https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti je potekalo predavanje s področja kibernetske varnosti

Srednja poklicna in tehniška šola, 16.11.2022 ob 8:50  

Mesec oktober je mesec kibernetske varnosti, zato so v oktobru na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota gostili predavanje s področja kibernetske varnosti.

 

Predavanja so se udeležili dijaki in dijakinje izobraževalnega programa tehnik računalništva. Predavanje sta izvedla Miloš Krunić in Mitja Osojnik iz varnostno-operativnega centra A1Ops, ki na A1 Slovenija skrbi za varnost poslovanja družbe in za kibernetsko varnost poslovnih partnerjev.

Digitalizacija in s tem povezana vseprisotnost modernih tehnologij sta se neopazno zlili z našim vsakdanjim življenjem. Da smo v procesu preskočili del evolucijskega prilagajanja, nas v ozadju tiho opominja eksponentna rast spletnega kriminala. Mesec oktober, mesec kibernetske varnosti, je namenjen ozaveščanju o tej zapostavljeni temi.

Predavanje z naslovom »Ali je tudi etični heker, heker?« je najprej odgovorilo na vprašanje, kdo so hekerji in kakšna je njihova motivacija. V živo je bilo prikazano, zakaj v svojo napravo ne priključimo neznane strojne opreme, kako enostavno je izpeljati uspešen phishing in da nenavadnim vsebinam ne smemo verjeti, tudi če so na prvi pogled legitimne. Skozi podane primere so spoznali, da je v večini primerov prav reakcija žrtve tisto, kar omogoči uspešen napad. Predavatelja sta zato govorila tudi o prepoznavi in zaščiti pred napadi. Med drugim so ugotovili, da dobro geslo ni dovolj in da moramo vedno, če je le možno, uporabiti preverjanje v več korakih. 

In za konec še odgovor na vprašanje iz naslova predavanja. Etični heker je heker. S svojim znanjem in delom opozarja na ranljivosti in pomaga podjetjem, da se zavarujejo pred potencialnimi vdori. Delo obeh je torej podobno, razlika je le v vprašanju, ali delamo v dobro družbe ali le za lastno korist.

FOTO: SPTŠ MS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.