https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Luka Mesec v Ljutomeru na medgeneracijski okrogli mizi

Ljutomer, 02.11.2022 ob 10:10  

Minuli petek je Ljutomer obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. 

Na okrogli mizi v večnamenskem prostoru Doma starejših občanov Ljutomer so v razpravi sodelovali direktor DSO Tomislav Nemec, član predsedstva sindikata Zdravstva in socialnega skrbstva Janez Brumen, direktorica CSD Pomurje Sandra Babič, direktorica VDC Pomurja Angela Lang, predstavnica patronažne službe ZD Ljutomer Mateja Žibrat, direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Bogdan Aleksander, predstavniki društva upokojencev, območne enote Rdečega križa in drugih organizacij, izvajalci osebne asistence, prostovoljci in svetovalec ministra za stanovanjsko politiko Klemen Ploštajner. Okrogle mize se je udeležila tudi ljutomerska poslanka Gibanja Svoboda Sara Žibrat.

Gost okrogle mize je bil koordinator Levice in Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki se je udeležil razprave o obeh pomembnih temah stanovanj za mlade in dolgotrajne oskrbe starejših.

Na okrogli mizi je o novostih stanovanjske politike, ki jo pripravljajo na ministrstvu, spregovoril svetovalec ministra za področje stanovanjske politike, Klemen Ploštajner.

V Sloveniji kljub vzpostavljenem sistemu celodnevne oskrbe v domovih, zdravstvene nege in pomoči na domu, varovanih stanovanj, osebne asistence in prostovoljstva na celodnevno oskrbo v domovih čaka več kot 10.000 starostnikov. Potreba po sistematski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe se javno izpostavlja že več desetletij. Razprava je potekala o nerešenem problem financiranja, načinu sprejemanja v oskrbo v domovih, obremenjenosti negovalnega osebja v domovih in pomanjkanju kadra ter o deinstitucionalizaciji na področju oskrbe. Od novega zakona pričakujejo sistem, ki bo vsem starostnikom omogočil dostojno in kakovostno življenje, zato je napovedani referendum zavora v teh prizadevanjih. Lansko leto sprejet Zakon o dolgotrajni oskrbi je po mnenju stroke in interesnih skupin tako nedosleden in slabo pripravljen, da je odgovornost odločevalcev zahtevala, da se njegova uveljavitev prestavi.

Minister Luka Mesec je v razpravi poudaril, da je sprememba zakona nujna za zagotovitev trajnostnega in trdnega sistema dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Novi zakon bo omogočil trajnostni sistem, ki naj vsem starostniki zagotavlja dostojno in kakovostno življenje v starosti in omogoči dobre pogoje za dostojno in strokovno delo delavk in delavcev, ki so v sistem pomoči vključeni kot zaposleni v institucijah in kot skrbniki na domu. Ministru smo predlagali, da bi razmislili tudi o vzpostavitvi instituta zagovornika pravic starejših. Od javnosti pričakujejo, da bo podpirala prizadevanja ministrstva in prispevala s konstruktivnimi predlogi.

V drugi polovici srečanja so se dotaknili področja stanovanj za mlade. Svetovalec ministra za področje stanovanjske politike Klemen Ploštajner je predstavil cilje prenove stanovanjske politike na državni ravni in poudaril je da se bomo zgledovali po dobrih rešitvah iz Evrope. Poudaril je, da tudi občinski stanovanjski skladi že dolgo ne opravljajo svojega namena, da pa so dovolj veliki, da lahko zagotovijo dom vsem mladim, ne samo socialno ogroženim. V razpravi izpostavimo nekaj dobrih primerov rešitev stanovanjskega problema na podeželju, kot so zamenjave stanovanjskih hiš, v kateri biva starejši posameznik, s stanovanjem z mlado družino, izkoriščanje obstoječih družinskih hiš, kjer si mladi lahko uredijo stanovanja v mansardah ali s prizidkom. Mnogo družinskih hiš sameva ali v njih živi samo ena starejše oseba.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2022 ob 11:39 gost

      Mesec je bil rojen 4 leta pred osamosvojitvijo in sedaj hodi po Sloveniji razlagat, da je socializem bil top. Bedakov in naivnežev pa res ne zmanjka.

      33 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 22:28 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię. Od tego zacząłem---------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2022 ob 9:11 Janči gost

        Strančica, ki je komaj prišla v parlament, odloča o smeri razvoja, ima ministre, sekretarje, urednike, ustavne sodnike in še lastno nevladno organizacijo, ki vso državo drži v šahu. Možno samo v Butalah z uradnim imenom Slovenija.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2022 ob 12:26 Vprašanje gost

      Le kaj lahko človek dobi in pridobi od nekoga, ki nikoli ni delal, nič ustvari, nikjer bil aktiven in govori, kar je nekje prebral?

      23 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 12:33 Parsifal gost

        isto kak vecina tukasnjih komentatorov...ci ze pijtas..sicer pa de tou Karel K. v nulo razlozo..samo ne ven ka de pa steo povedati..dosta gucij pa bole malo povej..po domace nekso jebeno filozofejranje..po moje ga niti ŽIžek nebi razmo..

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 15:17 123 gost

        Kje je pa Janša nabiral delovne izkušnje, mogoče v Kumrovcu, budale ali nimate staršev ki so živeli v tistih časih ali pa vam je šiptar opral možgane, takrat smo vsi dobro živeli, mislim da luka ne bo šel v taverno na sendvič

        9 15 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.11.2022 ob 12:58 gost

      Laže na veliko

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.11.2022 ob 13:11 gost

      Ajde Parsifal malo nas ti razsvetli ka non stop neka pametuješ,bogi, kaj res misliš ka se svet vrti okrog tebe.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 15:50 Parsifal gost

        najmenje...😁😁...hecan se..sicer pa je v clanki guca o MEDGENARACIJSKI okrogli mizi..verjetno tou pomeni ka je udelezeno vec generacij..eli? naj me sto v popravi ci se motin...pa lp

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.11.2022 ob 15:56 gost

      Tij norček 123 , kdaj se je pa v komunizmu dobro živelo,ka pa lapaš neumnosti.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 20:35 123 gost

        Pitaj starše,mogoče pa nikoli niso delali, sam sem dopolnil čez 40 let polne delovne dobe in ko se je začel kapitalizem je šlo vse slabše, preračunano 20 let nazaj v evrih isto kot sedaj, takrat so vsi krali pa je bilo dosti za vse, sedaj krade peščica pa gre delavcem vse slabše, pa tu ne obsojam nobene vlade, zakonodajo diktirajo kapitalisti

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.11.2022 ob 16:11 gost

      Golazen Levičarska,on de razlagal ka ma velke izkušnje.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.11.2022 ob 16:40 piscu ob12:26 gost

      kaj za vražjo mater si ti ustvaril, in kje si bl aktiven. Do danes smo po tvijem imeli vse strokovnjake Slovenje na vseh ministrstvih, zato smo v pizdi materini, bedak zarukan. Ni vse v aktivnostih in ustvarjanju, ustvarjajo drugi, ti pa s svojo glavo lahko samo pemišljuješ, kam kaj daš. SAMO TI S SVOJO NE, vprašanje zate se pa glasi: kaj je ustvaril osnovnošilski učitelj, ki je poučeval 1500 dojenčkov, od katerih jih je 5 izdelalo osemletko. oziroma kako je bil aktiven, da mu je to sploh uspelo. Glava je za razmišljanje, ti je pač nimaš in se ukvarjaš z aktivnostmi, da dopolniš prazno glavo.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.11.2022 ob 16:41 gonza gost

      Materno mlejko ma na čobaj in on nekaj govori šmrklavec .

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.11.2022 ob 17:33 kilonja gost

      takrat smo vsi dobro živeli,...konec 70 - tih je bila v jugoslaviji inflacija 20 %, potem do leta 1990 vsako leto višje, nekajkrat višja,na koncu 1000 in več odstotna...lepo ste živeli ker niste nič imeli hepan .

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.11.2022 ob 21:40 Aranka gost

      Čuj ti turbaški original, pomiri se, pa pojdi raje "čitat" tiste tvoje knjige... Samo ne pozabi, da ni zadosti "čitati", treba je tudi razumeti...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 21:59 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        ARANKA,meni gučijš kaj san turbasti Vogrin,v rédi.....ka pa tij ARANKA,slovén counu rávnu nemaš....Élyen Magyar.....

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      02.11.2022 ob 21:49 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ja,Aranka,odked si se pa tij iz nekše fajtnusti zdaj tij privlejkla,pa tak si bijla pametna ,kaj si nej bijla pametna kak si zdaj ....

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2022 ob 22:03 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Nejci,tak san veséli ka nešče zná nücati sluvenščinu.....

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.