https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slavnostno počastili 26. praznik občine Lendava

Gledališka in koncertna dvorana, 28.10.2022 ob 16:25  

V četrtek, 27. oktobra 2022, je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava potekala osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj ob praznovanju 26. praznika občine Lendava.

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava se je včeraj odvila osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj.  Osrednji del prireditve je bil kulturni program, ki so ga poimenovali „Vrtiljak življenja.“ V njem pa so nastopili otroci, učenci in dijaki vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov v občini Lendava. Mladi nastopajoči so občinstvu predstavili svoj svet, svet otrok in odraščajočih v našem mestu.

Slavnostni govornik prireditve, podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Lendava, Ivan Koncut, je v nagovoru spomnil, da je njihovo mesto že od nekdaj veljalo za stičišče kultur: »Kar nas navdaja s ponosom in spoštovanjem do tistih, ki so ga gradili in soustvarjali, hkrati pa pomeni obvezo, da zaradi geografske pozicije in multikulturne sredine krepimo povezovanje in sobivanje različnih kultur in narodnosti v širšem čezmejnem prostoru.« Podžupan je nato poudaril: "Prihodnost gradimo na mladih, zato je vsaka podpora mladim investicija v našo in njihovo prihodnost,« ter ob tem izpostavil investicije Občine Lendava, ki bodo prvenstveno namenjene mladim in mladim po srcu. »Iskreno si želim, da bi Lendava postala mladim prijazno mesto, mesto, kjer bi mladi dobro živeli in kamor bi se vedno radi vračal," je dodal.

Glasbeno in plesno obarvan kulturni program slovesnosti ob občinskem prazniku so soustvarjali mladi iz vzgojno-izobraževalnih ustanov Občine Lendava. Prireditev so povezovali in v svet odraščanja popeljali Nika Ferenc, Zoja Kopinya in Črtomir Kelenc, dijaki Dvojezične srednje šole Lendava.

Vrtiljak življenja občinske slovesnosti sta zavrteli učenki Dvojezične osnovne šole I Lendava, Maruška Zavec, ki je zapela himni, in Asja Levačič z deklamacijo pesmi Tvoj svet. Učenci Dvojezične osnovne šole II Lendava so predstavili, kaj zanje pomeni ljubezen. Po klavirskih tipkah sta se sprehodili učenka Glasbene šole Lendava, Kristina Žabot, in dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava, Ališa Lebar Gor. Otroci Vrtca Lendava so ob kitarski spremljavi Jana Lőrinca peli o prijateljstvu. Z ritmičnim nastopom so se predstavile plesalke Dvojezične osnovne šole Genterovci, učenka te šole, Tina Gašparič, pa je z deklamacijo izrazila naklonjenost do Lendave. Otroški pevski zbor Dvojezične osnovne šole I Lendava je zapel jesensko Őszi dal, mladinski pevski zbor pa navdušil z novozelandsko ljudsko pesmijo. V pisani ritem tolkal so jih popeljali fantje Tolkalne skupine Glasbene šole Lendava in njihov mentor Tomi Došen.

Sledila je podelitev občinskih priznanj posameznikom, društvom in organizacijam za obletnice, dosežke in uspehe na različnih področjih, ki prispevajo k ugledu in napredku občine.

Plakete občine Lendava v letu 2022 sta prejela: Ivan Denša in Nataša Horvat.
- Ivan Denša iz Lendavskih Goric. Prejel jo je za večletne dosežke na gospodarskem, kulturnem in humanitarnem področju, za večletno aktivno vodenje krajevne skupnosti Gorice pri Lendavi in za prispevek h kakovostnejšemu življenju in razvoju te krajevne skupnosti, za ohranjanje kulturne dediščine z aktivnim delovanjem v folklorni skupini Prekmurje Lendava, katere predsednik je in s katero ne samo da, prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, temveč preko gostovanj skupine pripomore tudi k promociji Občine Lendava izven njenih meja, za ohranjanje čebel in za njihovo varovanje, saj je že mnogo let član Čebelarskega društva Lendava, za ohranjanje tradicije sadjarstva in vinogradništva, k čemur prispeva kot večletni član Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava in za prispevek k uspešnemu poslovanju Območno Obrtno podjetniške zbornice Lendava, katere aktivni in uspešen član je.

