https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Predstavili so osnove romskega jezika in plesa

24.8.2022  

Hiša vzhajajočega sonca zavod za osebno rast, samopodobo in samospoštovanje Murska Sobota je organizirala delavnico »Predstavitev romskega jezika in romskega plesa.« Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 

 

Učenje osnov romščine

Udeleženci so na delavnici bili deleženi osnov romskega jezika. Humor, sproščenost in zanimanje neromske populacije sta k učiteljski vlogi pritegnile tudi mlade Rome, ki se včasih romskemu jeziku spretno izogibajo. 

Vaja je pripomogla k aktivnemu sodelovanju in predvsem okrepljeni povezanosti med romskimi in neromskimi udeleženci delavnice. Na koncu so oboji bili odprti za nova znanja; predvsem neromski udeleženci, ki so iz vaje odnesli polno novega znanja o romskem jeziku.

Učenje osnov romskega plesa

Na delavnici so Romi med drugim z veseljem vso ostalo zainteresirano javnost naučili osnov romskega plesa. Uvodoma je bilo kratko predavanje o tem, kaj je romski ples oz. kaj je njegov namen. Neromske udeležence delavnice so poučile o tem, da je romski ples v bistvu eno samo izražanje čustev, ki jih plesalka nosi v sebi.

Pri romskem plesu koreografija ni pomembna, ampak vsi gibi pridejo spontano – kot je bilo omenjeno, glede na počutje plesalke. Z drugimi besedami povedano, gre torej za nek neverbalni način komuniciranja. Glede na to, da ni neke posebne koreografije, ga lahko plešejo vsi, saj čustva navsezadnje vsi občutimo in tudi izražamo in ples nam pri tem lahko pomaga.

Omembe vredno je bilo tudi dejstvo, da romske ženske s plesom izražajo svojo ženstvenost, čutnost, senzualnost.

V nadaljevanju so predstavile še svoje tradicionalne noše, nato pa vse ostale udeležence povabile k plesu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.