https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Irena Šinko: »Slovenija tradicionalno živi s čebelarstvom«

Murska Sobota, 26.10.2022 ob 6:00  

V torek, 25. oktobra, je v prostorih Društva paraplegikov Prekmurje in Prlekije potekala predstavitev projekta Čebelarjenje za invalidne osebe z namenom opolnomočenja žrtev min iz BiH – faza 2 in spoznavno druženju s čebelarji, žrtvami min, ki so v okviru projekta obiskali Slovenijo.


Projekt se je začel izvajati že v lanskem letu, letos pa bodo sredstva namenjena tudi za nakup čebelarske opreme. Vsa izobraževanja bodo izvedli čebelarski inštruktorji Slovenske čebelarske akademije in tudi svetovali čebelarjem pri nakupu same opreme. 

Čebelarje, žrtve min, na študijskem obisku v Sloveniji je slavnostno nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki je poudarila, da Slovenija tradicionalno živi s čebelarstvom. 

»Čebelarstvo ponuja številne zaposlitvene možnosti tudi za invalide, saj temelji na delu na domu. Ukvarjanje s čebelarjenjem pomeni dodaten vir zaslužka, delo v naravi pa krepi telo, miselne procese in prispeva k boljšemu počutju. Zato so slovenski čebelarji že pred leti razmišljali, kako zagotoviti dostopnost in kako prilagoditi čebelnjak in tehnološke postopke, če je čebelar gibalno oviran,« pove ministrica in izpostavi pomen Slovenije pri razglasitvi svetovnega dne čebel. Udeležencem je predstavila tudi mednarodno nagrado »Zlata čebela«, ki je namenjena posameznikom ali pravnim osebam, ki izjemno prispevajo k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni ter jih pozvala k predlaganju morebitnih kandidatov.

Osrednji namen projekta je prenos slovenskega čebelarskega znanja čebelarjem žrtvam min, saj ta predstavlja odličen način za vzpostavitev stabilnega dohodka gospodinjstva in izboljšanje kakovosti življenja ranljivih družbenih skupin s pomočjo čebelarjenja.

V neposredni bližini Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije je bil leta 2018 postavljen prvi učni čebelnjak za izobraževanje invalidnih oseb.

Dogodka sta se poleg čebelarjev žrtev min udeležila tudi predstavnika mesta Banja Luka in fakultete za kmetijstvo iz Banja Luke.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, ki je donator omenjenega projekta. Prisotni so bili tudi predstavniki partnerjev: ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti, Slovenske čebelarske akademije, Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, Mestne občine Murska Sobota in Organizacije UDAS.

Po uradnem delu je sledila degustacija medu in medenih izdelkov tako lokalnih slovenskih čebelarjev kot tudi čebelarjev žrtev min iz Bosne in Hercegovine.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.10.2022 ob 6:43 GOST gost

      PRIDI MED KMETE GOSPA PA NEJ TISTE ŠTERIN DAŠ VSE MALOMI PA BAT ČEBELARJEM PA VSE ČESTITKE JE PRINESLA PUN KUFER ALI SE PRIŠLA SLADKAT

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2022 ob 9:09 gost

        Kmetom ? Še več pejnez ka še vekše traktore, džipe, kombajne kupijo Te do pa še bole jamrali Srmaki, srmaki ubogi kmeteki !

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2022 ob 23:42 eva gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem-------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐂𝐢𝐭𝐲𝐏𝐚𝐲.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2022 ob 8:55 Tinek gost

      Pa si se prišla nagesti. To je vse. Hinavci

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.10.2022 ob 9:59 Gajdar gost

      Čebelarjenje je lahko zelo primerna dejavnost za invalide, posebej za tiste s psihičnimi težavami (delo s čebelami človeka pomirja). Takim težko zaposljivim bolnikom, posebej še mladim, bi lahko država ob strokovni pomoči podarila manjše čebelnjake s čebeljimi družinami. Učinek bi bil dvojni, tako ekonomski kakor tudi zdravstveni. Prepričan sem, da bi projekt ob pravi komunikacij bil podprt tudi s sredstvi EU.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.10.2022 ob 11:04 GOST gost

      ONA KAJ ZRINTA NEJ GA SRAT TA VLADA JE NIČ OD NIČ

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2022 ob 14:58 gost

      Ta vlada je za ljudi naredila več v pol leta kot Janša v 30 letih.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2022 ob 17:35 LisaReed gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.10.2022 ob 8:34 trotl gost

      ka se pa te ta krasta bačička tan vlači ? rusofilka neumna

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.