https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slavnostno počastili praznik občine Turnišče

Gostilna pri Studencu, 14.11.2022 ob 17:00  

V nedeljo, 13. novembra 2022, je v Gostilni Pri studencu, v Nedelici je potekala Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj ob občinskem prazniku s kulturnim programom v počastitev praznika občine Turnišče. Spremljevalna dogodka sta bila odprtje razstave Štefana Barbariča v Krajevni knjižnici Turnišče in okrogla miza ob razstavi v večnamenski dvorani v vrtcu ter prireditev Občan strelja v organizaciji Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče.


Občina Turnišče je ravno na ta dan praznovala svoj občinski praznik v spomin na prvo omembo Turniščkega svetišča, 16. novembra 1267 (listina kralja Bele IV.). Tako so letos tako obeležili 755 let prve omembe turniščega svetišča. Zbrane je v okviru Osrednje proslave ob občinskem prazniku nagovoril Borut Horvat, župan občine Turnišče.

Sledila je slavnostna podelitev priznanj občine Turnišče. Priznanja občine Turnišče pa so prejeli:

- Matej Ošlaj, predlagatelj KPD Pedal Gomilica. Za njegovo prostovoljno, nesebično in zavzeto skrb, že vrsto let, da imajo nemoteno oskrbo električne infrastrukture v domači vasi Gomilica. Znan je tudi po dolgoletni aktivni dejavnosti v društvih, ki delujejo v vasi Gomilica in v občini.  

- Marija Ščap, predlagatelj Društvo kmetic Turnišče. Za vodenje Društva kmetic Turnišče, ki ga opravlja že več kot desetletje in v katerega so včlanjene kmetice in gospodinje iz vseh štirih vasi v občini. Skrbi za dejavnosti društva, organizira dogodke in poskrbi za informiranje in izobraževanje svojih članic.  

- Ivanka Muhvič, predlagatelj KD Rdeči zvonček Nedelica. Za njeno posvečanje društveni dejavnosti predvsem v  kulturnem društvu Rdeči zvonček Nedelica, ki ga je tudi ustanovila in mu predsedovala devet let. Je vodja sekcije ročnih del in del igralskega para Štejf pa Treza, ki navdušuje s skeči na različnih prireditvah v občini in zunaj nje in za katere Muhvičeva tudi piše besedila.   

- Jožef Pal, predlagatelj Krojaški ceh Turnišče. Za njegovo odgovornost, saj je prevzel skrb vso cehovsko dokumentacijo, ki je bila hranjena pri njih doma. Cehovska pravila, stara več kot 250 let, se ohranjajo kot pomembna zgodovinska dediščina Turnišča, in prav Jožef Pal je pri tem ohranjanju odigral pomembno  vlogo, obenem pa je mešter krojaškega ceha v Turnišču. 

- Simo Tešić, predlagatelj KK Varaški šujstri. Za to, da je bil v času zaposlitve športni referent v obratu Planika Turnišče, aktiven pa je bil tudi v NK Turnišče, kjer je bil dva mandata član upravnega odbora ter skrbel za športno udejstvovanje članov društva. Od ustanovitve Kolesarskega kluba Varaški šujstri je član tega društva in že dva mandata tudi član upravnega odbora. 

- Stanislav Koroša, predlagatelj Obrtno podjetniška zbornica Lendava. Je prejel priznanje, saj letos obeležuje 35. let dela v obrti in podjetništvu. Je član Območne obrtno-podjetniške zbornice Lendava ter aktiven član vinogradniško sadjarskega društva, krojaškega ceha, kovaškega ceha in strelskega društva.  

- Občinsko priznanje sta prejeli še PGD Gomilica in - PGD Renkovci, ki uspešno delujeta že 90 let,  

- Župnijska Karitas Turnišče za obletnico 30. let delovanja, predlagatelj OU Turnišče,

- Mladinsko športno kulturno društvo Sunčenca Gomilica za obletnico 20. let delovanja, predlagatelj OU Občine Turnišče in

- KK Varaški šujstri za obletnico 10. let delovanja, predlagatelj OU Občine Turnišče.

Priznanja Občine Turnišče za športne dosežke so prejeli Tim Koren, Tomi Horvat in Strelsko društvo Štefan Kovač Turnišče, županova priznanja pa uspešni študentje Inja Lebar, Gloria Verbančič in Vito Haubar. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.