https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Radenci prva občina s solarnimi uličnimi lučmi

27.10.2022 ob 17:00  

V Občini Radenci so v obdobju dveh let v vaseh, kjer ulične razsvetljave še ni bilo, namestili kar 316 solarnih luči in se danes lahko pohvalijo, da so edini v Sloveniji in širše z javno razsvetljavo, ki deluje samooskrbno s sončno energijo. Na novinarski konferenci v Salonu zdravja v Zdravilišču Radenci sta projekt namestitve solarnih luči podrobno predstavila župan Občine Radenci Roman Leljak in svetovalec za vodenje projektov Luka Ajlec.

Občina Radenci se je v letu 2020 strateško odločila, da bo zgradila javno razsvetljavo po vaseh, kjer le ta še ni bila zgrajena, na naravi prijazen način iz obnovljivih virov energije. Tako so postavili prvih 90 solarnih uličnih svetilk, po ceni 437 evrov za kos brez DDV in carinskih stroškov oziroma "nekje 500 evrov za kos", pove župan Leljak.

Solarna ulična svetilka je pritrjena na 6 metrov visok kovinski steber in je sestavljena iz solarnega panela 150W in solarne baterije (akumulatorja) 90Ah/12V, katere življenjska doba je več kot osem let. Svetilke imajo moč 30W ter življenjsko dobo 50 tisoč ur in lahko delujejo nemoteno tudi do 4 dni brez sonca. "Vsaka luč ima tudi možnost dodatka in lahko deluje tudi kot polnilnica za telefone," doda župan. 

"Občina Radenci samo za naselje Radenci letno plača za ulično razsvetljavo med 70 in 80 tisoč evri, če bi postavili klasično ulično razsvetljavo po vseh vaseh, bi bil za našo kot za katero koli drugo občino v Pomurju ta strošek preprosto prevelik. Zato sem tudi predlagal vsem županom v Pomurju, da namenimo približno 4 milijone evrov kohezijskih sredstev za ta projekt in v vseh 27 občinah postavimo solarno ulično razsvetljavo," pojasni Leljak. 

Po vgradnji in uporabi ter analizi prve serije svetilk so ugotovili, da delujejo brezhibno, da so uporabniki zadovoljni in da so prejeli veliko pobud s strani občank in občanov za širitev razsvetljave. Tako so v obdobju 2021 in 2022 nabavili dodatnih 226 kompletov svetilk in z njimi opremili večino radenskih vasi. Da pa bodo opremili z javno razsvetljavo čisto vse kraje, vasi oziroma zaselke potrebujejo še nekje 100 svetilk.

Pohvalijo se tako lahko z dejstvom, da so edina občina v Sloveniji in tudi širše, ki je s pomočjo samooskrbe osvetlila poti, ceste, pločnike, parkirišča in tudi za razvoj turizma pomembne točke na celotnem ozemlju lokalne skupnosti. 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.