https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ministrica za kulturo obiskala Mursko Soboto

Cvetkova ulica, 15.11.2022 ob 11:10  

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in svetovalci ministrice za kulturo so se v soboto, 12. novembra, mudili na obisku v Murski Soboti.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, vršilka dolžnosti generalnega direktorja za kulturne politike Tjaša Pureber in svetovalec ministrice dr. Marko Sraka so bili na regijskem obisku v Prekmurju.

Najprej so se ustavili na gradbišču Enote za Prekmurje - Pokrajinski arhiv Maribor, kjer so si v spremstvu mag. Nine Gostenčnik, direktorice Pokrajinskega arhiva Maribor ogledali gradbišče na Cvetkovi ulici.

Glede enote arhiva v Murski Soboti, ki se gradi na Cvetkovi ulici, je ministrica zagotovila, da bodo naredili vse za dokončanje del v predvidenem roku, to je v letu 2024. Za sodobno arhivsko enoto, ki bo omogočala večjo dostopnost do gradiva, ki se navezuje na Prekmurje, so na ministrstvu namenili 5,3 milijona evrov. 

Temu je sledil obisk Pomurskega muzeja Murska Sobota. Nato pa so se v v klubskih prostorih MIKK-a Murska Sobota udeležili okrogle mize »Ustvarjalnost na obrobju.« Na okrogli mizi, ki jo sta pripravila Ministrstvo za kulturo in Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, je s predstavniki nevladnih organizacij in samozaposlenih na področju kulture iz Pomurja potekala razprava o stanju kulturno-ustvarjalnega sektorja na obrobju, o odnosih med ustvarjalci in državo, med ustvarjalci in občinami ter med ustvarjalci in javnimi zavodi na področju kulture.

Na dobro obiskani okrogli mizi je bilo govora o težavah, s katerimi se soočajo samozaposleni v kulturi in nevladne organizacije na področju kulture v tem delu države in možnostih večje decentralizacije v kulturi. Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem poudarila, da so slabe razmere na področju kulture tudi posledica napačnih kulturnih politik v preteklosti, zdaj pa se na Ministrstvu za kulturo pospešeno oblikujejo strategije, ki bodo te težave naslovile. 

Na okrogli mizi so kot gostje sodelovali: dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo; Tjaša Pureber, v. d. direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik na ministrstvu; Saša Bezjak, predstavnica samozaposlenih in sindikata za ustvarjalnost in kulturo Zasuk iz Pomurja ter Matjaž Farič, direktor Zavoda Flota, ki je obenem predstavljal nevladne organizacije ter okroglo mizo tudi povezoval. Udeleženci okrogle mize so tako lahko ministrici za kulturo dr. Asto Vrečko svetovali, kako lahko nacionalna kulturna politika pomaga ustvarjalcem v lokalnih okoljih na slovenskem obrobju.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.