https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murskosoboški knjižnici pripravili izobraževalno srečanje

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 15.11.2022 ob 17:30  

V ponedeljek, 14. novembra 2022, je v večnamenski dvorani Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekalo izobraževalno srečanje v okviru programa "Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih."


Združenje Spominčica - Alzheimer Slovenija je skupaj s skupino partnerjev pripravilo program "Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih", katerega cilj je izpeljava pilotnih okolij za celovito, pregledno in kakovostno oskrbo oseb z demenco. Srečanje je tokrat povezovala Bojana Mihorič, socialna delavka v Domu starejših Rakičan in vodja enote.

Projekt povezuje in nadgrajuje znanje in izkušnje Spominčice, ki na področju demence deluje že od leta 1997, s specifičnimi znanji in izkušnjami parterjev programa. Ti so Nevrološka klinika Ljubljana, Zdravstveni dom Lenart, Doma starejših Rakičan, Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje in Inštitut Emonicum. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov za obvladovanje demence v letih 2021, 2022 in 2023. V okviru programa »Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih«, ki ga Spominčica – Alzheimer Slovenija, slovensko združenje za pomoč pri demenci izvaja skupaj s partnerji projekta in ob podpori Ministrstva za zdravje, skupaj z vami sooblikujejo rešitve obravnave demence v lokalnih skupnostih.

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica je v uvodu spregovorila, kako prepoznati demenco in se sporazumeti. Pove, da je Zduženje Spominčica ustanovil izr. prof. dr. Aleš Kogoj, specialist psihiatrije, leta 1997, tako da trenutno obeležujejo že 25. let obstoja. Glavna naloga Združenja Spominčica pa je pomoč svojcem. Demenca je težka bolezen, ki traja dolgo, bolniki pa so lahko zelo hitro nesamostojni. Svojci pa pri tem izgorevajo.

Izobraževalno srečanje so nato nadaljevali še trije predavatelji. Tako je temo: Kako živeti z demenco,  predstavila doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije. Za starost značilne bolezni in stanja, ki spremljajo tudi demenco, je nato predstavil, dr. Božidar Voljč, dr. med. Predsednik Slovenske delovne skupine oseb z demenco. Tomaž Gržinič, pa je na koncu predstavil osebno izkušnjo osebe z demenco.

Namen današnjega dogodka je bil tudi ta, da je potrebno ozaveščanje in zmanjševanje stigme bolezni demence za širšo javnost oziroma okolico. Namreč veliko hujših težav se lahko prepreči, če se bližnja okolica, sosedi, trgovci, razni javni uslužbenci na banki, pošti, občini, policiji seznanijo z znaki demence in spremembami v vedenju. Informiranje in ozaveščanje o demenci je eno izmed glavnih priporočil mednarodnih organizacij, kot sta Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer’s Disease International (ADI).

Številne osebe z demenco in njihovi svojci po diagnozi občutijo spremembo svoje vloge in položaja v družbi ter se soočajo s socialno izključenostjo zaradi stigme, povezane z demenco. Z ozaveščanjem in informiranjem o značilnostih demence in pomenu prepoznavanja zgodnjih znakov pripomoremo, da osebe z demenco ostanejo čim dlje doma. Tako prispevamo k zmanjšanju stigme, ki je v družbi še vedno zelo prisotna.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.