https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zelenemu jutri naproti iz Slovenije, Grčije, Madžarske, Poljske in Španije

22.04.2022 ob 10:00  

Zavod JULIUS Murska Sobota je pripravil projekt in mladinsko izmenjavo z naslovom Toward a green tomorrow(Zelenemu jutri naproti). Mladinska izmenjava je potekala med 21. in 29. marcem 2022 na Dvorcu Rakičan, udeležilo se je je 35 mladih udeležencev iz Slovenije, Grčije, Madžarske, Poljske in Španije.


Cilji projekta, ki so jih mladi tekom mladinske izmenjave tudi osvojili in celo nadgradili so bili informiranje mladih o tem, kaj so podnebne spremembe in z njimi povezane posledice; spodbujanje mladih za okolju prijazen in aktiven življenjski slog; predstavljanje pozitivnega psihološkega, sociološkega in fiziološkega vpliva narave na človeštvo; spodbujanje razvoja sposobnosti kritičnega mišljenja in krepitve vrednot med mladimi; izboljšanje ravni ključnih kompetenc, kreativnosti in spretnosti mladih, še posebej mladih z manj priložnostmi; vključevanje mladih z manj priložnostmi; krepitev timskega dela in medkulturnega sodelovanja; izboljšanje znanja tujih jezikov, predvsem angleščine; izmenjava znanj in izkušenj s področja okoljevarstvene tematike; osveščanje mladih o projektih Erasmus+.

Udeleženci mladinske izmenjave so v teh devetih skupnih dneh pobližje spoznali delovanje na področju Erasmus+ projektov in se tudi dogovorili za nadaljnje sodelovanje v prihodnosti z novimi projekti in tematikami.

Povsem pa so se tekom mladinske izmenjave posvetili naslovni temi projekta. Tako so z burnimi razpravami analizirali pojme in problematiko obnovljive energije, zelenega potovanja in turizma, recikliranja in ponovne uporabe, onesnaževanja zraka in vode, globalnega segrevanja, prenaseljenosti planeta, gospodinjskih in industrijskih odpadkov. Predvsem na področju zelenega turizma so nastale nove ideje, ki jih bodo nekateri mladi v prihodnosti sigurno predstavili širšemu občinstvu.

Tekom mladinske izmenjave je RIS Dvorec Rakičan organiziral tudi XVII. mednarodno konferenco Ekologija za boljši jutri, kjer so sodelovali tudi mladi udeleženci in si tako pridobili nove izkušnje in zasluženo potrdilo za pripravljene članke in predstavitve na konferenci.

S praktičnimi delavnicami so se učili izdelovanja mila in domačih čajev, nastali so dišeči produkti, ki so jih udeleženci odnesli s sabo domov z obljubo, da bodo vsak v svojem lokalnem okolju pripravil podobne delavnice, kjer bodo mlade učili, kako si izdelati svoje milo in pripraviti svoj čaj in pri tem biti trajnosten in okolju prijazen. S čistilno akcijo okrog Soboškega jezera so mladi udeleženci pokazali tudi dober vzor domačinom v lokalnem okolju. Upajo, da bodo ljudje postali bolj ozaveščeni in okolju prijazni.

Mladinska izmenjava se je končala s pristnimi prijateljskimi odnosi in obljubami, da se še srečajo. Prav tako mladi nesejo s sabo v svoje države nove izkušnje in primere dobrih praks glede okoljevarstvene tematike. Tekom mladinske izmenjave so se namreč preko različnih delavnic in aktivnosti naučili, da ni nihče premajhen, da bi kaj spremenil za svetlejšo in bolj zeleno prihodnost.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.