, ki se ne bi smele. Vlogo predsednika vidim tudi v luči spodbujanja vsega, kar lahko Sloveniji pomaga na njeni poti med najbolj razvite, ker to pomeni tudi boljše življenje za njene prebivalce.

Kako pomembno se vam zdi udeleževanje na javnih dogodkih, prireditvah in tekmovanjih? Kakšen bo vaš obseg prisotnosti med ljudmi?

Kot sem že omenil, je moja velika želja, da bi s svojimi izjavami, to pa velja tudi za udeležbo na prireditvah, šel tja, kjer bi lahko pozitivno prispeval k ozračju v družbi. Prepričan sem, da bi bil kar veliko med ljudmi, saj mi osebni stik in pogled v oči zelo veliko pomeni. Ko sem ob vstopu v predsedniško tekmo dejal, da imam ljudi in Slovenijo rad, to ni bila samo krilatica.

 Foto: arhiv Pomurec 

Kako bi obravnavali sovražni govor v odnosu do pravice do svobode govora?

Svoboda govora je eden temeljnih dosežkov demokracije in človekovih pravic, zato jo moramo dosledno zagovarjati. Sovražni govor zame nima nobene zveze s svobodo govora, saj ni namenjen izražanju osebnih stališč, ampak diskreditaciji, napadu na sočloveka, njegovo dostojanstvo, poleg tega pa vnaša razdor in negativno energijo.

Katera področja vidike kot prednostna v domači politiki?

V domači politiki že ves čas zagovarjam pogovor in preseganje razlik v korist Slovenije ter njenih državljank in državljanov. Tako ravna tudi stranka NSi, ki me predlaga za predsednika republike. Ko je bila del vlade, je to postavljala na prvo mestu, pa tudi zdaj v opoziciji. Samo tako lahko politika kaj naredi za državo in samo tako bo lahko spet pridobila ugled med ljudmi.

Ali podpirate ustavno pravico do splava?

Sam sem velik zagovornik življenja in sem vedno žalosten, ko slišim za splav, a mi je jasno, da živimo v realnem svetu s številnimi težavami, zato si ne jemljem pravice, da bi sodil, bi si pa želel, da bi imele ženske, ki se znajdejo v tem položaju, večjo podporo okolice. Zelo pogosto so namreč v tem same.

* Foto: NSi

    Fotogalerija