https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti pripravili simpozij ob Svetovnem dnevu romskega jezika

Hotel Zvezda, 05.11.2022 ob 6:00  

V Hotelu Zvezda je v sredo, 2. novembra, ob Svetovnem dnevu romskega jezika potekal simpozij z naslovom “ROMSKI JEZIK – osnova za razumevanje romske zgodovine in kulture.”


V spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar, se obeležuje svetovni dan romskega jezika. V ta namen so ob svetovnem dnevu romskega jezika pripravili simpozij z naslovom “ROMSKI JEZIK – osnova za razumevanje romske zgodovine in kulture.” Gre za projekt, ki se izvaja s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Sveta romske skupnosti Republike Slovenije. Organizatorji simpozija pa so Zveza Romov Slovenije in Romsko društvo romani Union in IRŠIK, inštitut za romološke študije, izobraževanje in kulturo.

Romski jezik je temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s sabo iz njegove nekdanje domovine Indije in je neizmerno bogastvo. Je vir samobitnosti naroda, njegove kulture in duhovnih izročil. V zadnjih letih se opaža trend, da romski jezik nekako izumira, saj ga mlade generacije več ne uporabljajo za vsako dnevno komuniciranje, čeprav ga razumejo. Ampak rajši zamenjujejo romske besede s slovenskimi in tako izvirne romske besede s časoma izginjajo. Tega pa si Romi nikakor ne smete dopustiti, saj morajo svojim otrokom predati dediščino svoje kulture in tradicije pove podžupanja Mestne občine Murska Sobota, Bernardka Ružič.   

Na simpoziju je nato spregovoril mag. Jožek Horvat Muc, romolog, predsednik Zveze Romov Slovenije. Pove, da je romski jezik “popis materialne in duhovne kulture”, ki so ji nekoč pripadali, čeprav vsebujejo tudi elemente kulture drugih narodov, s katerimi so prišli v stik med svojim dolgim potovanjem. Romani čhib predstavlja kolektivne spomine Romov in njihovega razumevanja sveta in sebe. Romski jezik je ključ, ki odpira vrata nevidne preteklosti tega ljudstva in njihove pradomovine do območja, kjer danes živijo. Zgodovina Romov v večji meri ni zapisana, še posebej ne tista, ki so jo Romi pustili, tako, da je preučevanje njihovega jezika osnova za raziskovanje in morebitno obnovo kulture in zgodovine romskega jezika.

Na simpoziju so nato spregovorili še govorili: Emmerich Horvath, poznavalec romskega jezika in novinar; Monika Sandreli, romska novinarka ter Ksenija Pestner, vzgojiteljica na Osnovi šoli IV v Murski Soboti. Saj je za ohranjanje romskega jezika je pomembno, da se še naprej raziskuje, poučuje in umešča v različne oblike izobraževanja ter ohranja preko literature in različnih medijskih vsebin. Kakšna je konkretna situacija na tem področju, je tema, ki jo bo treba v prihodnosti bolj obdelati in konkretizirati ter raziskati kje ima romski jezik svoje mesto v jezikovni politiki Slovenije. 

 Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija