https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Policija opozarja na zimsko opremo motornih vozil

15.11.2022 ob 9:30  

Policisti  PU  Murska  Sobota  udeležence  v cestnem prometu opozarjajo, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (od 15. novembra  do  15.  marca  naslednjega leta) in v zimskih razmerah (ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo.


V skladu s Pravilnikom o delih in opremi vozil je za zimsko opremo motornih vozil določeno naslednje:
1)  Pri  dvoslednih  motornih  vozilih,  katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
- zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa  ali  verigam  enakovredni  pripomočki  za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim  pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Pogoji  za  uporabo  snežnih  verig  so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko  snega,  da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

2) Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
- zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali
- poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa  ali  verigam  enakovredni  pripomočki  za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim  pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

3) Kanali dezena pnevmatik, ki spadajo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.

4)  Zimske  pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali M.S ali M&S.

FOTO: RS Ministrstvo za notranje zadeve. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.