https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Četrti popis osnovnih živil pokazal upad cene košarice

28.10.2022 ob 14:00  

Ministrica Irena Šinko je danes predstavila rezultate 4. popisa maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci v Sloveniji in tokrat drugič tudi v tujini. Rezultati popisa iz 24. oktobra 2022 so že objavljeni na spletni strani Naša super hrana.


Splošna ugotovitev zadnjega popisa je, da cena košarice v Sloveniji opazno pada, medtem ko je trend gibanja cen v tujini konstanten ali usmerjen navzgor. V Sloveniji se je od zadnjega popisa povprečna vrednost košarice znižala še za 1,35%, v celotnem obdobju spremljanja cen pa kar za 16,4 %.


Analiza gibanja cen v sosednjih državah kaže, da v Avstriji in na Hrvaškem od prvega popisa skoraj ni sprememb v ceni košarice osnovnih skupin živil (manj kot 1 %), medtem ko se je v Italiji podražila za 9,80 %. Povprečna vrednost košarice najcenejših izdelkov tako po zadnjem popisu znaša 41,74 evrov. Zanimiv je podatek, da sta med trgovci, prisotnimi v vseh državah popisa Lidl in Spar najcenejša ravno v Sloveniji. Vsi izdelki prvega in drugega popisa v tujini so vidni tudi v primerjalniku na spletni strani.

Ministrica Šinko je v izjavi za medije poudarila: »Pri tokratnem popisu maloprodajnih cen je tudi analiza cen košarice iz treh sosednjih držav – Avstrije, Italije in Hrvaške. V Avstriji in na Hrvaškem skoraj ni sprememb pri najnižjih rednih cenah košarice, sprememba pa je pri italijanski košarici, ki se je podražila skoraj za 10 odstotkov. V Sloveniji je povprečna vrednost košarice najcenejših izdelkov v celotnem obdobju spremljanja cen padla za 16,4 odstotka, po zadnjem popisu znaša 41,74 evra. Košarica osnovnih živil v okviru 14 dnevnih popisov se bo z nadaljnjimi popisi tudi razširila, nabor proizvodov vnaprej ne bo znan.«


Novost četrtega popisa je pet novih kategorij izdelkov: poltrdi polnomastni sir, trajno mleko, med, zelje in korenje. Izdelki niso del košarice, a bo njihova cena natančno spremljana in v naslednjem popisu tudi izpostavljena.

V četrtem popisu izdelkov so bile podrobneje pregledane tudi razlike v rednih cenah izdelkov znotraj določene skupine živil pri posameznem trgovcu. Največje razpone v cenah je zaslediti znotraj kategorije kruha, sira, moke, masla in testenin.

Popisi so pokazali, da do cenovnih odstopanj prihaja predvsem zaradi trgovcev in njihove interne politike poslovanja. Popis izdelkov je namreč izveden iz vidika kupca, ki se običajno odpravi po nakupih v eno poslovalnico, trgovci pa imajo v različnih poslovalnicah različne cene in cenovne akcije.

Popis izdelkov ter spremljanje gibanja cen košarice so slovenski potrošniki pozitivno sprejeli, kar dodatno potrjuje potrebo po zbiranju informacij, ki so transparentno predstavljene in dostopne vsem. Opažamo, da tudi trgovci zelo zaupajo košaricam, saj jih izpostavljajo v svojih medijskih kampanjah, so sporočili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2022 ob 14:13 gost

      To je tako kot bi otroku DAL BONBON naslednji dan pa ČE BO PRIDEN PA MILKINO ČOKOLADO !!!!!!!!!!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 19:26 gost

        Prav imaš - to je "poneumljanje potrošnikov" in nespoštovanje slovenskih prehrambenih izdelkov. Sram naj bo ministrico. Sicer pa, da o njeni sposobnostih, raje ne komentiram.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 21:41 Anne Hunt gost

        Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem…>>> 𝐰𝐰𝐰.𝐭𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2022 ob 9:46 umetnik gost

        Še malo pa do gesti talali zašenki, ne razmim kak so lejko na ministrstvu tako fuknjeni ?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2022 ob 14:20 gost

      Čakam še na košarico najcenejših zimskih pnevmatik , saj veste tu so razlike v cenah res velike.....Ja ta ministrica pa zna .... Ni , da ni !

