https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Priznanje jabolko navdiha v roke Pomurke

17.11.2022 ob 14:00  

Predsednik Borut Pahor, ki se mu izteka drugi mandat je na posebni slovesnosti ob dnevu slovenskega znakovnega jezika vročil priznanja jabolko navdiha štirim izjemnim posameznikom na področju gluhoslepote, ki s svojimi dejanji simbolizirajo vrednote solidarnosti, inkluzivnosti in življenjske moči. Med drugim ga je prejela tudi Prekmurka dr. Simona Gerenčer, ki je rojena v Murski Soboti. Jabolko navdiha so med drugim včeraj prejeli tudi Matjaž Juhart, Bojan Mord in Jože Tekavčič. 


Dan slovenskega znakovnega jezika zaznamujemo od leta 2014, ko je vlada na pobudo Pahorja in na predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije razglasila 14. november za dan slovenskega znakovnega jezika v Sloveniji, so še dodali iz urada predsednika.

Dr. Simona Gerenčer je začetnica znanstvenega raziskovanja in strokovnega dela z ljudmi z gluhoslepoto v slovenskem prostoru, soustanoviteljica Združenja gluhoslepih Slovenije Dlan ter pobudnica vpisa jezika gluhoslepih v slovensko ustavo. Zaposlena je kot generalna sekretarka in strokovna vodja združenja Dlan. Skupaj z ljudmi z gluhoslepoto in strokovno ekipo razvija jezik gluhoslepih in številne načine sporazumevanja, so priznanje utemeljili v uradu predsednika republike. Je tolmačica za slovenski znakovni jezik in jezik gluhoslepih, pa tudi supervizorka na področju socialnega varstva in soustanoviteljica Združenja tolmačev gluhoslepih Slovenije - Taktil. V obdobju 2020-2024 je tudi članica predsedstva Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije. S svojim neutrudnim delom izjemno navdihuje ne le gluhoslepih in njihovih družin, pač pa celotno družbo, je zapisano v utemeljitvi.

Vsi prejemniki so se zahvalili za prejeto priznanje, ki jim bo, kot so povedali, še večji navdih za nadaljnje delo v skupno dobro.

Naslovna fotografija: Twitter predsednika RS Boruta Pahorja. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.