https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z žalno slovesnostjo in položitvijo vencev so se poklonili umrlim

Pokopališče, 28.10.2022 ob 13:25  

Danes je na pokopališču v Murski Soboti potekala žalna slovesnost pred dnevom spomina na mrtve.


Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z Mestno organizacijo Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota priredila žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve, kjer so se spomnili na padle v II. svetovni vojni ter na vse preminule, ki počivajo na pokopališču v Murski Soboti.

Zbrane je nagovorila Vlasta Veren, članica Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota in Mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota. 

Mestna svetnica je v uvodu citrala delček misli svobodnega slovenskega pesnika Borisa A. Novaka: Svoboda ni slaven spomin spomenika; Svoboda ni prazna beseda politika; Svoboda ni pika ne piker klicaj zakonika; Svoboda ni mrtev pomen samostalnika; V Slovarju slovenskega knjižnega jezika; Svoboda je živa kri, krilo, razkriljenost krika.“

Doda, da so se danes zbrali na pokopališču v Murski Soboti, da počastijo, da se spomnijo na mrtve, spomnijo na tiste, ki so bili izgnani iz svojih domov, spomnijo na tiste, ki niso bili po volji nacizmu in fašizmu in so tako spoznali grozote koncentracijskih taborišč. Poudari, da so se danes zbrali tu, da se spomnijo 2. svetovne vojne, gorja, ki ga je prinesla in počastijo junakinje in junake, ki so imeli pogum za upor in so za svobodo darovali svoje življenje. Na koncu, pa je dodala še sklepno misel, zakaj se moramo spominjati, ker dokler bodo živeli v našem spominu, so še vedno tu.

V krajšem kulturnem programu so nastopili člani Mešanega pevskega zbora »Vladimir Močan« Društva upokojencev Murska Sobota z zborovodjo Matijo Horvatom in učenci Osnovne šole III Murska Sobota z recitalom poezije Karla Destovnika Kajuha. 

Ob tej priložnosti pa so vence položili ob spomenikih padlih partizanov, vojakov Rdeče armade in spomeniku padlim prostovoljcem Sokolske legije. Poleg predstavnice Mestne občine Murska Sobota so vence položili še člani Združenja borcev za vrednote NOB ter predstavniki Območne zveze veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje. 

Vlasta Veren se je nato s položitvijo venca poklonila tudi vsem, ki počivajo na židovskem pokopališču in vsem žrtvam holokavsta.  

 

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija