https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Prekmurju beležimo drastičen upad števila štorkelj

21.10.2022 ob 6:05  

V Sloveniji je letos gnezdilo 267 parov bele štorklje, največ od leta 1999, odkar Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) opravlja letne popise teh ptic. V Prekmurju, "domovini" štorkelj, pa v nasprotju z ostalimi regijami njihovo število zaskrbljujoče pada zaradi uničenja biodiverzitete.

Uspeh gnezdenja pri štorklji je odvisen od vremena, posebej padavin in temperatur sredi maja, ko se mladiči izvalijo. Če je takrat hladno in deževno, jih veliko pogine, pojasnjujejo v društvu. Ta vrsta s podnebnimi spremembami pri nas pridobiva. Nekatere se niti ne selijo več, še dodajajo.

Po podatkih letošnjega popisa število štorkelj v vseh regijah po državi narašča, samo v eni število pada. To je Murska ravan, ki je tradicionalno znana po štorkljah, kjer je leta 1999 gnezdilo 87 parov, letos pa le še 46. "Če se bo ta trend nadaljeval, bo Murska ravan čez 25 let brez štorkelj," napoveduje direktor DOPPS Damijan Denac.

Glavni razlog za upadanje števila štorkelj je velika degradacija ekosistemov v Prekmurju, posebej kmetijske krajine, kjer prevladujejo ogromne monokulture. Travniki so izginili, na ogromnih njivah, tretiranih s pesticidi, pa za štorklje ni hrane.

"Zelo zaskrbljujoče je, da izginja štorklja, ki je precejšen generalist. To pomeni, da je prišlo do kolapsa biodiverzitete v kulturni krajini Prekmurja, ne samo do kolapsa števila vrst, tudi do kolapsa biomase različnih organizmov, ki so hrana recimo štorklji," izpostavlja Denac.

"Popis opravljamo, preden mladiči poletijo iz gnezda, tako je število popisanih mladičev dejansko število poletelih mladičev. Na tak način dobimo podatke o rodnosti, kar je pravzaprav velika izjema, saj je bela štorklja edina vrsta, za katero imamo podatke o rodnosti za celotno nacionalno populacijo," navaja direktor DOPPS. Iz gnezd je sicer letos poletelo 588 mladičev, piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2022 ob 7:04 gost

      Pa kaj če je štorkelj manj, jih nadomešča tisoče šiptarjev, samo da oni za razliko od štorkelj zasidrajo svoje lene riti v Sloveniji in se ne selijo kot štorklje .

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2022 ob 7:10 gost

      To so krivi kmeti keri nič ne pridelujejo hrane ampak samo za šeftanje v tujino pšenico, koruzo, ajdo, olno repico. Vse to se prodaja v tujino. In od tega nič nimamo v Sloveniji edino ti luzerji kmečki imajo velike dobičke.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2022 ob 8:25 gost

        V Prekmurju beležimo drastičen upad števila rojstev, že peto leto zapored je negativni prirastek !

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2022 ob 7:20 gost gost

      MURA PUSTITE V STRUGE ENKRAT LETNO POPLAVA KA DO TREBEŠI V VODI PUNO ŽAB KAČ MAJHNIH PA BODO ŠTRKI OSTALI ŽABE NEGA NA SUHEM VIJ VODNI INŽ, NEMATE POJMA O MURI MIRICAH STRUGAH

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2022 ob 9:07 gost

      Kmalu bo rodnost tudi v pomurju veliko vecja, ko bosta Mesec in Fajonka k nam pripeljala na tisoce afganistancev in nigerjev.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.10.2022 ob 10:02 štrk gost

      Štorklje so krive.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.10.2022 ob 11:26 gost gost

      KA ONADVA PRIPELATA VEJPA EDEN JALOV DRUGI PA NESPOSOBEN ZA KAKŠNO DELO TEJ VSI DOBIJO SRBEČŠICO DA SLIŠIJO BESEDO JANŠA

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.10.2022 ob 15:19 Olliehite gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.10.2022 ob 17:51 gost

      To da Prekmurje zapušcajo štrkeci je kriv Janša ker je Prekmurje prodaril Madžarom. Štrkeci pa madžarski ne za stopijo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.