- Nataša Horvat iz Dolge vasi. Prejela jo je za posebno aktivno vključevanje in opolnomočenje ranljivih skupin, za aktivno vključevanje romske skupnosti v življenje in za veliko skrb romske skupnosti na več področjih, predvsem za velik prispevek k premiku miselnosti, da tudi pri Romih postaja izobraževanje vrednota, za kar je prejela tudi priznanje Andragoškega centra Slovenije, za aktivno vlogo kot romske svetnice v zadnjih dveh mandatih, pri čemer je s svojo vlogo bila gonilna sila mnogih projektov za vključevanje in opolnomočenje pripadnikov romske skupnosti, za aktivno reševanje težav Romov na mnogih ravneh, od sodelovanja v občinskem svetu do izvajanja izobraževalnih programov in osebne pomoči Romom v stikih z javnimi službami, kar je dosegla le s svojo angažiranostjo kot romske svetnice in tudi kot aktivatorke ter za prizadevanja za kakovostnejše življenje, blaginjo, ugled in razvoj Romske skupnosti v občini Lendava.

Priznanj občine Lendava v letu 2022 pa sta prejela: Skupina prostovoljnih gasilcev iz GZ Lendava in Bohumil Dufek.
- Skupina prostovoljnih gasilcev iz GZ Lendava, ki je sodelovala pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije. Prejeli so jo za gasilsko reševalno dejavnost, prostovoljstvo in humanitarnost, za izjemno požrtvovalnost in sodelovanje pri gašenju požara letošnjega poletja na Krasu, saj so s svojim ravnanjem prispevali k varnosti človeških življenj in k varovanju premoženja ljudi, njihov odziv na klic za pomoč pa lahko ocenjujemo kot pomemben prispevek k splošnim vrednotam sodobne sočutne družbe, za njihov način življenja, s katerim dokazujejo, da gasilstvo ni služba, ampak je način življenja, za izkazano posebno požrtvovalnost, nesebičnost in pogum ter za zelo pomemben in plemenit člen v verigi nacionalne varnosti.

- Bohumil Dufek iz Prage. Priznanje je prejel za aktivno delovanje na športnem, šolskem in kulturnem področju ter na področju turizma, za aktivno izvajanje dejavnosti na področju badmintona, za njegovo požrtvovalnost pri izvajanju trenerske dejavnosti, za organizacijo vrsto pomembnih mednarodnih dogodkov; kot so mednarodna prvenstva, evropsko akademsko prvenstvo, tekmovanja za svetovni pokal, za izredno sodelovanje z Badmintonskim klubom Mladost iz Lendave, za utrjevanje vezi med občino Lendava in Češko Republiko tudi na drugih področjih; tako na področju izobraževanja in kulture (sodelovanje med DOŠ 1 Lendava in Osnovno šolo iz Plzna, organizacija vrhunskega koncerta opernih pevcev iz Plzna) ter za izredno promocijo Lendave v širši okolici.

Priznanje za najlepše urejeno naselje v občini Lendava v letu 2022 pa je prejelo naselje Gaberje. Naselje Gaberje je priznanje prejelo s svojo urejenostjo, organiziranostjo in rezultati na področju prepoznavnosti in promocije (številne prireditve) presega občinske in tudi državne meje, ter predstavlja vzor za ostala naselja in krajevne skupnosti v občini. Krajani, vodstvo KS in društva naj s podeljenim priznanjem dobijo nadaljnjo spodbudo za urejanje skupnih prostorov, objektov in prireditev v naselju, kar bo izboljšalo celostno podobo kraja, privlačnost lokalnega okolja, ter s tem prepoznavnost, privlačnost ter zaželenost celotne občine. Priznanje je prevzela predsednica Krajevne skupnosti Gaberje, Helena Antolin Tibaut.

Priznanje župana Občine Lendava je za svoje udejstvovanje na kulturnem področju prejel Béla Szomi.

Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos za 50 let delovanja prejeli: - Nogometni klub Mostje,

- Nogometni klub Kapca,

- Judo klub Lendava in

- Klub zdravljenih alkoholikov Lendava.

Vsi nastopajoči so se ob koncu kulturnega programa ponovno združili na odru in zasijali v skupni pesmi Življenje je vrtiljak.  

Več fotografij v spodnji galeriji … 

 Foto: Tomaž Galič.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.