https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Opazovanje delnega Sončevega mrka v Murski Soboti

Gimnazija Murska Sobota, 25.10.2022 ob 12:30  

Astronomsko društvo Kmica je v sodelovanju z Gimnazijo Murska Sobota danes organiziralo javno opazovanje delnega Sončevega mrka pred Gimnazijo Murska Sobota.

Sončev mrk velja za zelo redek naravni pojav, ki pa je zato toliko bolj spektakularen. Do njega pride, ko gre za opazovalca na Zemlji Luna čez ploskvico Sonca. To pomeni, da je Luna takrat natanko med Zemljo in Soncem.

Sončevi mrki so lahko delni, ko Luna zakrije le del Sonca, in popolni, ko Luna za nekaj minut zakrije celotno Sonce. Delni Sončev mrk ni tako dramatičen nebesni pojav, kakor popolni.

Sončev mrk, ki je nastopil danes, je bil delni sončni mrk, ki je bil viden iz Evrope, Urala in Zahodne Sibirije, Srednje Azije in Zahodne Azije ter s severovzhoda Afrike. 

Mrk se je začel ob 11. uri 18 minut. Takrat se je Lunina ploskvica prvič navidezno dotaknila Sončeve ploskvice. Nato je Luna zakrila vse večji del Sonca. Sredina mrka je bila ob 12. uri in 20 minut. Takrat je Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca. Mrk se je končal ob 13. uri in 24 minut. Podatki za mrk so bili za Ljubljano, za druge kraje po Sloveniji pa se časi razlikujejo največ za minuto.  

Za varno opazovanje Sončevega mrka s prostim očesom so uporabljali le nepoškodovano varilsko steklo oziroma posebno folijo za opazovanje Sonca, ki je znana pod različnimi imeni in jo uporabljajo astronomi, in jo je možno kupiti v specializiranih trgovinah z astronomsko opremo. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.