https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Vladimir Prebilič: »Kot predsednik države bom vedno zagovornik ljudi«

20.10.2022 ob 11:10  

Pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami bomo predstavili kandidate za predsednika Republike Slovenije.

Tokrat smo se pogovarjali s kandidatom za predsednika republike Vladimirjem Prebiličem, ki je doktoriral na področju obramboslovja. 

Zakaj naj volivci obkrožijo ravno vašo številko na glasovnici? V čem se razlikujete od drugih kandidatov?

Globoko sem prepričan, da je prišel čas, ko potrebujemo predsednika z drugačnim pogledom oziroma z druge strani, brez povezav s političnimi strankami oz. političnimi (in / ali kapitalskimi) elitami. Te so namreč v vsem času samostojnosti Slovenije kljub velikim besedam naredile precej manj od obljubljenega. Verjamem, da se lahko družbeni konsenz in povezovanje dosežeta samo z nadstrankarskim pristopom. Ponudba tokratnih predsedniških kandidatov je dovolj povezana s strankarsko in ideološko pripadnostjo. Sam želim volivkam in volivcem ponuditi alternativo. Dvanajst let sem delal v okolju, kjer smo se osredotočili na vsebino. Presegali smo strankarske in ideološke delitve, ampak izbirali ideje, dobre za vse, ne glede na to, kdo jih predlaga. To je bila edina pot, ki nas je lahko potegnila iz slabše razvitosti občine. Tovrsten način dela želim sedaj prenesti na državno raven. Želim biti glas ljudi, ki niso slišani in govoriti ne le o temah, ki se jih politika morda loteva na napačen način, pač pa tudi o temah, o katerih drugi ne želijo govoriti. Tudi svoj program sem zasnoval na področjih, ki ostajajo pogosto pregledana: podnebne spremembe in trajnosti razvoj, mladi, dostopnost javnih sistemov ter decentralizacija.

Kot predsednik države bom vedno zagovornik ljudi. In pika.

Kakšna bo vaša moralna avtoriteta, kdaj se boste oglašali in kdaj ne?

Funkcijo predsednika vidim nekoliko drugače, kot jo razumemo danes. Aktualni predsednik je vedno znova ponavljal, da ni moralna avtoriteta. Sam menim obratno. Predsednik je po funkciji politična avtoriteta in mora biti poleg tega še moralna avtoriteta. Da je predsednik moralna avtoriteta pomeni, da je njegovo delovanje in odzivanje zelo pomembno. Tudi tedaj, ko bi si morda želel, da ni pomembno, je pomembno. To je poleg županske edina funkcija v Republiki Sloveniji, ki je neposredno izvoljena, kar pomeni najvišjo stopnjo legitimnosti. Zato se ljudje vedno ozirajo navzgor, kaj oseba na tej funkciji misli. Kljub dejstvu, da naša pravna ureditev predsedniku ne podeljuje veliko pooblastil, pa to ne pomeni, da kot edini neposredno izvoljeni funkcionar ne more uporabiti svojega vpliva in ugleda za dobrobit ljudi.

Od drugih kandidatov se ločim to po tem, da bom spregovoril tudi takrat, ko bi drugi molčali. Da bom na politično agendo postavljal teme, ki ostajajo spregledane. Ena takih so gotovo podnebne spremembe in njihove posledice, prehod v trajnostno družbo - o tem v kampanji nismo slišali skoraj ničesar. Seveda pa se bom brezpogojno oglasil vsakič, ko bi prišlo v poseganje v človekove pravice, demokratičnost in druge ustavno zagotovljene pravice - ena takih je tudi pravica do pitne vode.

Sodelovanje z vsakokratno vlado je pomembno, vlogo predsednika vidim kot nekoga, ki vladi nastavlja ogledalo in ne kot podaljšano roko katerekoli oblasti: ključno je vlado opozarjati, ko ne dela dobro in več kot to - odpirati vprašanja, ki jih sama ne postavlja visoko na agendo. Ravno zato sem mi zdi pomembno, da predsednik ne izhaja iz strankarskih struktur in da zmore sodelovali tudi kot povezovalni člen med vlado in opozicijo ter moderirati razpravo o temah, kjer je potreben čim širši politični konsenz.

Kako pomembno se vam zdi udeleževanje na javnih dogodkih, prireditvah in tekmovanjih? Kakšen bo vaš obseg prisotnosti med ljudmi?

Vsekakor se bom, kar počnem že kot župan, v največji možni meri udeleževal javnih dogodkov ter na ta način spodbujal športnike, kulturne in druge ustvarjalce ter ohranjal stik z ljudmi, ki jih postavljam v središče svojega programa.

Kako bi obravnavali sovražni govor v odnosu do pravice do svobode govora?

Sovražni govor ni sprejemljiv - svoboda se konča pri mejah svobode drugega, ki jih ne smemo prestopiti niti z verbalnimi napadi. V našem političnem prostoru in tudi sicer v družbi bi si želel predvsem več spoštovanja.

Vedno ostajam odprt za diskusijo z vsemi, tudi drugače mislečimi - to dokazujem tudi s tem, da se - kot edini kandidat - udeležujem vseh predvolilnih soočenj, ne glede na to, kdo jih organizira ter vedno odgovarjam na vprašanja vseh novinarjev, ne glede na to, iz katerega medija so. Nestrinjanja so dobrodošla, da bolje razumemo družbo, dokler so izražena na spoštljiv način.

Katera področja vidike kot prednostna v domači politiki?

Ključno prednostno področje so podnebne spremembe in s tem povezane sodobne nevojaške varnostne grožnje - energetska in prehranska samooskrba, posledice suše in dostop do pitne vode, nevarnost nevarnih nesreč - ki jih je treba nasloviti sistemsko, predvsem pa nemudoma pristopiti k ukrepanju, saj je politika na tem področju v zadnjih 30 letih naredila premalo - zaključki raznih posvetov se morajo preliti v konkretne ukrepe.

Na prevročem in onesnaženem planetu tudi socialne države ne bo. To smo sicer po ustavi, a v praksi še vedno izključujoči do socialno najbolj izpostavljenih skupin; bremena je treba solidarnostno porazdeliti. Načela socialne države je treba pričeti uresničevati takoj.

Menim, da je treba v državi doseči tudi konsenz o tem, kakšno vojsko želimo in koliko smo pripravljeni za to nameniti ter potem ravnati skladu s tem. Trenutni cilji so zelo ambiciozno zastavljeni in jih še zdaleč ne dosegamo, torej jih je najbrž potrebno redefinirati, a potem tudi zasledovati.

Ali podpirate ustavno pravico do splava?

Da. Splav je civilizacijska norma. Pravica do splava je ustavno zagotovljena pravica in je neodtujiva. Politika ali država nima pravice posegati v tako intimno odločitev posameznic.

Pravica do splava ne pomeni nikakršnega spodbujanja prekinitve nosečnosti ali nadomestila za kontracepcijo, kot želijo to pogosto prikazati nasprotniki splava, pač pa možnost svobodne izbire in prepričan sem, da vsaka ženska še kako temeljito premisli preden se odloči za takšen korak, ki nikakor ni enostaven.

* Foto: Fb Vladimir Prebilič

    Fotogalerija