https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Oletič za izboljšanje kakovosti življenja občank in občanov

Lendava, 03.11.2022 ob 6:00  

V lendavski občini se bodo na tokratnih lokalnih volitvah spoprijeli trije kandidati, kar je dva manj kot na lokalnih volitvah leta 2018. V bitko za župana se podaja pomurski poslanec Janez Magyar s podporo stranke SDS in NSi. Njegova protikandidata sta sedanji podžupan, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut, katerega so predlagali Socialni demokrati in Peter Oletič, neodvisni kandidat, katerega je predlagal Atilla Pisnjak in skupina volivcev.

Gibanje Pro Lendava je sinoči v prostorih Hotela Cubis predstavila listo kandidatov, volilni program za lokalne volitve 2022 v Občini Lendava in kandidata za župana, Petra Oletiča. 

Atilla Pisnjak izpostavi, da je Gibanje Pro Lendava strankarsko neodvisno, saj si prizadevajo za sodelovanje z ljudmi z vseh področij. "Naš cilj je, da postanemo platforma, kjer lahko vsak predstavi svoje mnenje, ne glede na politično, versko, narodnostno ali etnično pripadnost. Že od samega začetka oblikovanja gibanja smo si prizadevali, da na najvišji ravni lokalnega odločanja uresničimo cilje, ki prispevajo k preoblikovanju Občine Lendava v razvojno naravnano in živo občino, zato smo se poleg kandidatov za občinski svet odločili tudi za kandidata za župana, ki je Peter Oletič," poudarjajo pri Pro Lendava.

Temelji za dolgoročno doseganje ciljev

Županski kandidat Gibanja Pro Lendava Peter Oletič je po izobrazbi profesor angleščine in nemščine. Že več kot deset let se med drugim ukvarja s prevajanjem, poučevanje, predavanjem in organizacijo. Poudarja, da ga je politika zanimala že vrsto let, a se aktivno vse do letošnjega leta ni vključeval vanjo. "S povabilom Atille se je vse spremenilo. Gibanje Pro Lendava smo začeli z upanjem, da lahko dodamo svoj doprinos k izboljšanju življenja v Lendavi," pove. V zadnjih letih se je po besedah Oletiča naredilo veliko dobrega in pohvale vrednega, a so pri tem tudi stvari, ki bi jih bilo potrebno popraviti oz. izboljšati. "Osnova vsega je kakovostno in trajno sestavljeni program. Temu smo posvetili veliko truda in časa," poudarja županski kandidat in izpostavi, da program ni dokončan, "saj menimo, da je povsod prostor za izboljšave. Naš program tvori osnovo za razvojne smernice, ki bi jim radi v Lendavi vpeljali, kar bi zastavilo temelje za trajnostni razvoj celotne občine. Naša vizija je zalo enostavna: "Lendava je živo mesto, z možnostmi vključevanja za vse občane, bogato kulturno, športno, turistično in gospodarsko ponudbo ter trajnostno zastavljenim razvojem." Menimo, da lahko naša manjša generacija strokovno, kakovostno in konkretno doprinese k temu," poudarja Oletič, ki se bo kot župan zavzemal za povezovanje vseh občanov in občank vseh krajev, poudarek pa bo dal na projektih, ki dejansko izboljšujejo kakovost življenja vseh, ki živijo v lendavski občini.

Participativni proračun 

Svojo strategijo so v gibanju osnovali na način, da jim zagotavlja oz. postavlja temelje za dolgoročno doseganje ciljev. Večina ukrepov je razdeljenih na področja, ne pa tudi vsi, saj dajejo velik poudarek na povezovanju. Zato želijo v proces oblikovanja prihodnosti mesta vključiti občane in to v obliki participativnega proračuna, takoj z letom 2024.

Po besedah Pisnjaka se županski kandidat razlikuje od ostalih kandidatov po tem, da so izdelali specifične rešitve za specifične probleme, ki jih imajo v Lendavi. "To niso državni problemi, ampak tisti, ki jih lahko uresničimo v Lendavi," poudarja Pisnjak in doda, da gre pri tem predvsem za ukrepe, kako izboljšati infrastrukturo, okolje za investitorje, položaj mladih, za kar imajo prav izdelan program.

Ureditev stanovanjske politike v Lendavi

V sodelovanju s stanovanjskim skladom bodo izoblikovali trajnostno stanovanjsko politiko, ki bo zagotovila, da omogočimo mladim in seveda tudi ostalim Lendavčankam in Lendavčanom reševanje stanovanjskega problema. Cilj je izdelava celostne in trajnostne stanovanjske politike, ki bo pritegnila priseljevanje in obdržala mlade v domačem kraju. Med drugim bi uvedli naslednje ukrepe: subvencioniranje komunalnih stroškov pri gradnji, prodaja hiš in/ali parcel v občinski lasti po simboličnih cenah, gradnja stanovanj in/ali blokovskih kompleksov ter črpanje virov iz državnih in evropskih sredstev ter projektov.

Celostna in trajnostna socialna in kulturna ponudba za mlade

Želijo si, da bi Lendava postala družinam bolj prijazno okolje, ki nudi možnosti za večjo ponudbo in bolj raznoliko aktivno življenje ter tako dvigne standard življenja pri nas. V ta namen so pripravili naslednje ukrepe, med katerimi so povišanje subvencije za vrtec, ustanovitev športnorekreacijskega parka in družinsko/doživljajskega parka na najmanj eni lokaciji v občini Lendava, preureditev in nadgradnja občinskih igrišč na standarde EU, podpiranje mladinskega gibanja v Lendavi, tesno sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi institucijami za vključevanje mladih v občinske in druge programe, med drugim bodo dokončno uredili vprašanje Skate parka v Občini Lendav.

Skrb za krajane v tretjem starostnem obdobju

Eden resnejših problemov Lendave kot občine je problematika starejših, zato želijo rešiti problem dostopa do trgovin, izboljšali bodo sodelovanje s pristojnimi zavodi, ki skrbijo za starejše občanke in občane, in jim nudili več podpore. V sodelovanju s stroko bodo organizirali ciljno usmerjene tečaje, predavanja in dogodke, vzpostavili bodo dialog med socialnimi skupinami za boljše vključevanje starejših v kulturno in ostalo življenje v Občini Lendava, v sodelovanju z vrtci iz občine bodo izvedli projekte medgeneracijskega povezovanja na podlagi dobrih praks iz Slovenije.

Trajnostna prenova turizma v Lendavski občini

Poskrbeli bodo za ciljno usmerjeno promocijo celostne turistične ponudbe in izdelali marketinško strategijo za celostno podobo Lendave v sodelovanju z zasebnimi ponudniki turizma v Občini Lendava, obogatili bodo kulinarično ponudbo na kritičnih mestih z neposredno podporo lokalnim ponudnikom v obliki subvencioniranj dejavnosti. Turistične dogodke bodo porazdelili čez celo leto, med ukrepi navajajo še ureditev turistične infrastrukture, Večji poudarek bodo namenili oživitvi starega mestnega jedra Lendave, z dolgoročnim ciljem celotnega ali delnega zaprtja starega mestnega jedra in ureditvijo prometa v sodelovanju s stroko, in postavili temelje za vzpostavitev zgodovinske ulice.

Izboljšanje kulture in kulturne ponudbe v celotni občini

Uvedli bodo boljši pregled nad kulturnim dogajanjem, zagotovitev več finančnih sredstev za vso kulturo v Lendavi, vlagali bodo v lastne produkcije, kar bo privedlo do dviga ravni strokovnosti, kulturno ponudbo bodo razširili na celo leto in obogatili za vse starostne skupine, letni abonma za gledališče za vse starostne generacije, izboljšali bodo kulturno-turistično ponudbo na gradu z interaktivnimi vsebinami.

Športna politika

Njihov cilj je izboljšati trženje športnih aktivnosti in dogodkov, optimizirano planiranje športnih dogodkov, postavitev temeljev za uspešen in trajnosten športni turizem, strokovna pomoč klubom, organizatorjem in izvajalcem športnih dogodkov in obogatitev celoletne športne ponudbe, primerne letnim časom.

Krepitev lendavskega gospodarstva

"Če sta šport in turizem srce in duša Lendave, je gospodarstvo pogon. Mali in veliki lendavski gospodarstveniki so zagotovilo, da naše mesto preživi, zato mora občina zagotoviti čim boljše pogoje za preživetje gospodarstvenikov," poudarjajo pri Gibanju Por Lendava. Kot rešitve med drugim navajajo sofinanciranje kadrovskih štipendij za kritična delovna mesta, subvencioniranje zaposlovanja, znižanje cen zemljišč na minimalno možno vsoto za investicijske, gradbene in razvojne. 

Delna reorganizacija občinske uprave in zavodov 

Spremenili in racionalizirali bodo obstoječe zavode, brez večjih kadrovskih posegov, brez odpuščanj. Med drugim bodo na podlagi dobrih praks iz bližnjih občin in po njihovem vzoru izoblikovali Krovni zavod za kulturo, turizem in šport Občine Lendava. Vsi zavodi, ki delujejo znotraj teh področij, bodo povezani v eno celoto, kar bo olajšalo usklajevanje, menedžment in sodelovanje na teh področjih. Prav tako bodo na področju GML in Knjižnice zavode razdružili, saj imata ta dva zavoda zaradi državnega oz. pokrajinskega statusa poseben položaj. Prav tako bodo ustanovili občinsko projektno pisarno. 

Ustanovitev projektno-razpisne pisarne

Uvedli bodo projektno-razpisno pisarno. S tem bodo razbremenili zaposlene na občini in občinskih zavodih ter jim omogočili dodatna sredstva za izvedbo še bolj kakovostnih projektov. Ob tem se zavedajo, da občinski zavodi niso edini, ki se v Lendavi soočajo s temi težavami, zato bo pisarna javno-zasebnega značaja, ki bo pravnim in fizičnim osebam iz občine svoje storitve nudila po subvencionirani ceni, drugim pa po tržni ceni. 

Boljša povezava krajevnih skupnosti z občinsko upravo

Njihov cilj je povezati vse krajevne skupnosti mestne občine Lendava v eno koherentno celoto. V ta namen bodo imeli redne sestanke z vsemi predstavniki KS in predstavniki strateško-razvojnega dela projektno-razvojne pisarne ter predstavniki občine, na katerih bodo predstavniki krajevnih skupnosti imeli možnost predstaviti potrebe in želje krajevnih skupnosti.

    Fotogalerija