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 14:35 123 gost

        Evo budalo desničarsko ne loči kaj spada med osnovne izdelke,malo pokomentiraj zakaj je cerkev dvignila cene pa dobijo več darov od delavca keri celi mesec dela

        8 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 15:45 Lali gost

        Ti si kupi gumo za 30 eur pa pričakuj najboljše lastnosti, si budalo na kubik, napr.marki prodajajo krompir po 10eur brez računa v trgovini ga pa dobiš tudi za pol cene

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2022 ob 14:20 penzioner gost

      Holob se fajn včij od Janše, tuj on nam je začo talati bonbončke..vaja dela mojstra.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 14:33 Janči gost

        S to izjemo, da je Janša dal vsakemu nekaj, Golob pa le peščici. Pa Janša je baje kršil zakone, Golob jih samo "prilagaja".

        15 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 17:25 gost

        123 bil bi desni pa bi imel vsega v izobilju !!! Če pa si majmun pa te pamet jebe ti nemren pomagati --buzi,,,kreten !!!!!!!!

        4 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 17:33 123 gost

        Svinje Janševe v parlamentu slikajo tuje računalnike in to največji goflaž Breznik, raje preverjajte svoje pedofile

        8 10 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2022 ob 14:57 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      No košarica je falejša po nouvon mo se prehranjevao samo s ten ka je v košarici. Tou je se ja se nuca Pa to.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.10.2022 ob 15:43 gost

      Ja Holob zna res dobro skuliti državljane ! To je derektno za KDO VAM LAŽE . Holobovi so prvič narobe popisali številke , sedaj pa se hvalijo z nižanjem ! Ne nasedajte !

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.10.2022 ob 16:16 gost

      Irenca pusti košarice,,,, kmečka pamet odprite državno trgovino z živili,,,,, če bi vam bilo vse eno za cene živil bi to storil sam narod , je treba ohranit .... na robu revščine a ne EU

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.10.2022 ob 17:21 gost

      123 Pes te jebal v tvojo tikev--gnoj neandertalski !!!!! Upam da crkneš danes , nej jutri !!!!!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.10.2022 ob 17:38 Chinailson gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐜𝐢𝐭𝐲𝐩𝐚𝐲.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.10.2022 ob 19:25 Karel K. gost

      Spet se je zgodil pretep, zdaj je bil žrtev Grims, pred dnevi nika Kovač. Je to bil isti napadalec? Kaj vse si ti Golobovi ne bodo izmislili, zdaj košarice potem bodo sledile skodelice in še in še, da bi temu slovenskemu narodu zmetali tone peska v oči. Šinkojca primerja cene košarice v Sloveniji in Avstriji in pravi, da je cena skoraj ista. Ja bravo Irenka, kako si ti pametna, da si to ugotovila, nisi pa povedala, da so izdelki v tej košarici v Avstriji za razred ali dva kakovostnejši in v Avstriji zasluži delavec dvakrat več. To titoisitčno laganje in manipulacije je prekletstvo te titoiatične poliitčne elite v Sloveniji. Ja točno, to je titoizem. Zdaj še manjka, da bodo Golobovci v Avstrijske trgovine pošiljali novodovne Udbovce, da bodo slikali slovenski narod in ga bodo potem prijavljali golobovim partijskim sekretarjem, kot so to delali titovi udbovci v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in kot delajo Kitajski Udbovci po Evropi pravkar. To ni nič novega za Slovenijo, saj se tudi slovenski udbovci sprehajajo po tujini in kontrolirajo slovenske državljane. Posebej so pozorni na tiste kateri kritizirajo še vedno živ titoist5ični zločinski sistem in njegove glasnike.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 20:46 123 gost

        Napad na Niko in Grimsa ima skupnega napadalca in to je SDS ki za kamuflažo zrežira dogodek

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.10.2022 ob 21:03 Parsifal gost

        karci karci..mater si tij sfrustrerani...titoizem..baje ka si tij avtor te besede san negdi presto..eli zanimivo..tij si unikum v Sloveniji, keromi so lejvi pa desni nej vredi...zgleda ka nej eni pa nej drujgi ne znajo nic..edino tij...tij mas za vse resijtev..bog i batina..zivijs v svojen svejti..tu lejko meglo odavles.. Smrt fašizmu(janšizmu), SVOBODA narodu!!!

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.10.2022 ob 20:25 dringi22 gost

      Spoštovana ministrica naj se neha ukvarjati z "doktoratom košarice", (to nalogo lahko sproti opravljajo dijaki kakšne srednje ekonomske šole), na tej funkciji bi se morala ukvarjati s problematiko prihodnosti kmetijske politike ( pridelava hrane, živinoreja, perspektive kmetov....) v Sloveniji. Kadarkoli se oglaša, je tema " košarica". Pa nehajmo. Gremo plesat.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.10.2022 ob 21:38 gost

      Grims je doživel napad halo to je nekam znano. Koga so že pljuvali pred parlamentom Horvata jocuja, Jelinčiča, Grims. Za časa prejšnje vlada in po#iljali so njim grozilna pisma. Bla Bla, Bla, Bla laž, laž, laž. Vse so si izmislili o napadih pisma so si pa pošiljali sami. Kajti če Janez Janša nebi tvital takih sovražnih žaljivih tvitov se to nebi dogajalo v Sloveniji. Kajti nam v Sloveniji ni potrebno jedrskega orožja iz Rusije ker imamo stranko z jedrsko konico ki se imenuje SDS in vele vodja,,,, princ teme,,,.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.10.2022 ob 23:13 Karel K. gost

      Oblastniki s pomočjo tega portala dokazujejo, da se bojijo naroda nad katerim so se postavili. Praznujejo borce, praznujejo protestantizem in ne dovolijo, da bi ta narod povedal svoje mnenje o njih o teh praznikih in njihovi praznični pristnosti. Praznujejop zlagano, ne pa kot so se dogodki v NOB in protenstantizmu zgodili. Prirejajo so praznike po svojem okusu in slovenskemu narodu mečejo lopate peska v oči. Sram jih je, da so do pred 31. leti bili udbovci, njihovi poveljniki zdaj pa se svojimi izvajalci pregona slovenskega svobodoljubnega naroda torej udbovci prikazujejo kot borci za svobodo, celo se primerjajo s protestantizmom, čeprav tega pred 31. leti niso hoteli slišati, saj niso dovolili nobenih sprememb kot tega tudi nočejo danes, zato preprečujejo svobodo govora, da bi ljudje povedali resnico od njih. To kar oni počno je sovražni govor o katerem zdaj govorijo, da bodo tega preprečili, torej nočejo dovoliti resnice ampak njihova sovražna nastrojenost proti svobodi govora je sovražni govor, ne pa naša resnica. Za njih je resnica sovražni govor.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.10.2022 ob 0:01 gost gost

      Ti Karel si pa resan budalo. Daj umiri se, pa kaj drugo delaj, kak ka pisariš svoje bedne blodnje. Svašta lazi po svetu.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2022 ob 6:11 Parsifal gost

        gost se strinjam..kak san pravo...KAREL K. UNICUM V SLOVENIJI..edini ka njemi ne pasejo nej lejvi nej desni..zaj vijdin ka niti nej protestanti..ka o raznoraznij njegovij TITOISTIH niti nen gucao...naklada pa misli ka ma samo un prav..ne ven ka je z nami negdi 2 milijona plus Slovencami narobe?

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.10.2022 ob 0:24 eva gost

      Zacząłem zarabiać 85 USD/godzinę w wolnym czasie, wykonując zadania z moim laptopem, który dostałem od tej firmy, na którą natknąłem się w Internecie… Sprawdź to i zacznij zarabiać sam. Mogę powiedzieć, że moje życie uległo całkowitej poprawie! Spójrz na to, co robię….. Od tego zacząłem-------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐓𝐨𝐩𝐂𝐢𝐭𝐲𝐏𝐚𝐲.𝐂𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.