https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predstavili so rezultate projekta »Avdio Stare in Nove zaveze v prekmurščini«

Spominski dom Štefana Küzmiča, 15.11.2022 ob 10:20  

V ponedeljek, 14. novembra 2022, je v Spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih potekala predstavitev rezultatov projekta Avdio Stare in Nove zaveze v prekmurščini, ki je projekt Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota v sodelovanju z Evangeličansko cerkvijo AV v Republiki Sloveniji ter približuje kulturno dediščino in jezikovno tradicijo starejših temeljnih prekmurskih tiskov.


Kot je povedala vodja projekta dr. Klaudija Sedar, je namen projekta varovanje, oživljanje in predstavljanje prekmurščine kot nesnovne dediščine v avdio oziroma zvočni obliki, kot je bila zapisana v drugi polovici 18. stoletja (1771) in v drugi polovici 19. stoletja (1870). Obe deli sta kot rariteti veliko prispevali k uveljavitvi, razvoju in ohranitvi prekmurščine v preteklosti, prav tako pripomogli, da je ta dediščina še danes živa.

Izbranim in navdihujočim odlomkom iz Stare in nove zaveze Svetega pisma v prekmurščini lahko prisluhnite na tablicah s slušalkami ali preko zvočnika na sedežu Zavoda Primoža Trubarja ali v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota, lahko pa si tudi izposodite. Ob tem si lahko ogledate tudi oba izvirnika, Moses i Josua, ki je bil v okviru tega projekta tudi vezan, ter Nouvi zákon. Zvočni posnetki pa so na voljo tudi na spletni strani Zavoda Primoža Trubarja (http://zpt.si; projekti in programi).

Projekt Avdio Stare in Nove zaveze v prekmurščini je podprlo Ministrstvo za kulturo v okviru javnega razpisa za izbor javnih kulturnih projektov na področju nesnovne kulturne dediščine.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija